Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΝΑ ΠΩΣ "ΣΤΗΝΕΤΑΙ" Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ... ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ, ΜΕ "ΕΡΓΑΛΕΙΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ !

Υστερία...Η "απάντηση" στη Mεταλλεία ...
  «…Έλα να μάθεις στην πλατεία (της) Βάθης, έλα να μάθεις τι ζωή περνώ…».

 
Όταν η αείμνηστη Σωτηρία Μπέλλου, τραγουδούσε στις αρχές της δεκαετίας του 80΄ το συγκεκριμένο άσμα -φόρο τιμής- στους ανθρώπους των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι αυτό το τραγούδι, 30 χρόνια μετά, θα άρμοζε «κατά παραγγελία» στους κατοίκους μιας άλλης Βάθης…,  που απέχει περίπου 570 χιλιόμετρα από την ομώνυμη περιοχή της πρωτεύουσας. 


Το χωριό Βάθη λοιπόν του Καλλικρατικού Δήμου Κιλκίς και οι λιγότεροι από 400 κάτοικοι του, κυριολεκτικά παραμιλούν τους τελευταίους δύο μήνες, από τις επιθέσεις «αγάπης και σωτηρίας» των αντιρρησιών μεταλλευτικών επενδύσεων, όπου εκτός από τη Χαλκιδική, έχουν αυξήσει με γεωμετρική πρόοδο τις περιοδείες τους σε όλη την επικράτεια, ασκώντας την τέχνη της μαύρης προπαγάνδας κατά της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας.

Ενέργειες που φαινομενικά μπορεί να φέρουν τη στόφα των «καλών προθέσεων», έχουν φέρει όμως τον κόσμο των κατά τόπους περιοχών στα όρια του. Για την ακρίβεια έχουν μαυρίσει τη ψυχή τους.

Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να καμαρώνουν για τους «τίτλους» που φέρουν, ωστόσο τα πράγματα, δεν είναι έτσι… Πρέπει εδώ να πούμε ότι για τα όσα γράφουμε, αφορμή στάθηκε ένα σχόλιο που αναρτήθηκε στη Ρεσπέντζα. Ένα σχόλιο που αφορούσε βίντεο από πρόσφατη ομιλία, πολύ «γνωστού» λέκτορα μεταλλειολόγου του Α.Π.Θ. στο Κιλκίς. Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Λέκτορα δεν θα μπούμε στη διαδικασία να το σχολιάσουμε, καθώς τα λεγόμενα του, μόνο… ο ίδιος μπορεί να αντικρούσει… Κανείς άλλος. Το γεγονός πάντως ότι στη Χαλκιδική, «παρατηρητές και μη» της επικείμενης επένδυσης στις Σκουριές, δε μιλάνε πλέον για κυάνιο, αλλά για πυρομεταλλουργία χαλκού, αναμφίβολα συνιστά προσωπική του «επιτυχία + κατάκτηση».


Σε αυτή λοιπόν την ανάρτηση, που τιτλοφορείτε «Η μεταλλουργία χρυσού με απλά λόγια»( http://respentza.blogspot.com/2011/12/h.html.), υπάρχει ένα σχόλιο, που λέει με… πιο απλά λόγια, πως οι αντιρρησίες επενδύσεων, για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα «επιχειρήματά» τους, έλεγαν στον κόσμο της περιοχής του Κιλκίς πως «αν γίνουν μεταλλευτικές εξορύξεις στην περιοχή, θα εκκενωθούν οικισμοί», (το υπόλοιπο σχόλιο δεν το αναφέρουμε γιατί διαφωνούμε με κάποιους χαρακτηρισμούς του σχολιαστή)… Νομίζουμε ότι όσοι ζούμε εδώ… και δεν πετάμε στα σύννεφα της στείρας άρνησης, ξέρουμε ότι αυτό το «επιχείρημα» ήταν κορυφαίο σουξέ… της περασμένης δεκαετίας! Αφορούσε βέβαια, όπως αναφέρεται και στο συγκεκριμένο σχόλιο, τη Στρατονίκη, που «αντέχει»… παρά τις «ευχές» των ειδικών στις καθιζήσεις…!!!


Με αφορμή λοιπόν αυτό το σχόλιο, είπαμε να ψάξουμε λίγο τα ενδότερα και τα βαθύτερα της … Βάθης Κιλκίς. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι το blog μας πριν από λίγες μέρες, σας είχε αποκαλύψει τα όσα είχε πει σε «ενημερωτική» ημερίδα, προ ενός μηνός, που διοργάνωσαν στο Κιλκίς οι «σωτήρες της χώρας», ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας, κ. Σαράντης Δημητριάδης (http://politesaristoteli.blogspot.com/2011/11/blog-post_24.html#more).


Θέσεις, οι οποίες δεν ξανακούστηκαν από τον ίδιο στην τελευταία «ενημερωτική» ημερίδα της 25ης Νοεμβρίου. Θέσεις που αφορούσαν τη «μειονεξία», που πρέπει να νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής του Κιλκίς απέναντι στην αντίστοιχη μεταλλευτική κουλτούρα 26 συναπτών αιώνων της Β/Α Χαλκιδικής, μια «μειονεξία» που κατά τον καθηγητή, δεν θα τους επιτρέψει να εργαστούν σε ένα μελλοντικό μεταλλείο. Και αντί αυτών θα προτιμηθούν εργαζόμενοι από κάπου άλλου…

