Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ 22% ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΣΕΕ...

Ανησυχία προκαλούν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που προβλέπει οτι η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 22% μέσα στην επόμενη τριετία με δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη: Η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 20% με 22% στην περίοδο 2012-2014 και ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στο 1,2 εκ άτομα. 'Όπως εκτιμά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ κ. Σάββας Ρομπόλης "εάν εφαρμοστεί
η μισθωτή εφεδρεία και οι απολύσεις στο δημόσιο τότε η ανεργία μπορεί να φτάσει το 2012 ακόμη και στο 26%".

Και ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία είναι δυσοίωνες το υπουργείο εργασίας και τρόικα έχουν καταλήξει στις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στα επίμαχα ζητήματα των κλαδικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

- Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών του μνημονίου θα προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στις εργασιακές σχέσεις, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι απώλειες για το ΙΚΑ σε ετήσια βάση θα φτάσει περίπου στα 9,5 δις ευρώ εξαιτίας της ανεργίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

- Κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι κλαδικές θα δεσμεύουν μόνο όσους εργοδότες παίρνουν μέρος σε αυτές.

- Σύσταση μέσα σε 1 μήνα των επιχειρησιακών σωματείων που θέλουν να υπογράψουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και κατάργηση της υποχρεωτικής γνωμοδότησης επί των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου.

Αναδημοσίευση απο το www.protothema.gr