Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ "Ε" ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ



Προς:
Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
Μίνωος 10-16
ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 117 43

Υπόψη  κας Μάνιας Τεγόπουλου, Εκδότριας της Ελευθεροτυπίας

Κοινοποίηση:
Σίσσυ Αντωνοπούλου, Διευθύντρια ΕΨΙΛΟΝ
Βαγγέλης Παναγόπουλος, Διευθυντής Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας


Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Κυρία Μάνια Τεγοπούλου,
Παρακολουθώντας την πολύχρονη πορεία της ιστορικής εφημερίδας, την οποίαν έχετε την τιμή να διευθύνετε, είχαμε την αίσθηση ότι προασπιζόταν πάντοτε στο ακέραιο την αρχή του Ελβετού φιλέλληνα και  υπέρμαχου της Ελευθεροτυπίας Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ «Η δημοσιότης είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Άλλωστε αυτό ήταν, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, και η φράση έμβλημα στα πρωτοσέλιδα της για πάρα πολλά χρόνια.

Εάν τέτοια μορφή δημοσίευσης, όπως αυτή που διαβάσαμε στο ένθετο περιοδικό Έψιλον, της Κυριακάτικης έκδοσης της Ελευθεροτυπίας της 19ης Ιουνίου, με τίτλο «Μην είδατε χρυσό στη Χαλκιδική»  συντάσσεται με την ακριβή έννοια της δικαιοσύνης, τότε με λύπη σας... 





...γνωστοποιούμε, ότι θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε αυτήν για την αποσαφήνιση των εννοιών: λιβελλογραφία, συκοφαντία, δυσφήμιση, ψεύδος.

Το άρθρο της συνεργάτιδάς σας κας Μαρίας Λούκα αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο παραπληροφόρησης και μεροληψίας και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα. Από ένα έγκριτο φύλλο όπως η Ελευθεροτυπία, θα περιμέναμε τουλάχιστον την τήρηση της δημοσιογραφικής αρχής των «ίσων αποστάσεων». 

Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί από τις γνωστές ομάδες «σωτήρων του περιβάλλοντος» κατά κόρον οι έννοιες «πολίτης», «κάτοικος» και «τοπική κοινωνία», θα θέλαμε να ενημερώσουμε εσάς και τους αναγνώστες σας, ότι οι κύριοι με τους οποίους συνομίλησε η δημοσιογράφος σας, με κανέναν τρόπο δεν εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Και επειδή οι τρεις απ’ αυτούς κατέβηκαν, όλως τυχαίως, με τον ίδιον συνδυασμό στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, σας πληροφορούμε ότι δικαιούνται να μιλήσουν μόνο για το 3% των πολιτών του δήμου μας. Σε ό,τι αφορά τον πρώην μεταλλωρύχο και συνδικαλιστή από τη Μ. Παναγία, που επί TVX έτρωγε με χρυσά κουτάλια και δεν είχε βεβαίως καμία αντίρρηση  για το έργο στις Σκουριές, είναι γνωστό το ποιόν του σε όλους μας και θεωρούμε ότι δεν αξίζει ν’ ασχοληθούμε μαζί του.

Αν  πραγματικά ήθελε η δημοσιογράφος  σας, θα μπορούσε να γνωρίσει πολλούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, της πλειοψηφικής τοπικής κοινωνίας των Μαδεμοχωρίων. Την επιστολή αυτήν την υπογράφουν 10 πρόεδροι, των 10 χωριών που είναι στην άμεση μεταλλευτική ζώνη. Όλοι ανεξαιρέτως θα ήταν στη διάθεσή της για μία συνέντευξη. Αν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί δημοσιογραφικά λίγο περισσότερο με την περιοχή και δεν περιόριζε της έρευνα της στο άκριτο και άκρως υποτιμητικό για την εφημερίδα σας copy-paste από γνωστό για την προπαγανδιστική του δραστηριότητα blog της Χαλκιδικής, θα καταλάβαινε, ότι η τοπική κοινωνία εδώ βράζει!

Βράζει, επειδή έχει βαρεθεί να την καπελώνει το 3%, που κατά πολύ περίεργο τρόπο φαίνεται να διαθέτει αρκετούς «ενεργούς» με απεριόριστο χρόνο και άφθονα μέσα για να οργανώνουν αυτήν την ανελέητη προπαγάνδα, που δυστυχώς στηρίζει με το άρθρο της και η κ. Λούκα. Έχει βαρεθεί η τοπική κοινωνία, η πραγματική τοπική κοινωνία, να παρουσιάζεται από αυτήν την ισχνή μειοψηφία μία στρεβλή εικόνα της περιοχής μας, που  καθόλου δεν έχει να κάνει με την κατάσταση, την οποία ζούμε εμείς εδώ.

