Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ - Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Υ.ΠΕ.Κ.Α. ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(email)


Στο καλό κ. Τ. Μπιρμπίλη κι αν δε μας γράψετε, δεν θα παρεξηγηθούμε καθόλου. Για την ακρίβεια, θα είμαστε πανευτυχείς, αν δεν ξανακούσουμε ποτέ το όνομά σας.
Καλώς ήρθατε κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ελπίζω να μην είστε τόσο ανάλγητος με το Φυσικό Περιβάλλον, όσο ήταν η προκάτοχός σας με τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Εννοώ, ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα, και τα δύο χρήζουν προστασίας. Ασφαλώς και θα πρέπει να προστατευτεί η δρυς η κοκκοφόρος, ο ιέραξ ο ερυθρωπός ή η αλεπού η κόκκινη, αλλά όχι κάνοντας τον «εργαζόμενο» έλληνα είδος υπό εξαφάνιση, κάτι που καθόλου δεν φάνηκε να προβληματίζει την κ. Μπιρμπίλη κατά την πολύμηνη θητεία της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Ελπίζω πως συμφωνείτε, πως ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ δεν είναι να σταματάει κάθε είδους Ανάπτυξη λόγω φοβικών συνδρόμων, ιδεολογικών προκαταλήψεων και πεισματικών εμμονών, συνήθης παρελθούσα καταστροφική πρακτική που τελμάτωσε τα πάντα.
Ελπίζω πως συμφωνείτε, ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εξασφαλίζει την ομαλή ένταξη των επενδύσεων στο περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων μετά την ανάπτυξη των επενδύσεων, θα πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοπιστία των ελέγχων μετά τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να εντάσσει τον Άνθρωπο και την Επιχείρηση ομαλά στο Φυσικό Περιβάλλον, χωρίς να καταστρέφεται κανένας και τίποτε. 

Το ΥΠΕΚΑ είναι η ευκαιρία σας κ. Παπακωνσταντίνου να αποδείξετε, όλα όσα δεν κατάλαβε ποτέ η ακτιβίστρια, αδιάλλακτη και αμετακίνητη προκάτοχός σας. Ότι δηλαδή, Φυσικό και Ανθρώπινο Περιβάλλον πρέπει να συμπορεύονται αγαστά. Ότι δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να σταματάμε την Ανάπτυξη, κάθε είδους Ανάπτυξη, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης περιβαλλοντικής προστασίας.

Ψάξτε καλά στα συρτάρια του νέου σας Υπουργείου, κ. Παπακωνσταντίνου. Είμαι σίγουρη ότι, εκτός από τα δέκα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ήδη άκουσα ότι ανακαλύψατε σταματημένα εδώ και μήνες, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των επενδυτικών προσπαθειών που τελματώνουν ανάμεσα στις αράχνες (που σίγουρα κι αυτές ως προστατευόμενο είδος ευδοκιμούν εκεί μέσα). Τότε ίσως επιβεβαιώσετε, αφού είμαι βέβαιη πως το υποψιαζόσασταν, ότι ένα μέρος των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, ένα μέρος της απελπισίας του κόσμου, ένα μέρος της στασιμότητας στην αγορά, οφείλεται στις «λαχανί» πρακτικές της προκατόχου σας. Μεταλλεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες......... τι δε θα βρείτε, στάσιμα εδώ και μήνες προς έγκριση, για να μην πω απόρριψη!


Άκουσα και «δαγκώθηκα» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου σας Υπουργείου, ότι θα συνεχίσετε και σεις την προσπάθεια της Τ. Μπιρμπίλη για «πράσινη ανάπτυξη». Φοβήθηκα στην αρχή, γιατί η Τ. Μπιρμπίλη, με την αδιαλλαξία της, κόντεψε να κάνει τους Έλληνες να μισήσουν κάθε τι πράσινο! Και θα ήταν μεγάλο κρίμα κάτι τέτοιο! Μετά, πιο ψύχραιμα σκεπτόμενη, έπεισα τον εαυτό μου, ότι Υπουργός άλλος, τόσο πεισματικά κολλημένος στη στείρα άρνηση κάθε συζήτησης, αποκλείεται να υπάρχει! Υπουργός άλλος, που δε θα μπορεί να καταλάβει ότι Περιβάλλον και Άνθρωποι, μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν, αποκλείεται να υπάρχει! Υπουργός άλλος, που να αρνείται κάθε έγκριση επένδυσης, ομολογώντας με τις πράξεις του, ότι δε μπορεί να επιβάλλει αξιόπιστους και αυστηρούς ελέγχους σε λειτουργούσες επιχειρήσεις, αποκλείεται να υπάρχει!

Με τις προγραμματικές σας δηλώσεις δώσατε κάποιες ελπίδες ............ ξέρετε πόσοι άνεργοι περιμένουν να τις κάνετε πράξη; Οι ανά την Ελλάδα βολεμένοι, επιδοτούμενοι ή όχι οικο-ηγέτες, υπέρμαχοι της εποχής των σπηλαίων, πάλι, άρχισαν ν’ ανησυχούν και θ’ αρχίσουν να σας βρίζουν. Μικρή σημασία έχει όμως αυτό, γιατί μετά από λίγο καιρό ακόμη και όσοι επηρεάζονται κάπου-κάπου απ’ τους ομοϊδεάτες της προκατόχου σας, θα καταλάβουν, ότι το μόνο που καταστρέφεται από την Ανάπτυξη είναι τα σενάρια καταστροφολογίας που διασπείρουν οι μισάνθρωποι, ο λόγος ύπαρξης των συλλόγων τους και  τα έσοδα από τις εισφορές των μελών τους.
Διαφυλάξτε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ κ. Παπακωνσταντίνου, νέε Υπουργέ ΥΠΕΚΑ, αλλά δώστε και στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ το οξυγόνο που τους στέρησε τόσους μήνες η Προκάτοχός σας!
Όσο για την Τ. Μπιρμπίλη, ας ηγηθεί από δω και πέρα της προσπάθειας διάσωσης των ελληνικών ενδημικών ειδών υπό εξαφάνιση, ελπίζοντας ότι με τις νέες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ δεν θα συμπεριληφθεί και ο Έλληνας σ’ αυτά.

Αναγνώστρια