Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια επέκτασης των 3 δημοτικών ενοτήτων και 16 οικισμών του Δήμου Αριστοτέλη, εκ των εξελίξεων, αποδεικνύονται απολύτως αναγκαία, όπως εξίσου αναγκαία είναι η ολοκλήρωση τους σε χρόνο ανάλογο με τον χρόνο που ολοκληρώθηκε η επέκταση των Νέων Ρόδων. Δηλαδή μέσα σε μια τριετία.

Η διαρκής χρόνο με το χρόνο ποσοτική τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Χαλκιδικής, σε πολλά και παράλληλα επίπεδα (κύριος, εναλλακτικός και θρησκευτικός τουρισμός) σε συνδυασμό με τις οικιστικές ανάγκες που φέρνει από τώρα και σε βάθος 20ετίας, η επένδυση χαλκού -χρυσού στις Σκουριές είναι βέβαιο πως φέρνουν πίεση και για νέες κατοικίες.

Όπως πληροφορούμαστε από το Σεπτέμβριο, η εταιρεία θα προσλάβει σημαντικό αριθμό εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες για προσωπικό που φέρνει η τελική ευθεία μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μεταλλείου των Σκουριών. Σίγουρα η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην εντοπιότητα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι ντόπιοι νεοπροσληφθέντες θα έχουν σπίτι για να μείνουν.

Σε βάθος χρόνου όμως όλα αυτά θα αλλάξουν και θα πρέπει να έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, έτσι ώστε εργολάβοι και κατασκευαστές οικοδομών να βάλουν τα θεμέλια της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης του δήμου σε όλες του τις κοινότητες. 

Αυτή άλλωστε ήταν είναι και θα παραμείνει η τεράστια συνεισφορά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Στρώνει το έδαφος για κάθε είδους ανάπτυξη παράλληλης οικονομικής δραστηριότητας. Και όταν εμφανιστεί μια μεγάλη “τρικυμία” (βλέπε covid) που θέτει εκτός λειτουργίας τα πάντα, είναι εκεί μαζί με τους ανθρώπους της για να σηκώσουν από κοινού το βάρος κάθε δυσλειτουργίας επαναφέροντας ισορροπία και προοπτική εκεί που όλα μοιάζουν χαμένα.

Αυτή τη μεγάλη διαφορά της μεταλλευτικής έναντι όλων των υπολοίπων οικονομικών δραστηριοτήτων δεν τη βλέπουν ή κάνουν πως δεν τη βλέπουν (δυστυχώς) οι πολέμιοι των μεταλλείων, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως “εμπόδιο” τα μεταλλεία στο δρόμο, που εκείνοι έχουν χαράξει στο μυαλό τους, προς την αστικοποίηση της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Έχοντας, μάλιστα, ως προσδοκία οι Σκουριές να είναι ο τελευταίος σταθμός της μακραίωνης ιστορίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή πριν την οριστική διακοπή της.

Σε αυτή την εκτίμηση, καταλήγουμε, ακούγοντας τις γνωστές θεωρίες και διαβάζοντας διάφορες ανακοινώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θεωρίες και απόψεις που εδραιώνουν αυτό που υποστηρίζουμε με αταλάντευτη συνέπεια εδώ και 13 χρόνια. Οι βασικές αιτιάσεις για την επένδυση και τη μεταλλευτική εν γένει δεν έχουν περιβαλλοντικό, αλλά αυστηρά οικονομικό υπόβαθρο. 

Χωρίς βέβαια να λησμονούμε και κάποιους ανθρώπους που πίστεψαν με την ψυχή τους και μετέτρεψαν σε ιδέα και σκοπό ζωής αυτές τις απόψεις. 

Η ζωή και η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτες και πάντα θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, παρά τα όποια σχέδια εξυφαίνονται. Εμείς το μόνο που έχουμε να συστήσουμε είναι αυτοσυγκράτηση, σύνεση και ομοψυχία προς πάσα κατεύθυνση. Οι παγκόσμιες εξελίξεις αυτό μας δείχνουν.