Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥ "ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"...

Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η γ.γ,τουΥΠΕΚΑ;
Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, μέσω του "Παρατηρητηρίου...", απάντησε στα σχόλια..., ενός χαρακτηριστικού εκπροσώπου των "υπερασπιστών της φύσης και του περιβάλλοντος".



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ
Κύριε Στεφανή,
Παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σας μήνυμα εκφράζει, με τρόπο προσβλητικό και χυδαίο, αυθαίρετες προσωπικές σας απόψεις και θέσεις, σας απαντώ συνοπτικά με το ύφος που αρμόζει στο ήθος, στην παιδεία και στην θεσμική μου θέση, αποφεύγοντας τον τρόπο που θα αναλογούσε στο κείμενό σας, καθώς οι θέσεις σας, που αιωρούνται μεταξύ έωλων πολιτικών και οικονομικών απόψεων, χρησιμοποιούν ως πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία, μάλιστα, αυτοχρίεσθε υπερασπιστής !

Προφανώς, δεν είστε ενήμερος ότι η αδειοδότηση της δραστηριότητας στην οποία αναφέρεστε είναι αποκλειστική και μόνο αρμοδιότητα του Υπουργού ΠΕΚΑ και της υπό αυτόν αδειοδοτούσας Υπηρεσίας (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος-ΕΥΠΕ).
Προφανώς, δεν γνωρίζετε ότι αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ), της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, είναι, μεταξύ άλλων (σύμφωνα με το ν. 3818/2010), η επίβλεψη και η παρακολούθηση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Δόμησης, καθώς και ο συντονισμός των υπηρεσιών της Διοίκησης όλων των επιπέδων (κεντρική, περιφερειακή και ΟΤΑ) με σκοπό τη συμμόρφωση σε αυτήν.
Ωστόσο, οφείλατε να γνωρίζατε (μια και απευθύνεστε σε εμένα προσωπικά) ότι:
1. Εμφορούμενη από τις αξίες και πεποιθήσεις μου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, ανέλαβα προσωπικά, ως Προϊσταμένη της ΕΓΕΠΕ, και μάλιστα με ύψιστο προσωπικό κόστος, την ευθύνη της διεξαγωγής – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – μιας πραγματικής και ανοικτής διαβούλευσης.
2. Οργάνωσα μια ανοικτή διαβούλευση όπου θα συμμετείχαν ισότιμα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό να συζητηθούν, σε όλα τα επίπεδα, τα μείζονα ζητήματα, αφενός για την αξιολόγηση του κόστους/οφέλους από την αξιοποίηση του μοναδικού ορυκτού πλούτου της περιοχής με όρους αειφόρου ανάπτυξης, αφετέρου για την εξεύρεση βέλτιστων, περιβαλλοντικά, τεχνικών και λύσεων στην περίπτωση της απόφασης για την προώθηση της εν λόγω επένδυσης.
3. Το έναυσμα αυτό μου εδόθη μετά από την προσφυγή στην ΕΓΕΠΕ των τοπικών οργανώσεων πολιτών, από τις οποίες άντλησα σημαντική πληροφόρηση για τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς και για τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, ζητήματα που διερευνήθηκαν σε βάθος από εμένα προσωπικά και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4. Παρά το γεγονός ότι λοιδορήθηκα, συκοφαντήθηκα, απειλήθηκα, επέμεινα στην αξία της διαβούλευσης, προσπαθώντας να την ολοκληρώσω με τους καθαρούς όρους που είχαμε από την αρχή θέσει, σε συνεργασία με τους πολίτες.
5. Δυστυχώς για λόγους διάφορους από τον δικό μου ρόλο, και παρά την επιτυχία της πρώτης ανοικτής συζήτησης, αλλά και τις πρωτοβουλίες που είχαν ήδη αναληφθεί για τη συνέχιση της διαβούλευσης, πολιτικοί παράγοντες κάθε επιπέδου, αλλά και τοπικοί και άλλοι φορείς, με ίδιους σκοπούς ο καθένας, αρχικά ευτέλισαν και ακολούθως ματαίωσαν την όλη προσπάθεια.
6. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη ματαίωση της διαβούλευσης, δεν έπαψα να προασπίζομαι, στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων, την ανάγκη διασφάλισης μιας υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της τοπικής αειφόρου ανάπτυξης.
7. Έτσι, επέβαλα στους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες την μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, πολύ πέραν των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία, τόσο στο επίπεδο της εκπονούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσο και κατά την περίοδο της εξέτασης αυτής και της προετοιμασίας των Περιβαλλοντικών Όρων.
8. Επέμεινα και διασφάλισα, μεταξύ πολλών άλλων, την προαπαίτηση της πλήρους αποκατάστασης ακόμη και αυτής της ιστορικής περιβαλλοντικής ζημιάς.
9. Όλα τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τους Επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), αλλά και με εξειδικευμένους επιστημονικούς συμβούλους του Δημοσίου, ενώ ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις οργανώσεις πολιτών δεν έπαψε να λειτουργεί.
Κύριε Στεφανή,
Διερωτώμαι εάν ο πρόγονός σας στον οποίο αναφέρεσθε και τον οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζω θα ενέκρινε την σοβαρότητα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα της ηλεκτρονικής επιστολής σας.
Εφόσον απαλλαγείτε από έμμονες στρεβλές απόψεις, αλλά και προκαταλήψεις, ίσως μπορέσετε να αντιληφθείτε τελικά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της μόνιμης απαξίωσης της αειφόρου ανάπτυξης της Χαλκιδικής που την έχει οδηγήσει σε μακρόχρονο μαρασμό, που υφίστανται, τόσο οι Δημότες της (εσείς ποιας περιοχής είστε Δημότης, κύριε Στεφανή;), όσο και η Πολιτεία.
Τότε, ελπίζω ότι ίσως μπορέσετε ακόμα και να συμβάλλετε στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας και στάση ζωής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας !
Άλλωστε, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τις συνέπειες των επιλογών και των πράξεών του.
Μαργαρίτα Καραβασίλη
Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΥΠΕΚΑ
Υ.Γ. Απάντηση στο έγγραφο που εμφανίζεται στο προσαρτώμενο link θα δοθεί με έγγραφο της ΕΓΕΠΕ, στην οποία άλλωστε απευθύνεται.

πηγή