Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ

Η Σερβία μπορεί σύντομα να επιτρέψει στη Rio Tinto να συνεχίσει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα ορυχείου λιθίου στη βαλκανική χώρα, αφού το κυβερνών κόμμα του Βούτσις εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία του του στις πρόσφατες εκλογές, ανέφεραν οι Financial Times.

Το project ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπήκε στο συρτάρι στις αρχές του 2022 εν μέσω διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να εκτονώσουν τη δημόσια κατακραυγή για πιθανές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της Rio Tinto. 

Ο Βούτσιτς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, έχει υποστηρίξει σταθερά το έργο ως δώρο Θεού για την οικονομία της Σερβίας και μπορεί να επιβλέψει την επίσημη επανεκκίνησή του τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το Bloomberg.

Το σχεδιαζόμενο ορυχείο λιθίου στη δυτική Σερβία μπορεί να ανοίξει το 2028, παρέχοντας στην Ευρώπη την πρώτη πηγή του υλικού που είναι κρίσιμο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Βούτσιτς επιμένει επίσης ότι οποιαδήποτε τοπική παραγωγή λιθίου θα πρέπει να συμπληρωθεί με την κατασκευή μπαταριών και ενδεχομένως ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να προστεθεί αξία στην οικονομία της Σερβίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο που ενδέχεται να παράγει 58.000 τόνους λιθίου ετησίως μπορεί να προχωρήσει μόνο με σταθερές εγγυήσεις από τη Rio Tinto ότι θα τηρήσει αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα στη λειτουργία της στη Σερβία.

Πηγή: newmoney.gr