Θα μπορούσε επίσης να μάθει η αξιότιμη συνεργάτης σας, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των Μαδεμοχωρίων στηρίζει την μεταλλευτική δραστηριότητα και την επέκτασή της, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, που σας έχουμε επισυνάψει. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κρίνουμε αυτό, επειδή είμαστε οι μόνοι που ζούμε μαζί με τη μεταλλευτική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Την έχουμε δίπλα μας, κάτω από τα πόδια μας, πάνω απ’ τα κεφάλια μας και μ’ αυτήν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δε δικαιούνται να μιλούν κάποιοι που τη γνωρίζουν μόνο από τις δημοσιεύσεις κάποιων blogs με συγκεκριμένη στόχευση.

Πρέπει επί τέλους να σταματήσει το παραμύθι, ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στη μεταλλευτική και σ’ αυτό θέλουμε σύμμαχο και την εφημερίδα σας. Πρόκειται για μία μειοψηφία. Η κοινωνία μας στηρίζει τη μεταλλευτική, τελεία και παύλα.

Κυρία Τεγοπούλου,
Η δυσφήμιση που έχει υποστεί ο τόπος μας τα τελευταία 15 χρόνια από τους διάφορους ψευτοσωτήρες του περιβάλλοντος στα ΜΜΕ, έκανε πολύ μεγαλύτερο κακό απ’ ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα των τελευταίων 2.500 χρόνων, την οποίαν  αισθανόμαστε όλοι, ως παρακαταθήκη των προγόνων μας, κομμάτι του εαυτού μας.

Και μιας και μιλάμε για δυσφήμιση, επιτρέψτε μας μία παρένθεση: Θα  θέλαμε να πληροφορήσουμε εσάς, αλλά κυρίως την συνεργάτιδά σας, που προτιμά το εμφιαλωμένο νερό, ότι το Στρατώνι υδροδοτείται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα  με την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα και την Ουρανούπολη. Ως εκ τούτου, το νερό που πίνουμε στο Στρατώνι έχει ακριβώς τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτό της Ιερισσού. Αν μας ρωτούσε, θα της το λέγαμε της κας Λούκα, η οποία μάλλον δείχνει να προτιμά την «εμφιαλωμένη» αλήθεια.


Είναι σαφές σε όλους μας, ότι οι πολύ καλά οργανωμένες δυνάμεις της ψευτοοικολογίας έχουν ξεκινήσει ένα μπαράζ δημοσιεύσεων με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος αναστολές και φοβικά σύνδρομα σε σχέση με τη μεταλλευτική. Δυστυχώς, το άρθρο της κ. Λούκα, σκοπίμως ή μη, συντάσσεται ακριβώς με την προσπάθεια αυτών, που μέχρι τώρα το μόνο που έχουν πετύχει, είναι να τρομοκρατούν την περιοχή μας με την ασύστολη και παντελώς ανεδαφική κινδυνολογία τους.

Επειδή όμως δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί πολιτική της Ελευθεροτυπίας να λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός τέτοιων συμφερόντων, είμαστε βέβαιοι, ότι με τα στοιχεία που έχετε συλλέξει και έχετε στη διάθεση σας, θα  πράξετε τα δέοντα, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια και η επιστημονική τεκμηρίωση, που ατυχώς, αν όχι περιέργως, δεν συμπεριλαμβάνονται στη δημοσίευση που αφορά τη μεταλλευτική επένδυση μέσα στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αριστοτέλη.

Γιατί, εάν σε ένα άρθρο έκτασης 6.000 περίπου λέξεων τα ζωτικά συστατικά μιας δημοσιογραφικής έρευνας (διασταύρωση στοιχείων και αμεροληψία) έπεσαν θύματα των δαιμόνων του τυπογραφείου, περιμένουμε από την έγκριτη εφημερίδα σας, να προβεί άμεσα στη δημόσια αποκατάσταση τους, και μάλιστα στην ίδια θέση με το απαράδεκτο από κάθε άποψη άρθρο της κ. Λούκα. Σε αντίθετη περίπτωση, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να αποφανθεί για τους σκοπούς που εξυπηρετεί σε αυτή την ευαίσθητη φάση της αδειοδότησης, η δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.


