Γ. ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ): Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΧΑΛΚΟΥ" - ΒΙΝΤΕΟ
Ο υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός, Γεράσιμος Μονοκρούσος μιλά στο Rthess.gr στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μονοκρούσος μιλά για το αποτύπωμα της μεγάλης επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής στην ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής, στις χιλιάδες θέσεις εργασίας και για τις μελλοντικές επενδύσεις μετά τα τελευταία γεωλογικά ευρήματα.
4500 θέσεις εργασίας, 26 εκ. ευρώ σε αγορές από επιχειρήσεις του δήμου Αριστοτέλη, 7 εκ ευρώ έσοδα στο δήμο και άλλα 4 εκ ευρώ σε έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
“Η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες παραγωγούς χώρες χρυσού της Ευρώπης και μία εκ των κορυφαίων χαλκού” σύμφωνα με τον κ. Μονοκρούσο.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι τώρα από το φόρουμ; Φαίνεται ότι οι Δελφοί είναι πια ένα παγκόσμιο φόρουμ.
Πράγματι και φέτος επιβεβαιώνει η διοργάνωση το υψηλό επίπεδο συζητήσεων και ομιλητών. Έχουν διεξαχθεί αυτές τις τρεις μέρες εξαιρετικές εισηγήσεις. Εμείς με μεγάλη χαρά και ανακούφιση μπορώ να πω, καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε πάρα πολλά πάνελ υπάρχει μια οριζόντια θα έλεγα αναγνώριση της ανάγκης η Ευρώπη να αποκτήσει μια στρατηγική αυτονομία σε ορυκτές πρώτες ύλες.
Φαίνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα πλέον να μην είναι μια δραστηριότητα που θέλουμε να κρύψουμε στην πίσω αυλή, αν όχι και να τη βγάλουμε εκτός αυτής, αλλά μια δραστηριότητα η οποία θα αποτελέσει εγγυητή της σταθερότητας της αλυσίδας αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Πάμε στο έργο στις Σκουριές αλλά και στις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός. Ποια είναι η σημασία τους στην ανάπτυξη τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τη Χαλκιδική;
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελληνικός Χρυσός είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Αριστοτέλη απασχολούνται περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι. 4.500 εργαζόμενοι σε έναν δήμο 18.000 κατοίκων, με οικονομικά ενεργό πληθυσμό περί τις 7.000. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν μιλάμε για οικονομικό πνεύμονα της περιοχής απλά, αλλά για ζωτικό όργανο της τοπικής οικονομίας.
Και φυσικά δεν είναι μόνο οι θέσεις απασχόλησης. Είναι οι τοπικές προμήθειες. Μόνο την περσινή χρονιά η Ελληνικός Χρυσός από επιχειρήσεις με έδρα τον Δήμο Αριστοτέλη έκανε αγορές 26 εκατομμυρίων ευρώ.
Και βέβαια ολοκληρώνεται το τρίπτυχο θα λέγαμε με πολύ σημαντικά έσοδα που ετησίως έχει ο Δήμος Αριστοτέλη, τόσο μέσω της απόδοσης των μεταλλευτικών τελών, που την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 7 εκατομμύρια ευρώ, όσο και με την υλοποίηση κατόπιν κοινής συνεννόησης έργων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που και πάλι για την περσινή χρονιά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. 7 και 4, καταλαβαίνετε ότι για έναν δήμο επαρχιακό, μικρό, πρόκειται για πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση.
Θέσεις εργασίας πάρα πολλές. Αυτό τι σημαίνει; Είναι μια «μαγιά» ανθρώπινου δυναμικού για το μέλλον;
Πράγματι, η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και μέσω της τεχνογνωσίας που εισάγει η μητρική Eldorado Gold —μια μεταλλευτική εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά— φέρνει, θα λέγαμε, τον «ανθό» των εξελίξεων στην παγκόσμια μεταλλευτική βιομηχανία.
Έχουμε κατασκευάσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο στις παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των Μαύρων Πετρών, κοντά στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, στο οποίο με προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας και επαυξημένης πραγματικότητας εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό.
Θα λέγαμε ότι, στην ουσία, αυτή είναι και μια κληρονομιά που θα μείνει για το εργατικό δυναμικό όχι μόνο του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και της χώρας γενικότερα, καθώς θα πρόκειται για τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης στη μεταλλευτική βιομηχανία. Μια βιομηχανία που μπορεί να μην έχει γνωρίσει τις καλύτερες μέρες της μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αλλά που έχει λαμπρό μέλλον λόγω του ορυκτού πλούτου που διαθέτουμε.
Και εγώ δεν ρώτησα τυχαία για το μέλλον, γιατί ανακοινώσατε κάποια γεωλογικά ευρήματα. Θέλω να μας πείτε για αυτά, αλλά και τι σημαίνει αυτό για μελλοντικές επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή.
Η γεωλογική έρευνα είναι συνεχής από την Ελληνικός Χρυσός και, πράγματι, όπως σωστά επισημαίνετε, υπήρξαν δύο πολύ ενθαρρυντικά γεωλογικά ευρήματα. Το ένα σε περιοχή πλησίον του ενεργού μας μεταλλείου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, το οποίο παράγει ήδη χρυσό, ασήμι, ψευδάργυρο και μόλυβδο, και μένει να ποσοτικοποιηθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου κατά τι.
Ταυτόχρονα, υπήρξε και ένα άλλο εύρημα πλησίον της περιοχής του Στρατωνίου που αφορά σε κοίτασμα χαλκού και χρυσού, το οποίο βέβαια είναι σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ωστόσο, και τα δύο επιβεβαιώνουν το μεγάλο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής. Μιας περιοχής που έχει μάθει να ζει από τη μεταλλευτική δραστηριότητα —να θυμίσω ότι τα ορεινά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη όχι τυχαία ονομάζονται Μαντεμοχώρια. Επομένως, φαίνεται η δραστηριότητα να έχει μακρύ παρελθόν και λαμπρό μέλλον.
Λαμπρό μέλλον, κάτι πιο ανακοινώσιμο;
Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μέχρι τέλους του έτους οι Σκουριές μπαίνουν σε εμπορική παραγωγή. Επομένως η Ελλάδα, η μικρή μας χώρα, θα συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες παραγωγούς χώρες χρυσού της Ευρώπης και μία εκ των κορυφαίων χαλκού.
Του Δημήτρη Συρμάτση
Πηγή: rthess.gr

Σχόλια