Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΑΡΝΑΙΑΣ

Αίτηση χρηματοδότησης για την ολική ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ Αρναίας προϋπολογισμού 2.937.924€ υπέβαλε ο Δήμος Αριστοτέλη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε πρόγραμμα ανάπτυξης σύγχρονων εκπαιδευτικών μονάδων του ΕΣΠΑ.

Η πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη αφορά στην ολική αναβάθμιση της κτιριακής εγκατάστασης του ΕΠΑΛ Αρναίας, εντάσσοντας εργασίες αποκατάστασης του φέροντα Οργανισμού του κτιρίου, εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση, εργασίες προσβασιμότητας καθώς και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Όσον αφορά στη στατική ενίσχυση του κελύφους, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές, υπολογισμοί της υφιστάμενης κατάστασης από τις οποίες διαπιστώθηκαν αστοχίες σε φέροντα στοιχεία οι οποίες καθιστούν ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα ακατάλληλο προς χρήση.

Προέκυψε ότι για την επανάχρηση του είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κτιρίων σύμφωνα με τις προτεινόμενες επεμβάσεις καθώς και η πραγματοποίηση των προτεινόμενων επισκευών ώστε τα κτίρια να ικανοποιούν τις διατάξεις που θέτει ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.), και να θεωρούνται ασφαλή για τη λειτουργία τους, ενώ προτεινόμενες ενισχύσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες και τον ΚΑΝΕΠΕ.

Η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου, όπως και η προσβασιμότητα περιλαμβάνονται επίσης στην Αρχιτεκτονική Μελέτη που προβλέπει εργασίες επισκευής και συντήρησης αλλά και την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη διαδικασία μετεγκατάστασης του ΕΠΑΛ στο κτήριο που στεγαζόταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά το Γενικό Λύκειο Αρναίας. Απαιτήθηκαν πολλαπλές οικοδομικές εργασίες πάσης φύσεως ώστε να καταστεί βιώσιμη η συνύπαρξη των δυο σχολείων, να εξευρεθούν ζωτικοί χώροι για αίθουσες και εργαστήρια ,ενώ αναμένονται εντός των επόμενων ημερών και 4 προκατασκευασμένες αίθουσες που θα καλύψουν τις ανάγκες αντίστοιχων σχολικών τμημάτων του ΕΠΑΛ.

Όλη η έκτακτη και αναπάντεχη δαπάνη της μετεγκατάστασης της μεγαλύτερης διδακτικής μονάδας του Δήμου, που αγγίζει τις 300.000 ευρώ, καλύφθηκε από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Δημοτικής Αρχής ,επιδεικνύοντας αξιοσημείωτα κοινωνικά αντανακλαστικά προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας του Δήμου Αριστοτέλη .

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε σχετικά: «Όπως διαβεβαίωσα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Αρναίας που υποχρεωτικά συστεγάζονται, δεν θα επιτρέψουμε η ρήση περί... μονιμότητας του προσωρινού να δικαιωθεί σ` αυτή την περίπτωση. Τουλάχιστον όσο περνά από το χέρι μας, έχουμε «τρέξει» ταχύτατα τις διαδικασίες για να καταθέσουμε φάκελο και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση που απαιτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Μένει να αντιληφθεί και η Περιφέρεια τη σοβαρότητα της κατάστασης και το «ξεσπίτωμα» 230 μαθητών του ΕΠΑΛ, ώστε να εγκριθεί και να προχωρήσει δίχως χρονοτριβή η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του απαραίτητου πλέον έργου αποκατάστασης του κτιρίου του Επαγγελματικού Λυκείου Αρναίας.»

Από το Γραφείο Τύπου