Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ



Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που ξεμπλοκάρει τα έργα της επένδυσης χρυσού σε Σκουριές και Μαντέμ Λάκκο, η καναδική εταιρεία "Eldorado Gold", η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της "Ελληνικός Χρυσός", εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: 

"Η Eldorado Gold Corporation ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα-του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας - ανακάλεσε την «προσωρινή διαταγή» που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2012, η οποία προσωρινά ανέστειλε τις υλοτομικές εργασίες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ - κατά 95% θυγατρική της Eldorado - στη Χαλκιδική.


Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής, η Γενική Γραμματεία  της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (στην οποία υπάγεται το τμήμα της Διεύθυνσης Δασών) και το Εργατικό Κέντρο της Χαλκιδικής (ένωση που εκπροσωπεί τα  συμφέροντα των εργαζομένων της περιοχής και έχει πάρει θέση υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή) υπέβαλλαν από κοινού όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, που παρείχαν τις αναγκαίες τεκμηριώσεις, ότι ή εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είχε και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβεί σε εργασίες καθαρισμού της επιφάνειας στην δασική γη, που κατέχει στη Χαλκιδική. 

Μετά την επανεξέταση αυτών των στοιχείων η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας - μια ομάδα που αποτελείται από τρεις δικαστές - συνεκλήθη την Παρασκευή 20 Ιουλίου του 2012 και ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του υπ.αριθμ.398/2012, βάση της οποίας  απέρριψε την αίτηση αναστολής, που κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου 2012 και προχώρησε αμέσως στην ανάκληση της προσωρινής διαταγής, που εκδόθηκε στις 29 του Ιουνίου 2012.

Ο  Paul Ν. Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado σχολίασε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θα ξαναξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι υλοτομικές εργασίες καθαρισμού. Έχουμε αύξηση του εργατικού δυναμικού μας στην Ελλάδα με πάνω από 250 άτομα - περίπου από 410 έως 680 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων - από το Φεβρουάριο του 2012, όταν και ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών. 

Με προγραμματισμένες επενδύσεις περίπου 1 δις Αμερικανικών δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το εργατικού δυναμικό μας στην Ελλάδα, για να μην αναφερθούμε στις πολυάριθμες έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και άλλα οφέλη. Το επενδυτικό μας σχέδιο αποτελεί μία σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας σ’ αυτούς του δύσκολους καιρούς.  

Επιπλέον, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη νομική ακεραιότητα των αδειών μας στο δικαστικό σώμα, όπως επίσης στους νομοθετικούς και εκτελεστικούς θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας."

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Eldorado Gold στα αγγλικά