Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΟΣΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ, ΠΟΣΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ;


Δημοσιεύτηκε άρθρο (όχι έρευνα, ξέρω τι λέω) της δημοσιογράφου Μαρίας Λούκα στο ένθετο Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 19/6  σχετικά με τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Χωρίς να σχολιάσω τις προφανείς προσωπικές απόψεις της δημοσιογράφου, που στο κάτω-κάτω είναι δικαίωμά της να τις έχει, αυτό που είναι οφθαλμοφανές και κατάπτυστο στο άρθρο είναι η μεροληψία, που κραυγάζει! Άρθρο της συγκεκριμένης κυρίας, έκθεση ιδεών, καλυμμένο με το μανδύα της έρευνας!!!!!
Δεν έχει αρχισυντάκτη αυτή η κυρία; Είναι υπό διάλυση η Ελευθεροτυπία; Κανένας δεν ελέγχει τα κείμενα; Ή μήπως είναι η συνήθης σύγκρουση συμφερόντων; Δεν θα’ πρεπε να είναι τουλάχιστον πιο συγκεκαλυμμένη η θέση της, άρα και της εφημερίδας, έτσι για τα μάτια του κόσμου έστω;
Επισκέφτηκε τα μεταλλεία; Που είναι οι απόψεις των εργαζομένων; Αχ, όχι, ξέχασα! Αφιέρωσε δεκαπέντε γραμμές του δεκασέλιδου άρθρου και μάλιστα, για να’ ναι και σίγουρη, ότι δεν θα επηρεαστούν θετικά οι αναγνώστες απ’ αυτή τη μικρή αναφορά, φρόντισε από κάτω να γράψει τα δικά της. Που είναι η άποψη των κατοίκων που είναι υπέρ της επένδυσης; Δεν υπάρχουν; Δεν τους βρήκε; Που είναι οι θετικές για την επένδυση απόψεις σαν τη δική μου; Δεν υπάρχουν; Καμία δε βρήκε; Και τότε γιατί έκανε το οδοιπορικό; Δε χρειαζόταν παρά να «μπει» στο site των μηδενιστών της περιοχής, που μας προτρέπει και να επισκεφτούμε και να αντιγράψει από κει τις απόψεις τους που εξέθεσε, να γλυτώσει και η εφημερίδα τα έξοδα της εκδρομής που την έστειλε! Παρεπιπτόντως, τι ωραία συγκυρία να δημοσιευτεί η «έρευνα» αυτή τον καιρό της αλλαγής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ! Ιδιοφυές, αν και ανεπιτυχές!
Αναφέρεται σε αρνητικές θέσεις καθηγητών του ΑΠΘ και μηχανικών του ΤΕΕ σαν να είναι οι μοναδικές! Χωρίς καν να κάνει τον κόπο να τηλεφωνήσει έστω και σε κανέναν άλλον!! Έχει την εντύπωση πως δεν υπάρχουν καθηγητές και μηχανικοί που έδωσαν μάχη για να μη βγει αυτή η αρνητική γνωμοδότηση της Μπιρμπιλοπαρέας προς τα έξω; Σώφρονες άνθρωποι, που δε συμφωνούσαν με την άκριτη άρνηση κάθε προσπάθειας, αυτών που, στην καλύτερη περίπτωση, όταν δεν είναι «βαλτοί», είναι τόσο τεμπέληδες, που δεν κάθονται να σκεφτούν προτάσεις για το πως θα γίνει κάτι καλύτερα, αφού είναι πιο εύκολο να μη γίνει καθόλου! Γιατί δε μίλησε με τους μηχανικούς των μεταλλείων που κατέρριψαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα των βολεμένων, «σοφών», βαλτών, εγκάθετων; Γιατί δε διάβασε την απάντησή τους έστω; Ήταν πολυσέλιδη και θα κουραζόταν; Γιατί δε ρώτησε τους μηχανικούς της εταιρίας, γιατί δεν τους έδωσε την ευκαιρία να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των αντίθετων περί αρσενικού, θηλυκού, κυάνιου, κώνειου, καταστροφής, συντέλειας, Αποκάλυψης και Αρμαγεδώνα;
Έλεος! Βρέθηκε ένας όμιλος, ένας – δεν υπήρχε άλλος – και δέχτηκε να δεσμεύσει τα ωραία του χρηματάκια για κάποια χρόνια, ξέροντας ότι θα περπατήσει στα κάρβουνα, που θα στρώσουν στο δρόμο του οι νέοι δικτάτορες των τελευταίων ετών, οι ψευτοοικολόγοι, δυνάστες της ανάπτυξης και στραγγαλιστές οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας, αν δεν αφορά την παραγωγή οπωροκηπευτικών και τουριστικών πακέτων. Έχει κανείς αμφιβολία, ότι ο οποιοσδήποτε επενδυτής προσδοκά κέρδη; Όχι βέβαια! Φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν είναι! Αλλά μαζί με τα κέρδη του επιχειρηματία, του εκάστοτε επιχειρηματία, ανοίγονται θέσεις δουλειάς, πολλές θέσεις, σίγουρες, για πολλά χρόνια. Με την ανεργία να έχει χτυπήσει βυσσινί, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού το κόκκινο, έχουμε την πολυτέλεια να το προσπεράσουμε αυτό; Τι είναι καλύτερο, να αρνούμαστε κάθε ανάπτυξη, ή να διασφαλίζουμε εκ των υστέρων, με ελέγχους, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων; Ειδικά, όταν το μόνο που έχουμε να προσάψουμε στην «κακή» εταιρία, είναι το πως φέρθηκαν οι προηγούμενοι επιχειρηματίες, ιστορία που καταγράφηκε λεπτομερώς, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρους του άρθρου!!!!!!!!!!!
