Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ


Θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη για τη χρηματοδότηση του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 7.620.060,66€.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας και της τουριστικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δικτύου βαρύτητας και καταθλιπτικών αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου.  Επίσης την κατασκευή και λειτουργία έργων αναρρόφησης με αντλιοστάσια και αυτοματισμούς, όπως κατασκευή τμήματος δικτύου αποχέτευσης με αναρρόφηση στον οικισμό,  μικτό αντλιοστάσιο βαρύτητας και αναρρόφησης, ενδιάμεσο αντλιοστάσιο προς Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και σύστημα αυτοματισμού.

Σε ό,τι αφορά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, αυτή πρόκειται κατασκευασθεί μεταξύ των  οικισμών  Στρατωνίου  και  Στρατονίκης,  γειτονικά  στο  ρέμα Κοκκινόλακα.
Για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων έχει επιλεγεί η τεχνολογία της δραστικής λάσπης παρατεταμένου αερισμού, με μικροφίλτρανση, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έργα εισόδου, βιολογικό αντιδραστήρα, μονάδα πάχυνσης και αφυδάτωσης ιλύος, μονάδα φυσητήρων και χώρο ελέγχου της εγκατάστασης και του χημικού εργαστηρίου. Ακόμα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, όπως έργα εσωτερικής οδοποιίας, χώρος Parking, δενδροφύτευση, και φωτισμός, καθώς και έργα υποδομής.

Μετά τα έργα εισόδου τα λύματα εισέρχονται στον βιολογικό αντιδραστήρα, όπου είναι εγκατεστημένες μεμβράνες μικροφίλτρανσης και όπου υπόκεινται σε αερόβια επεξεργασία. Τα επεξεργασμένα λύματα θα εξέρχονται από τον βιολογικό αντιδραστήρα με φυσική ροή.
Τα λύματα μετά την προεπεξεργασία και την βιολογική τους επεξεργασία αφού απολυμανθούν, οδηγούνται στον αποδέκτη, που θα είναι το ρέμα Κοκκινόλακκας. Μπορούν επίσης να διατεθούν για την άρδευση της γύρω περιοχής.
Με την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής.

Αναδημοσίευση απο το www.halkidikinews.gr