Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

"ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ 630 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ?"


Γιατί δεν κάνετε κ. Ελευθεριάδη μια επίσκεψη στα μεταλλεία
για να λύσετε τις απορίες, που σας γεννά η εργασία των μεταλλωρύχων
?
Το ερώτημα αυτό, μεταξύ άλλων, έθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής πυρηνικής φυσικής (!!!) του ΑΠΘ κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, κατά τη διάρκεια εισήγησης του, σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΜΚΟ "Κίνηση πολιτών για μια ανοιχτή κοινωνία" στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. 

Απάντηση στο ερώτημα του έδωσε ο ίδιος, λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια..."δεν ξέρω"!!!

Η ημερίδα είχε τίτλο: "Η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου. Προκλήσεις για το κράτος και τους πολίτες", έδωσε το παρόν και ο υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Χατζηδάκης. 

Δε γνωρίζουμε με ποια επιστημονικά κριτήρια προσκαλέστηκε ο εν λόγω καθηγητής, ωστόσο τόσο ο τίτλος της εισήγησης του,  "Τύχη ή ατυχία, η αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων", όσο και το περιεχόμενο της, δεν δημιούργησαν και τις καλύτερες επιστημονικές εντυπώσεις. Ο μεταλλειολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΓΜΕ Νίκος Αρβανιτίδης, που παρακολούθησε την ημερίδα, διατυπώνει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στο άρθρο που ακολουθεί με τίτλο: 

"Επαναλαμβανόμενο λάθος ή ατόπημα κατά συρροή;"


«Στην πρόσφατη εκδήλωση της λεγόμενης Κίνησης Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε άλλη μια παράσταση του γνωστού πλέον θεατρικού έργου «Έξω τα μεταλλεία του θανάτου».


Πρωταγωνιστής αυτή την φορά ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου, που όπως παραδέχθηκε ότι, ο κατά γενική ομολογία άστοχος και παραπλανητικός τίτλος της εισήγησης του επελέγη από άλλους και όχι τον ίδιο. Προφανώς μαζί με το τίτλο πήρε «πακέτο» όλες τις διαφάνειες και το περιεχόμενο της παρουσίασης. 

Σε μια εκδήλωση με βασικό θέμα την αξιοποίηση του Εθνικού μας Πλούτου σε αναπτυξιακές επενδύσεις, στην οικονομία και στην πάταξη της ανεργίας, καταφέρθηκε εναντίον των επενδύσεων αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου, και τάχθηκε υπέρ του σημερινού αναπτυξιακού κατεστημένου και κατά της δυναμικής δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. 

Με άλλα λόγια επέλεξε την διατήρηση του αναπτυξιακού τέλματος, της στασιμότητας και της ακινησίας, από την συνεχή αναζήτηση της προόδου, της κίνησης και της εξέλιξης. Να παραμείνουν τα πάντα όπως είναι γιατί οι 1500 νέες θέσεις εργασίας και ασήμαντες είναι και αδιάφορες, αφού τα μεταλλεία θα πλήξουν τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της περιοχής. Αλήθεια πόσο αφελείς μπορεί να είναι κάποιοι. Εκτός και αν πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους και άσχετους.

 Γιατί είναι γνωστό σε κάθε απλό πολίτη, με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, ότι η παρουσία πρόσθετης αναπτυξιακής αξίας και νέου εργατικού δυναμικού σε μια περιοχή, αυξάνει τις καταναλωτικές και εμπορικές δυνατότητες, και τελικά βελτιώνει και ενισχύει την ανταγωνιστική θέση και των ήδη υφιστάμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. 

Με άλλα λόγια, τα μεταλλεία στην Χαλκιδική και αλλού θα μειώσουν την ανεργία, θα αυξήσουν το ενεργό εργατικό και καταναλωτικό δυναμικό, και θα «ζωντανέψουν» την τοπική αγορά απαιτώντας μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερα προϊόντα από τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και άλλους εμπόρους και επαγγελματίες. 

Θα υπάρξει δηλαδή ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη λειτουργία της παραγωγικής οικονομίας, της μοναδικής άλλωστε αληθινής οικονομίας, άπειρα παραδείγματα της οποίας εμφανίζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Υπήρξε γενικά ένας αταξινόμητος σωρός επιχειρημάτων «κλισέ», με κενό και τυχαίο περιεχόμενο, και έλλειψη στοιχειοθετημένης επιστημονικής και τεχνικής βάσης ( στο σημείο που φθάσαμε αυτό αποτελεί μάλλον ψιλά γράμματα). Ήταν φανερό και έκδηλο ότι επρόκειτο για μια παρουσία, έξω από τα νερά της, για λόγους που στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να οφείλονται σε περιορισμένη αντικειμενική γνώση και αντίληψη θεμάτων που συνδέονται με την μεταλλευτική έρευνα και παραγωγή. 

