Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ανταπόκριση των σωματείων υπογιτών από Αθήνα

Οι εξελίξεις τρέχουν και το blog μας, κρίνει σκόπιμο να «σπάσει» τα δεσμά της τετραήμερης απεργίας, που έχουν κηρύξει οι «μαλωμένοι με την αλήθεια» δημοσιογράφοι και να σας παραθέσει αυτούσια τις τελευταίες ειδήσεις, που βγήκαν από τις συναντήσεις, που είχαν χθες και σήμερα τα 2 σωματεία των υπογιτών στην Αθήνα, με εκπροσώπους κομμάτων, του υπουργείου, αλλά και τον βουλευτή του νομού μας τον κο Γιάννη Δριβελέγκα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Α. Συνάντηση εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρμόδιο τομεάρχη περιβάλλοντος της Ν.Δ
Η συνάντηση αυτή έγινε χθες στο πολιτικό γραφείο του Κου Μητσοτάκη. Ο τομεάρχης της Ν.Δ είπε στους εργαζόμενους τα εξής: «Η Ν.Δ και εγώ προσωπικά, ως αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος λέμε ξεκάθαρα ΝΑΙ στη συγκεκριμένη επένδυση, με την τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Μια επένδυση που θα αποφέρει 1000 και πλέον θέσεις εργασίες σε μια περιοχή, που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, όπως και όλη η χώρα άλλωστε. Θα αποφέρει παράλληλα και πάρα πολλά οφέλη και στην εθνική οικονομία. Όλα αυτά, βέβαια, θα έχουν αξία με την παράλληλη συνδρομή των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, την οποία θεωρούμε αυτονόητη και όχι ζητούμενο.
Ωστόσο η δυστοκία στην έκδοση της αναγκαίας άδειας για την έναρξη της επένδυσης, είναι λογικό να δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, ειδικότερα στις δύσκολες μέρες που ζούμε, όπου ψάχνουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες με κυριολεκτικά με το φανάρι. Προσωπικά πέρα από την ενημέρωση, που θα κάνω στον πρόεδρο του κόμματος, τον κο Αντώνη Σαμαρά, θα ζητήσω αύριο κιόλας συνάντηση με την υπουργό ΥΠ.Ε.Κ.Α, για να ενημερωθώ αρμοδίως. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα ζητήσω απαντήσεις από την Κα Μπιρμπίλη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Με την κατάθεση επερώτησης. Σας υπόσχομαι δε ότι πολύ σύντομα, ίσως και στα τέλη του μήνα, πως θα ανέβω στη Χαλκιδική για να σας επισκεφθώ μέσα στα υπόγεια, που όπως πολύ γλαφυρά μου αναφέρατε… «κρύβουν» μια υπέροχη θέα…»
Β. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Κ.Α Κα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ.
Αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε χρονικά μετά τη συνάντηση των σωματείων με τον Κο Μητσοτάκη. Σημείο συνάντησης των δύο πλευρών το γραφείο της γραμματέως στο ΥΠ.Ε.ΚΑ. Εκεί η κα Καραβασίλη είπε στους εργαζόμενους τα εξής: «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής σε ότι αφορά την έγκριση της αδειοδότησης. Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά. Υπάρχει κατ’ αρχήν η διαπίστωση, ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα προσκομίσει τεράστια οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Η σχετική μάλιστα Μ.Π.Ε, που έχει καταθέσει η εταιρεία πιστεύω, ότι παρέχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες θα τηρηθούν αυστηρά και εις το έπακρο με την συνεχή παρουσία των μηχανισμών ελέγχου του κράτους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά διατηρούσα πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο project. Ήρα αυτές τις επιφυλάξεις, όταν διαπίστωσα μέσα από τη μελέτη, ότι η εταιρεία πέρα από το πλάνο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, έχει πλάνο και για την διαφύλαξη και την περιβαλλοντική προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής. Μπορεί οι αντιδρώντες να μου καταλογίζουν διάφορα πράγματα, όμως η αλλαγή της θέσης μου, δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων και άλλων τινών. Είναι προϊόν σοβαρής επιστημονικής διαπίστωσης. Εγώ από την πλευρά μου θα σας πρότεινα, όταν ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής να συσταθεί μια επιτροπή ελέγχου των περιβαλλοντικών όρων στην οποία θα συμμετέχετε και εσείς οι εργαζόμενοι. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας..»
Γ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.
Σε συνάντηση με το βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Δριβελέγκα, όπως μας ενημερώνουν οι μεταλλωρύχοι από την Αθήνα, ειπώθηκαν αρκετά πράγματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και κατανόησης και από τις δύο πλευρές. Ο κος Δριβελέγκας έδειξε να είναι αρκετά προβληματισμένος με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση. Από το βουλευτή του νομού κρατούν τα εξής: «Την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσω συνάντηση και ενημέρωση από τον πρόεδρο του Άκτορα Δημήτρη Κούτρα, αναφορικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο υπάρχον επενδυτικό σχέδιο και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών προς την τοπική κοινωνία, όπου μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και η εκπλήρωση όλων των όρων της περιβαλλοντικής προστασίας.»
Τα σωματεία των μεταλλωρύχων θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους συνομιλητές τους για τη φιλοξενία, που τους παρείχαν. Ο αγώνας τους, όπως δηλώνουν, μόλις ξεκίνησε… Είναι μια συνήθεια για αυτούς, που τείνει να γίνει λατρεία! Ακολουθεί ανάρτηση στο blog μας με το υπόμνημα, που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υ.Γ Σε όσους τυχόν απορούν για το εύρος των πληροφοριών από την πρωτεύουσα και τη μεταφορά τους, μέσω του blog μας, ενημερώνουμε ότι η παραπάνω "αποκλειστικότητα" είναι αποτέλεσμα των σημειώσεων, που κρατούσε ένας εργαζόμενος... Έτσι, για να λυθούν οι όποιες κακόβουλες απόρροιες...