Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται από την επιλογή της Ουκρανίας να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και να επιχειρήσει να καταλάβει μεταξύ άλλων τον μετρητικό σταθμό φυσικού αερίου στη Σούντζα.Πρόκειται για το δρόμο από τον οποίο περνάει το μισό φυσικό αέριο που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, με τον αγωγό Turk Stream να παρέχει τις υπόλοιπες ποσότητες.

Όπως είναι φυσικό, η τιμή του αερίου αντέδρασε με έντονη άνοδο, φτάνοντας χθες το απόγευμα κοντά στα 39 ευρώ/MWhΠρος το παρόν, απομένει να φανεί σε πρώτη φάση αν θα διακοπεί η ομαλή τροφοδοσία μέσω του ουκρανικού εδάφους, πράγμα που θα στείλει τις τιμές ακόμα υψηλότερα.

Όμως, μεσοπρόθεσμα υπάρχει μια σειρά άλλων, πιο βαθιών ερωτημάτων.

Καταρχήν, να σημειώσουμε ότι το συμβόλαιο μετακόμισης του ρωσικού αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου λήγει στα τέλη του 2024 και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ε.Ε., Ουκρανίας και Αζερμπαϊτζάν για μια νέα φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συνέχιση των προμηθειών. Μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να εξάγει η Ρωσία το αέριό της στους Αζέρους και εκείνοι να πωλούν το δικό τους σε Ευρωπαίους πελάτες.

Η επίθεση της Ουκρανίας, όμως, δείχνει ότι το Κίεβο ίσως να έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του και να προσπαθεί να πιέσει προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε αν η επίθεση στο Κουρσκ αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τους Ευρωπαίους.

Η Ε.Ε. έχει βάλει στόχο να σταματήσει οριστικά τις εισαγωγές από τη Ρωσία από το 2027 και ένα πρόωρο τέλος τους θα δυσκολέψει τις προσπάθειες χωρών, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία να εξασφαλίσουν ποσότητες. Από την άλλη, θα δώσει ώθηση σε έργα όπως τον Κάθετο Διάδρομο που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.

Του Χάρη Αποσπόρη

Πηγή: energypress.gr