Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΕΛΠΙΔΕΣ "ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ" ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελπίδες ότι το δίδυμο Βενιζέλου στο υπ. Οικ. και Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ θα επανεκκινήσει τον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς και την εφαρμογή του μνημονίου, εκφράζουν στελέχη ενεργειακών εταιρειών.




Βεβαίως όπως τονίζουν, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς της ΕΕ και είναι αυτός που έχει επεξεργαστεί, διαπραγματευτεί και προτείνει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι τουλάχιστον δεν πρόκειται να αναλώσει χρόνο, από τον ελάχιστο που απομένει, για την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της ενέργειας. Όσο για τον κ. Βενιζέλο, η προηγούμενη θητεία του στο ΥΠΑΝ κατά την θεσμική προετοιμασία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για τα θέματα του φυσικού αερίου, τον έχουν κάνει κοινωνό στα θέματα της ενέργειας.



Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και με την δεδομένη συγκυρία που προμηνύεται τον προσεχή Σεπτέμβριο, νέο κύκλο αναταραχής ενόψει της επόμενης δόσης του δανείου, αυτό που αναμένει η αγορά από τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι τουλάχιστον να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ενεργειακή αγορά (προσαρμογή στις κοινοτικές οδηγίες) και το νομοσχέδιο για τις νέες ΕΠΑ, τους αγωγούς και την έρευνα υδρογονανθράκων.





Στο πρώτο νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, γίνεται τώρα επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν , από επιτροπή την οποία συνέστησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έτσι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το κείμενο προκειμένου να λάβει το δρόμο για την τελική έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, ή τη νεοσύστατη κυβερνητική επιτροπή και να λάβει ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή.



Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Παπακωνσταντίνου –συνδικαλιστών, το γεγονός ότι ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ δεν έχει δεσμεύσεις σε εκλογική περιφέρεια (δεν ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές), καταγράφεται στα θετικά για για την προώθηση των αλλαγών στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς δεν έχει δεσμεύσεις. Το «μαρκάρισμα» από τη ΓΕΝΟΠ αναμένεται ισχυρό. Για τον σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, ο νέος υπουργός αποτελεί «κόκκινο πανί».



Το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αναμενόμενο, και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και μπλουζάκια μακό με τη φωτογραφία του υπουργού ΠΕΚΑ να συμμετέχει μαζί με συνδικαλιστές σε καταλήψεις των γραφείων διοίκησης της ΔΕΗ, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Ωστόσο με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η πώληση μετοχών της ΔΕΗ, ή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μετατίθεται για το τέλος του 2012, και έτσι θα υπάρξει χρόνος για αξιολόγηση της κατάστασης εκατέρωθεν.



Τέλος θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σχετικά με την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου στην εξόρυξη χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων. Πρόκειται για σχεδιασμό που προβλέπει την παραχώρηση των δικαιωμάτων εσόδων από κοιτάσματα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, προκειμένου με αυτά να εξοφληθεί μέρος του χρέους του Δημοσίου.



Η προοπτική αυτή σημαίνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία, σε αντίθεση με την απερχόμενη, θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς στην έκδοση των αδειών, περιβαλλοντικών και άλλων, για την έναρξη εργασιών σε γνωστά κοιτάσματα, στα οποία οι επενδυτές είναι ήδη εγκατεστημένοι και αναμένουν το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.



Ας σημειωθεί ότι επί δύο χρόνια παρέμενε στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ η περιβαλλοντική μελέτη για το μεταλλείο χρυσού του Περάματος Έβρου, χωρίς η καναδική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης να λαμβάνει καν απάντηση. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε να κινείται κάτι για την εξέταση της μελέτης, ώστε να συμμορφωθεί τελικά προς τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ.

Αναδημοσίευση απο το www.euro2day.gr