 Βέβαια για την περιοχή μας αυτό το προτέρημα για τον ίδιο καθηγητή και τους ομοϊδεάτες αντιρρησίες επενδύσεων, αποτελεί τη μέγιστη «κατάρα»… Δε θα επεκταθούμε στα υπόλοιπα που ανέφερε περί κέφι(ρ) και χαμηλής οικονομικής απόδοσης της εν λόγω επένδυσης στο Κιλκίς (σημειωτέον κατά το ΥΠΕΚΑ αγγίζει τα 2,7 δις ευρώ!!!), γιατί οι ειδήσεις, που έχουμε συγκεντρώσει από τη Βάθη Κιλκίς…, δεν μας επιτρέπουν άλλες «αναμνήσεις»! Καιρός να περάσουμε σε νέες γραφικότητες…


Τα νέα λοιπόν, που έφτασαν από τη Βάθη σε εμάς, είναι απολύτως διασταυρωμένα. Τα χαρακτηρίζουμε διασταυρωμένα όχι για πλάκα και φθηνές εντυπώσεις. Κυριολεκτούμε. Πηγάζουν από απλούς ανθρώπους, κάτοικους γεννήματα- θρέμματα της περιοχής, που μας μετέφεραν μέσω συγγενών τους – φίλων μας, ότι απέμεινε και εντυπώθηκε στο μυαλό τους,  από τον επικοινωνιακό  «βομβαρδισμό»  των αντίχρυσων  φίλων μας. Αυτό άλλωστε που στόχευαν και στοχεύουν εκ των προτέρων, οι « επίδοξοι διαχειριστές» των συνειδήσεων μας …

 Εφαρμόζοντας την «τεχνογνωσία», που έχουν αποκτήσει στην εμφύτευση τρομολαγνικών σεναρίων αλά Χόλυγουντ, για να φοβίσουν τους εναπομείναντες ηλικιωμένους και κάποιους θαρραλέους νεότερους, που σε πείσμα των καιρών μένουν με τις οικογένειες τους σε αυτή  την εσχατιά της Ελλάδας, τους «πληροφόρησαν»  πως:

1.       Λόγω της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της περιοχής, τα σπίτια τους θα εκκενωθούν και δε θα λάβουν καμία αποζημίωση και θα εκδιωχθούν από τον τόπο τους κακήν κακώς….

2.       Σε όσες περιοχές υπάρχουν μεταλλεία (Ελλάδα και εξωτερικό), έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο… ,

3.       Στη Χαλκιδική η εταιρεία λέει ψέματα, πως θα προσλάβουν εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία. Το αντίθετο μάλιστα αυτοί που θα πάρουν για δουλειά θα είναι μετανάστες, που είναι φτηνά εργατικά χέρια!!! (Καλά, κράτος δεν «υπάρχει», ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι να παρέμβει με αυτά τα τόσο ρατσιστικά που ακούγονται;)

Βέβαια σε συναθροίσεις που γίνονται μετά το πέρας των ημερίδων, μεταξύ «τύρου και αχλαδιού», παραδέχονται (4000 αιτήσεις είναι αυτές) πως:

Η Χαλκιδική σε σχέση με τη Θράκη, αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τις «πανανθρώπινες» επιδιώξεις τους, καθώς ο κόσμος που θέλει να γίνει η μεταλλουργία, έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν, και για αυτό το λόγο θα ξαναεπιστρέψουν με «ενισχυμένες» καμπάνιες ενημέρωσης στην περιοχή. Βασικός πυλώνας της νέας καμπάνιας θα είναι κατά τα φαινόμενα το Στρατώνι, και οι κάτοικοι του, όπου βρίσκεται και η έδρα της Ελληνικός Χρυσός… 


Καλώς να ορίσουν στη ΜΕΤΑΛΛΟΜΑΝΑ γη και πολιτεία της Χαλκιδικής. Είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Πριν μας φλομώσουν με τις αγαπημένες τους χαβούζες…, έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουμε: 

 α) σε ποιο μέρος της Ελλάδας (και όχι κάπου αλλού εκτός Ελλάδας), εκκενώθηκαν οικισμοί λόγω μεταλλευτικής δραστηριότητας (δε μιλούμε για τα ανθρακωρυχεία της ΔΕΗ) και επίσης περιμένουμε να μας πουν

 β) που και με ποια ιατρικά στοιχεία και ποιάς υπηρεσίας, «πλασάρουν» με περισσή ευκολία το θάνατο από καρκίνο σε μεταλλευτικές περιοχές; Μέχρι να βρουν αυτά τα στοιχεία, αν τα βρουν ποτέ, να επιτρέψουν να τους πληροφορήσουμε αν δεν το έχουν πληροφορηθεί, πως αυξάνονται κατακόρυφα οι συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, που πέρα από άνεργοι και ανασφάλιστοι, αρρωσταίνουν αλλά δεν είναι σε θέση, όχι να πάνε, αλλά να το σκεφτούν… για να κάνουν την πιό απλή ιατρική εξέταση…(http://www.iatropedia.gr/articles/read/638)

 Ευτυχώς στην περίπτωση μας για την υγεία των μεταλλωρύχων ενδιαφέρεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τους «κολλάει» ένσημα όλο το χρόνο με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, με μισθό... Ευτυχώς μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει την απομάκρυνση κάποιων μεταλλωρύχων, που αντί να «φυλούν» τα αφεντικά τους, ψάχνουν ακόμη τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να του μιλήσουν, ασχέτως αν αυτός τους παραπέμπει… στη σκόνη του πληρωμένου από το λαό αυτοκινήτου του…. Ευτυχώς οι ηγετικές κεφαλές των Οικολόγων  της Χαλκιδικής δεν τα κάνουν αυτά… Άλλωστε και δικαίως, που να τρέχεις με το «ποδήλατο» μέσα στα βουνά και τα μεταλλεία …; Άλλη δυνατότητες σου δίνει το 4x4… To υβριδικό… Ευτυχώς για αυτούς λεφτά υπάρχουν...!