Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. "Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία. Να μείνουμε στο ευρώ ", τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


"Και αυτό σήμαινε  και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και  σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Χαρακτήρισε ιστορικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εξασφάλισε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών της αναγκών έως το 2020, τεράστια μείωση των υποχρεώσεών της τα επόμενα χρόνια, επιτόκιο δανεισμού σταθερά κάτω από το 5% κατά μέσο όρο, αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους σε ονομαστικές τιμές, ύψους 12% του ΑΕΠ, δηλαδή 26,1 δισ.

"Αυτήν την προσπάθεια δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση. Γιατί αν μείνει στη μέση, θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες. Δεν θα πάνε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι "όποτε κάναμε εκπτώσεις  ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά  μας", σημειώνοντας ότι " κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες".

"Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο  θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη θα υπογραφεί άμεσα.

Αναδημοσίευση απο το www.capital.gr