Με εκτίμηση,
Για την Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Ζαγοράκης Νίκος, Στρατώνι
Μπρίκος Χρήστος, Στρατονίκη
Ιππέκης Γεώργιος, Στάγειρα
Ανικούλας Νίκος, Νεοχώρι
Τζιουρτζιούμης Αθανάσιος, Παλαιοχώρι
Υψηλάντη Μαρία, Μ. Παναγία
Κανέλης Γεώργιος, Ολυμπιάδα
Τσιάλας Αθανάσιος, Αρναία
Τουπλικιώτης Αθανάσιος, Στανός
Μιχαηλίδης Απόστολος, Βαρβάρας



Εκλογικά αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2010 στα Μαδεμοχώρια Χαλκιδικής






Δημοτικό/Τοπικό
Διαμέρισμα
Πρόεδροι εκλεγμένοι με το συνδυασμό
«ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Εκλογικό Αποτέλεσμα συνδυασμού
«ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Α΄ Γύρος
Β΄ Γύρος
Στρατώνι
Νίκος Ζαγοράκης
71,3%
79,0%
Στρατονίκη 
Χρήστος Μπρίκος
62,6%
68,0%
Στάγειρα
Γιώργος Ιππέκης
53,3%
67,0%
Νεοχώρι
Νίκος Ανικούλας
41,5%
62,0%
Παλαιοχώρι
Αθανάσιος Τζιουρτζιούμης
50,0%
60,0%
Μ. Παναγία
Μαρία Υψηλάντη
40,8%
43,0%
Ολυμπιάδα
Γιώργος Κανέλης
51,1%
60,0%
Αρναία
Αθανάσιος Τσιάλας     
58,3%
91,0%
Στανός
Αθανάσιος Τουπλικιώτης
56,6%
67,0%
Βαρβάρα
Απόστολος Μιχαηλίδης
70,6%
80,0%

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ!
Ένα παραμυθάκι για τα μεταλλεία …
Μια φορά και έναν καιρό σε έναν όμορφο τόπο τον «Χαλκιδίκα» υπήρχαν διάφορα χωριά και κωμοπόλεις. Μια όμορφη πρωία η πράσινη κυβέρνηση εκείνη του τόπου αποφασίζει να ενώσει αυτά τα χωρία αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε η πράσινη κυβέρνηση να έχει και πράσινους δημάρχους. Βάζει έναν πρωτοστάτη πράσινο βουλευτή τον «Διβελεγκα» και χωρίζει την «Χαλκιδίκα» ώστε να βγουν πράσινοι Δήμαρχοι. Έτσι προέκυψε και ο Δήμος «Άριστος»!
Ο δήμος «Άριστος» είχε σαν πρωτεύουσα την «ΙΕΡΙΧΟ» (απόφαση του πράσινου βουλευτή)! Υποψήφιοι δήμαρχοι για τον δήμο ήταν ο ΚΟΙΜΗΣΗΣ (μπλε), ο ΑΡΠΑΧΤΑΣ (ανεξάρτητος) και το Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΧΟΥ (πράσινος). Υπήρχαν και άλλοι αριστεροί αλλά ποιος θα ψήφισε οικολογοσυριζοκουμουνολαμογια!
Ο ΚΟΙΜΗΣΗΣ ήταν παλιός δήμαρχος μιας κωμόπολης της «Άρνης». Σε όλη την θητεία του δεν είχε κάνει κανένα μεγάλο έργο πέρα από το να ασφαλτοστρώσει τον δρόμο μπροστά από το σπίτι του και όλη την μέρα να κόβει βόλτες με το τετρακίνητο αμάξι του δήμου και να μιλάει στο τηλέφωνο.
Ο ΑΡΠΑΧΤΑΣ ήταν παλιός υφυπουργός της πράσινης κυβέρνησης και με ένα σκάνδαλο στην πλάτη που τον αθώωσαν τα δικαστήρια. Είχε γνωστούς που του είχαν «υποχρεώσεις» γιατί είχε βγάλει κόσμο από τις φυλακές και είχε «ταΐσει» τόσο κόσμο…
Τέλος, Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΧΟΥ είχε σαν αυτοσκοπό την ανάπτυξη του βασιλείου του εις βάρος των άλλων χωριών. Ως παλιός δήμαρχος της «ΙΕΡΙΧΟΥ» είχε κάνει και αυτός τα «σμαράγδια» του αλλά ήταν όλα φήμες …. Το άχτι που είχε για την «Άρνη» μπορεί να περιληφθεί στην φράση «Θα την κάνω ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ».
Ο ΑΡΠΑΧΤΑΣ βλέποντας πως τα μεταλλεία πάνε για «φούντο», διότι η εταιρεία εκβιάζει πως θα τα κλείσει άμα δεν βγάλουν χρυσό, πάει και πιάνει τους μεταλλωρύχους και τους λέει θα δώσω άδεια στα μεταλλεία. Πάει μετά στους χωρικούς της «Άρνης» και τους λέει ψηφίστε γιατί ο άλλος θέλει να μας κάνει βασίλειο. Βρίσκει και 2-3 ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ από την «Άρνη» που ξεπούλησαν το χρώμα τους για να βγουν και 1-2 σε κάθε χωρίο «Παλιοχωριο» κτλ και βγαίνει δήμαρχος……
ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΞΙΟ!
ΠΟΥ 1000ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΚΟΙΜΗΣΗΣ!!!