Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΧΡ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον καθοριστικό ρόλο των ορυκτών και των μετάλλων του ελληνικού υπεδάφους στην αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής οικονομίας σε κάθε επίπεδο, μα κυρίως ενεργειακά και εμπορικά ανέδειξε η εκπομπή “BRAVE NEW GREECE” που προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Στο επίκεντρο της εκπομπής βρέθηκε το μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπου κυριαρχούν οι Σκουριές με το παγκοσμίου κλάσης αλλά και εξορυκτικού ενδιαφέροντος κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού, του οποίου η εμπορική εκμετάλλευση αναμένεται το β' εξάμηνο του 2025.

Ο Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Hellas Gold κ. Χρήστος Μπαλάσκας επισήμανε την τεράστια ώθηση που θα δώσουν στις ελληνικές εξαγωγές ο χαλκός και ο χρυσός των Σκουριών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υποστήριξη του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου εδώ και δεκαετίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεράστια σημασία που δίνουν οι μεταλλευτικές εταιρίες στην λεγόμενη κοινωνική άδεια επιχειρώντας με πράξεις να δείξουν στις τοπικές κοινωνίες την υπεύθυνη άσκηση της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του κ. Μιχάλης Παπασωτηρίου Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της "Ελληνικός Χρυσός" αποκάλυψε στάθηκε στις τοποθετήσεις του στην ψηφιακή αναβάθμιση της εταιρείας και ειδικότερα σε ότι αφορά το ενεργό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, του οποίου η συνολική τεχνολογική αναβάθμιση το έχει καταστήσει “σε ένα από τα πλέον αυτοματοποιημένα μεταλλεία αιχμής στον κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Διευθύντρια Περιβάλλοντος της "Ελληνικός Χρυσός" κ. Εμυ Γαζέα τόνισε τα τεράστια άλματα προόδου που έχει κάνει ο εξορυκτικός κλάδος σε σχέση με τις παρελθούσες δεκαετίες και υπογράμμισε πως η εταιρεία δεν αφήνει καμία περιβαλλοντική πτυχή της δραστηριότητας της στην τύχη και γι’ αυτό το λόγο κάθε 3 χρόνια διενεργείται για λογαριασμό της μια μεγάλη οικολογική μελέτη, στην οποία ερευνάται εξονυχιστικά κάθε τι που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής.

Η κ. Έρικα Ξηρουχάκη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της "Ελληνικός Χρυσός" αποκάλυψε το μεγάλο κοινωνικό όραμα της εταιρείας, καθώς επιθυμεί να συνεισφέρει τα μέγιστα έτσι ώστε να γίνει ένας πολύ ελκυστικός επαγγελματικός προορισμός για νέους και νέες που θα επιθυμούν να εργαστούν σε ποιοτικές θέσεις εργασίες με ανάλογες απολαβές και ανάλογο επίπεδο καθημερινής ζωής.

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μαζί με αυτά που δήλωσαν στην εκπομπή ο κ. Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ και ο κ. Διονύσης Γκούτης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, ΕΑΓΜΕ για την μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας και την τεράστια δυναμική των κοιτασμάτων της χώρας, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στην εκπομπή διάρκειας 25 λεπτών, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

antenna.gr/watch/1785094/brave-new-greece-epeisodio-03