Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ "ΟΙΚΟΧΟΝΔΡΙΩΝ"

« Όπως οι υποχόνδριοι συλλέγουν χύμα πληροφορίες γύρω από ασθένειες και φαντασιώνουν αρρώστιες, έτσι και οι «οικοχόνδριοι» καταπίνουν αμάσητο ό,τι ακούσουν για το περιβάλλον και θρηνούν για τις υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες καταστροφές του. Νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη καταλήξει για θέματα τα οποία οι ειδικοί ακόμα θεωρούν αμφιλεγόμενα – όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών.

Εντωμεταξύ οι ίδιοι αυτοί, στην προσωπική τους ζωή, δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν την ρύπανση ή την παραμόρφωση. Χτίζουν αυθαίρετα, δεν ανακυκλώνουν, πετάνε σκουπίδια παντού, οδηγούν ενεργοβόρα αυτοκίνητα και δεν σβήνουν ούτε μία λάμπα…»

(Νίκος Δήμου, 5 Ιουνίου 2008, στο:

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

---------------------------------------------------------------------------------

Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη
Ο ευφυής νεολογισμός του Νίκου Δήμου ταιριάζει σαν γάντι στους παντογνώστες «οικολόγους». Ιδιαίτερα στη Χαλκιδική και στην επιχειρηματολογία αυτοδίδακτων οικο-«πανεπιστημόνων» κάθε ειδικότητας, που τελευταία προσπαθούν συνεχώς να αναδείξουν σποραδικά παραδείγματα κακής εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης μεταλλείας ανά την υφήλιο. Ο στόχος τους παραμένει ίδιος: Αφελής γενίκευση  αρνητικών συμπερασμάτων για τη μεταλλεία και τη βιομηχανία και τρομοκράτηση των αδαών.

Οι οικοχόνδριοι ας κατεβάσουν ξανά σε ένδειξη επαναστατικότητας τους διακόπτες του ηλεκτρικού στην επόμενη εκδήλωση/επέτειο/ημέρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ας κατανοήσουν όμως ότι οι τοπικές κοινωνίες θα τραβήξουν μπροστά και θα προοδεύσουν. Αναπτύσσοντας την παραγωγή. ‘Όπως η ιστορική αναγκαιότητα ορίζει. Τούτη η γνώση της αναγκαιότητας που αναφέρει κι ο γνωστός σοφός και η συνακόλουθη δράση για την ανάπτυξη της παραγωγής, διαμορφώνουν ελεύθερους πολίτες και κοινωνίες.