Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε κ. ΑΓΓΕΛΟ ΤΖΕΚΗ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το υπόμνημα αυτό μας εστάλει απο τα σωματεία των μεταλλωρύχων.Είναι το υπόμνημα που πήρε στα χέρια του ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε κ. Άγγελος Τζέκης κατά τηνεπίσκεψη του στα μεταλλεία στις 18/04.
Αξιότιμε Κύριε βουλευτά
τα σωματεία των μεταλλωρύχων των μεταλλείων Κασσάνδρας, σας υποδέχονται με σκεπτικισμό στον χώρο της εργασίας τους. Θα περιμέναμε σήμερα, να βρίσκεται εδώ μαζί σας και ο κ. Γιάννης Ζιώγας, που πριν από ένα μήνα ακριβώς στην Ιερισσό παρέδωσε «μαθήματα» απαξίωσης της μεταλλευτικής εργασίας, αλλά και της εν γένει δραστηριότητας, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάσχεσης του εφιάλτη της ανεργίας στη Β/Α Χαλκιδική.
Ωστόσο, περιμέναμε αυτή την ιδιαίτερη τιμή, που αποκομίζουμ από την επίσκεψη σας στις εγκαταστάσεις του καθημερινού στίβου μάχης 350 οικογενειών γιατί θέλουμε απαντήσεις σε μια σειρά ευλόγων ερωτημάτων, που μας γέννησαν οι άκρως ανακόλουθες με την ιδεολογική πλατφόρμα του ΚΚΕ απόψεις που εκφράστηκαν στην εκδήλωση της Ιερισσού. Επιθυμούμε οι ερωτήσεις που ακολουθούν να τεθούν και υπόψη της ηγεσίας του Περισσού. Εξυπακούεται ότι μια πρώτη γεύση για τα σωματεία των μεταλλωρύχων συνιστούν οι δικές σας απαντήσεις. Οι ερωτήσεις ακολουθούν:
  1. Όταν το ΚΚΕ λέει ότι στηρίζει τους «προλετάριους», ποιούς ακριβώς εννοεί; Α. Τα μέλη της οικολογικής συνιστώσας του Σύριζα; Β. Τους «φίλους» των οικολόγων πρασίνων; Γ. Τα «μεταλλαγμένα» σταγονίδια του οίκο-φασισμού; Το ρωτάμε αυτό γιατί και οι 3 νέες εκδοχές «προλετάριων» παρέλασαν από τις πρώτες θέσεις των χειροκροτητών της ομιλίας του Κου Ζιώγα στην Ιερισσό.
  2. Το ΚΚΕ όταν διατείνεται ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, μπορείτε λίγο να μας διευκρινίσετε, ποιους εργαζόμενους ακριβώς εννοεί; Τους πρώην εργαζόμενους ή τους μελλοντικούς ανέργους. Γιατί στην ομιλία του Κου Ζιώγα δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά για τους νυν εργαζόμενους των μεταλλείων Κασσάνδρας, και δή σε μία ομιλία με θέμα… τα μεταλλεία Κασσάνδρας.
  3. Μήπως το ΚΚΕ ακούσια ή εκούσια έχει προστεθεί στο άρμα των υπέρμαχων της αποβιομηχάνισης της χώρας μας;
  4. Αν το πρόβλημα του ΚΚΕ για τη στήριξη των μεταλλωρύχων, είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται τη λειτουργία και την επέκταση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε περίπτωση που κλείσουν, αναλαμβάνει την ευθύνη να μας βρει δουλειά σε κάποιο κρατικό εστιατόριο, σε κάποιο κρατικό ξενοδοχείο ή τέλος πάντων σε κάποια κρατική αγροκτηνοτροφική μονάδα;
  5. Τουναντίον η θέση ενός εργατικού κόμματος δεν πρέπει να είναι το δυνάμωμα της εργατικής τάξης, η ανάπτυξη της απασχόλησης. Εμείς οι εργαζόμενοι που θα βρούμε καταφύγιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στα αστικά κόμματα;
Γνωρίζετε πολλές επιχειρήσεις (ιδιωτικές έστω) αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που να προσφέρουν απασχόληση όλο το χρόνο, με ασφαλιστικές και ιατροφαρμακευτικές καλύψεις και πάνω απ όλα με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες εργασίας;
Γνωρίζετε επίσης πολλές επιχειρήσεις που να μπορούν να προσφέρουν επιπλέον 1000 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, όπου ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται στα κόκκινα;
Σας υπενθυμίζουμε και εσάς, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ότι εξορυκτική βιομηχανία εκπληρώνει μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη και δεν παράγει ΜΟΝΟ για τον «εαυτό της».
Παράγει βέβαια στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, συμβάλλοντας όμως τα μέγιστα στις ανάγκες της κοινωνίας μας για οικιστική ανάπτυξη, αυτοκίνηση, δρόμους, λιμάνια, κάθε είδους προϊόντα καθημερινής χρήσης αλλά και για την ψηφιακή οικονομία και τις τηλεπικοινωνίες.
Επίσης αποτελεί κοινό τόπο, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να συντελείται με όρους "βιωσιμότητας" όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες ως προς την βιωσιμότητα των πόρων, την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την περιβαλλοντική ευθύνη.
Προηγείται όμως ο παράγοντας άνθρωπος, γιατί μόνο όταν μπορεί να ζει…, τότε είναι σε θέση να αποτελέσει την αναγκαία δικλείδα διαφύλαξης των παραπάνω. Αν όμως ο άνθρωπος και κατ επέκταση η εργατική τάξη αποτελέσουν ιστορική ανάμνηση, τότε πείτε μας ποιος είναι ο λόγος της δικής σας ύπαρξης;
Αν και εφόσον απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα μας κ. Τζέκη, κ.Ζιώγα και εσείς ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος, απαιτούμε να πράξετε το αυτονόητο: να στηρίξετε με κάθε τρόπο τον αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας που δίνουμε, μέσα στο δυσχερέστερο οικονομικό περιβάλλον, που βρέθηκε μεταπολιτευτικά η χώρα μας.
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την παρουσίας σας στο χώρο εργασίας μας. Περιμένουμε να βρεθεί κοντά μας και η γ.γραμματέας του ΚΚΕ η κα Αλέκα Παπαρήγα.

Τα σωματεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας