Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠ.Ε.Κ.Α κα ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Τα σωματεία των μεταλλωρύχων εκτός απο τις ευχές τους, προς το blog της πρωτοβουλίας πολιτών του δήμου Αριστοτέλη, μας έστειλαν και το υπόμνημα που επέδωσαν κατά την επίσκεψη τους, στις 15/04 στο ΥΠΕΚΑ  στον κ.Αλεξόπουλο,  γ.γραμματέα του υπουργείου και στενό στενό συνεργάτη της  κας Μπιρμπίλη, καθώς η ίδια βρισκόνταν στη συνεδρίαση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
τα σωματεία των μεταλλωρύχων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, βρίσκονται ενώπιον σας για να σας υπενθυμίσουν με σεβασμό και κατανόηση μια κρίσιμη εκκρεμότητα, που σοβεί μέσα στο πλαίσιο του αυξημένου φόρτου εργασίας, που φέρει το χαρτοφυλάκιο σας.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει να κάνει με την εξαιρετικής σημασίας και κρισιμότητας αδειοδότηση της επένδυσης αξιοποίησης των μεταλλείων των Σκουριών και της Ολυμπιάδας καθώς και την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκου. Επιτρέψτε μας σε αυτό το σημείο να θέσουμε υπόψη σας κάποιες παρατηρήσεις:

1)    Η ΜΠΕ της εν λόγω επένδυσης έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είτε μέσω αναρτήσεως της στο διαδίκτυο, είτε μέσω αναλυτικής παράθεσης των άρθρων της, από διακεκριμένους επιστήμονες, που συμμετείχαν στην σύνταξη της, σε ανοικτή συγκέντρωση, που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβρη στο Επιμελητήριο Πολυγύρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου σας. Το παρών σε αυτή την εκδήλωση έδωσαν όλοι οι επίσημοι φορείς του νομού Χαλκιδικής, όπως και πλήθος κόσμου, που ενδιαφέρονταν για τις οικονομικοκοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους της μεταλλευτικής επένδυσης.

2)    Επίσης πρέπει να θέσουμε υπόψη σας ότι το απερχόμενο νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής έχει ήδη εγκρίνει ομόφωνα το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.

3)    Επιπροσθέτως, να υπενθυμίσουμε και τη μέγιστη σημασία της αρχής της αναλογικότητας στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στο σκέλος της κοινωνικής συναίνεσης, καθώς στις πρόσφατες «Καλλικρατικές» εκλογές του 2010, οι πολίτες του δήμου μας, με ποσοστό 52%, έκριναν με την ψήφο τους, ότι ο κος Χρήστος Πάχτας, είναι ο πλέον κατάλληλος ως θεσμικός εκπρόσωπος της επίσημης πολιτείας για να θέσει πιστά και απαρέγκλιτα, σε εφαρμογή τους μηχανισμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα διέπουν τη σχέση της εταιρείας με την τοπική κοινωνία.

Κυρία Υπουργέ είναι ίσως περιττό να επισημάνουμε την ιδιαίτερη κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Είναι γνωστό σε όλους. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η διαχρονική αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου.

Ή εξορυκτική βιομηχανία εκπληρώνει μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη και δεν παράγει μόνο για τον «εαυτό της». Παράγει βέβαια στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις ανάγκες της κοινωνίας μας για οικιστική ανάπτυξη, αυτοκίνηση, δρόμους, λιμάνια, κάθε είδους προϊόντα καθημερινής χρήσης αλλά και για την ψηφιακή οικονομία και τις τηλεπικοινωνίες.

Επίσης αποτελεί κοινό τόπο, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να συντελείται με όρους "βιωσιμότητας" όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες ως προς την βιωσιμότητα των πόρων, την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την περιβαλλοντική ευθύνη.

Καιρός είναι λοιπόν να πάμε στο επόμενο βήμα.

2)    Να καθοριστούν οι άξονες  προώθησης της πολιτικής αυτής αλλά και να ενταχθούν http://i.ixnp.com/images/v6.59/t.gif για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου και την εξασφάλιση του βιώσιμου εφοδιασμού των πρώτων υλών στη Χώρα μας εντός της ΕΕ.

3)    Αναφορικά με εμάς, προσδοκούμε την δική σας έγκριση για την εκκίνηση της μεταλλευτικής επένδυσης στον τόπο μας. Μια επένδυση που θα σηματοδοτήσει την αντιστροφή του κλίματος εργασιακής αβεβαιότητας, που υπάρχει στις τάξεις των 350 σήμερα εργαζόμενων μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους. Αξίζει εδώ να συμπεριληφθούν και οι 2.200 και πλέον συνδημότες μας, που έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις πρόσληψης.

4)    Παράλληλα προτείνουμε τη συγκρότηση επιτροπής περιβάλλοντος στην οποία θα συμμετέχουν με αξιοκρατικά κριτήρια, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (πολιτεία, εταιρεία, εργαζόμενοι, τοπική κοινωνία) με γνώμονα την αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων που θα θέσει η πολιτεία στον επενδυτή για τη μέγιστη προστασία και ανάπλαση του φυσικού κάλλους της περιοχής μας.

Σε περίπτωση που διαφωνείτε κα Υπουργέ με όλες ή μερικές από τις προτάσεις μας, περιμένουμε από εσάς με αμείωτο ενδιαφέρον μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της περιοχής, στην οποία να προβλέπεται όμως και η συνέχιση της εργασιακής ειρήνης του εν ενεργεία και η αποκατάσταση του ανενεργού εργατικού δυναμικού του δήμου μας, που έχει στο πετσί του το επάγγελμα μας.

Σας ευχαριστούμε