Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

Καλά τα "όμορφα λόγια" για το περιβάλλον...,
αλλά τα έργα ακόμη καλύτερα!
Το ΣτΕ μίλησε. Έως ότου πλησιάσει ο καιρός για να αποφανθεί και επί των άλλων προσφυγών, που έχουν κατατεθεί για τη ματαίωση της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής, ας ασχοληθούμε με πιο δημιουργικά θέματα.

Καιρός λοιπόν να αλλάξουμε σελίδα και να ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν ουσιαστικά το περιβάλλον του τόπου και την αποκατάσταση σημείων και τοπίων από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις.

Ένα απ’ αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα με θετικό πρόσημο είναι ο καθαρισμός των παλιών αποθέσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

 Ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας που δικαίως έχει χαρακτηριστεί το σπουδαιότερο  των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, αν όχι για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
  
 Γενικότερη άποψη του χώρου εργασιών
Το έργο καθαρισμού των τελμάτων Ολυμπιάδας αφορά την επεξεργασία 2,5 εκατ. τόνων καταλοίπων χρυσοφόρου πυρίτη που βρίσκεται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’70, επί εποχής Μποδοσάκη και θα διαρκέσει μέχρι το 2015.

 Η τεράστια αυτή ποσότητα με περιεκτικότητα 2-3 γραμμ. χρυσού/τόνο «θα περάσει» από τη διαδικασία εμπλουτισμού στο ανακαινισμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας προκειμένου να καταστεί εμπορεύσιμη και να εξαχθεί σε μεταλλουργίες του εξωτερικού συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη περιεκτικότητας 20-22 γραμμ. χρυσού/τόνο για τελική επεξεργασία.

Οι φωτογραφίες που φέρνουμε στη δημοσιότητα δείχνουν γερανούς και σκαπτικά μηχανήματα, που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση καθαρισμού των τελμάτων.

Εικόνα από το εσωτερικό
κσι τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 3 περίπου εβδομάδες, ωστόσο κανένα μέσο ενημέρωσης με «φιλοπεριβαλλοντικές διαθέσεις και ευαισθησίες» δε μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα και να ενημερώσει σχετικά τον κόσμο και εκτός Χαλκιδικής.


Κάτι που κάνουν με κλειστά μάτια και χωρίς διασταύρωση στοιχείων, όταν πρόκειται να δυσφημιστεί η Χαλκιδική.

H εξωτερική όψη του ανακαινισμένου
εργοστασίου εμπλουτισμού
Πέρα όμως από τα μηχανήματα μπορείτε να δείτε την εξωτερική και την εσωτερική όψη του ανακαινισμένου εξωτερικά και υπερσύγχρονου εσωτερικά εργοστασίου εμπλουτισμού.

Μέσα στις φωτογραφίες μπορείτε να διακρίνεται και το φυτώριο με τις πικροδάφνες, που αποτελεί την ερευνητική βάση πειραμάτων, που διεξάγει το Εργαστήριο Εδαφολογίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εδαφοποίησης των απόβλητων της επεξεργασίας μεταλλευμάτων. 

Ένα φυτώριο-απόδειξη ότι τα «περίφημα απόβλητα μεταλλείων», όχι μόνο δε σκοτώνουν, αλλά ανθοφορούν.
Το πειραματικό φυτώριο του ΑΠΘ με φόντο τα μηχανήματα...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο και να προσπαθείτε μάταια.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥς ΚΑΝΝΑΔΟΥΣ!