Σκεπτόμενοι τους δεκάδες πραγματικά καλούς συναδέλφους της κ. Λούκα, καμιά φορά λυπόμαστε για τα δύο επίθετα που στις διαδηλώσεις μπαίνουν μπροστά από τη λέξη δημοσιογράφοι, ξέρετε, εκείνο το γνωστό πια σύνθημα «α........., ρ........., δημοσιογράφοι»!
Και μετά έρχεται κάποια τέτοια «έρευνα» σαν της κ. Λούκα!
Η αλήθεια είναι βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, πως αν η «έρευνα» της συγκεκριμένης «δημοσιογράφου» φαινόταν πιο αμερόληπτη, ίσως να έπειθε κάποιους. Όμως, ευτυχώς τελικά, η βλακεία μετράει πολλά καράτια!
Αναγνώστρια

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Λούκα ετοιμάζει και παρόμοιο άρθρο για τα Βάτικα.Τι εννοώ?
Εκεί όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι υπάρχει στα σχέδια η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλ.ενέργειας μιας εταιρείας θυγατρικής της ΤEΡΝΑ. Στην ίδια περιοχή κάνουν έρευνες για το Παυλοπέτρι. Την περιοχή ανέδειξαν με ενέργειές τους ένα Βρεταννικό Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν άρεσε, διότι το Παυλοπέτρι και η ανάδειξή του χαλά τα σχέδια. Έτσι η ΕΑΑ με πρωτεργάτη τον κ. Σπονδύλη ανέλαβε την έρευνα. Ο ίδιος κραυγάζει λέγοντας οτι το Παυλοπέτρι δεν είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο (προσέξτε -Πολιτεία- ) αλλά μια από τις αρχαιότερες συγκρίνοντας το Παυλοπέτρι με κάποιες αρχαίες θέσεις. Όμως ο κ. Σπονδύλης συνεργάζεται με το γραφείο του κ. Μαρκάτου ο οποίος βεβαίως έχει ναναλάβει το εργοστασιο αυτό στα Ασπρούδια, τα 700 στρέμματα στην ελαφόνησο, τα φωτοβολταικά στον Κούνο (λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά).
Είναι σίγουρο λοιπόν οτι υπάρχει σχέδιο για την περιοχή. Ποιο είναι αυτό; Η απαξίωση αφού η ΕΑΑ δεν άφησε να γίνουν έρευνες από άλλο Πανεπιστήμιο στη βυθισμένη πολιτεία στον Ασωπό.Όλα αυτά γίνονται στον Δήμο Μονεμβασίας. Η κ. Λουκά κατέβηκε λοιπόν , πιθανότατα σε διατεταγμένη αποστολή και έκανε έρευνα (-ο Θεός και η Ψυχή της-) της οποίας περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ίσως να υποθεσούμε οτι τα χώνει στο Πανεπιστήμιο που ανέδειξε το Παυοπέτρι; Να μην ξεχνάμε οτι το BBC ενδιαφέρθηκε για το Παυλο΄πέτρι και ξεκίνησε πέρυσι να γυρίζει πλάνα για ντοκιμαντέρ μαζί με το discovery.
Επίσης ο κ. Μαρκάτος ασχολείται με τα καταδυτικά πάρκα και συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Από περιέργεια αναμένω το άρθρο της κ. Λουκά και να μάθουμε και από ποιους πήρε συνέντευξη. ¨ολη η κοινωνία στα Βάτικα δεν ξέρει τίποτα.
να ρωτήσουμε την ΕΑΑ εάν γνωρίζει κάτι για ναυάγια στην περιοχή τα οποία δεν έχουν αναφερθεί επίσημα ούτε στο Λιμεναρχείο;