Από την άλλη πλευρά ήταν εμφανής η αγωνία να προβληθεί όλη η «γκάμα» των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων που βρίσκεται στο ρεπερτόριο της γνωστής αντιμεταλλευτικής ατζέντας. Και αυτό αποτελεί το περίεργο και ακατανόητο γεγονός της υπόθεσης. Πως είναι δυνατόν επιστήμονες που κανονικά εργάζονται στην βάση τήρησης αυστηρής μεθοδολογίας, ερευνητικής δεοντολογίας, αλλά και τεκμηρίωσης των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων τους, δέχονται να παίξουν αυτόν τον ρόλο? 

Να καταδικάζουν μια επένδυση χωρίς να έχουν επιστημονική γνώση ή έστω προσέγγιση σε θέματα οικονομικής γεωλογίας. Να θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων με μοναδική πολυμεταλλικότητα. Να αγνοούν δεδομένα και να συγκρίνουν ασύμβατα μεγέθη και πρώτες ύλες. Να μιλούν για μικρά φράγματα που βρίσκονται εδώ και εκεί, και που για «ψήλου πήδημα» καταρρέουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Για τα υπόγεια νερά της Ολύνθου και γιατί όχι της Πιερίας και όλης της Ελλάδας που θα τηλε-μολυνθούν από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Για την επένδυση που δεν είναι βιώσιμη (λες και αυτοί που βάζουν τα χρήματα τους μας κάνουν χάρη) και άλλες πολλές ανακρίβειες, υπερβολές και μεθοδεύσεις.

 Και όλα αυτά σε μια «παράσταση» που χαρακτηρίζει τύχη την διαχρονική επιμονή του ελληνικού λαού να επενδύσει στοχευμένα στην κοιτασματολογική έρευνα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, και ατυχία το γεγονός ότι αποφασίζει σήμερα την αξιοποίηση του. 

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των πολιτών έκανε την επιλογή του γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η αναπτυξιακή βιωσιμότητα είναι συνάρτηση της συνετής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της δημιουργίας σταθερής απασχόλησης.»

Αναδημοσίευση από το http://nikolaosarvanitidis.eu/?p=354

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Όπως φαίνεται η δομική κρίση αξιών και αρχών, που μαστίζει τον Ελλαδικό χώρο, έχει προσβάλει και την επιστημονική κοινότητα. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός, ότι ένας πυρηνικός φυσικός καλείται από κάποιους για να δώσει τα "φώτα" του σε ένα θέμα, που εξ αντικειμένου, δεν το κατέχει επιστημονικά. Σαν να λέμε σ' ένα μεταλλειολόγο να μας μιλήσει για τη σχάση του ατόμου ειδικότερα και την πυρηνική επιστήμη γενικότερα. Πόσο αξιόπιστη είναι μια τέτοιου επιπέδου εισήγηση, όταν αυτός ο επιστήμονας υπεισέρχεται και σε οικονομικά μεγέθη;

 Είναι επιστημονικά δεοντολογικό η αρνητική επιχειρηματολογία, που αναπτύσσει ένας ΜΚΟ (πχ "παρατηρητήριο..."), να υιοθετείται άκριτα από έναν επιστήμονα; Επίσης επιτρέπεται ένας επιστήμονας σ' αυτούς τους καιρούς, που η ανεργία διαλύει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, να αναρωτιέται με ειρωνεία "τι δουλειά κάνουν 630 εργαζόμενοι?" και να προσθέτει με αμετροέπεια,"εγώ ισχυρίζομαι ότι θα χαθούν 5.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει όχι?" 

 Με λίγα λόγια ο κ. Ελευθεριάδης θέλει να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις μελέτες που έχουν εγκριθεί από την πολιτεία, "από την μπανανία", όπως είπε σε άλλη αποστροφή των λόγων του, η οποία "μπανανία" βέβαια τον πληρώνει ακόμη, από τι φορολόγηση μισθωτών και εργαζομένων (πχ μεταλλωρύχων...) και να λάβουμε σοβαρά υπόψη ΜΟΝΟ το δικό του ισχυρισμό και να περιμένουμε με υπομονή τη μελέτη που κατά παραγγελία θέλει αυτός και εκείνοι, που τον βάζουν μπροστά.

Έτσι είναι φίλοι αναγνώστες όταν δεν έχεις προβλήματα και μιλάς εκ του ασφαλούς... Συμπεριφέρεσαι ισοπεδωτικά μεν, αλλά εκτίθεσαι δε στα μάτια των ανθρώπων του μεροκάματου. Όλα έχουν το τίμημα τους. Και η αντιμεταλλευτική κομπανία, στελέχη της οποίας χασκογελούσαν, όπως μαθαίνουμε, στις περιπαικτικές επισημάνσεις του κ. Ελευθεριάδη, το ξέρει αυτό πολύ καλά. 

Απλά το υποκριτικό τους ταλέντο, τους επιτρέπει να φορούν άλλη μάσκα στη Χαλκιδική και άλλη μάσκα στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Θράκη. 

Να ξέρουν όμως επίσης ότι η αγωνία του κάθε  Μαδεμοχωρίτη μεταλλωρύχου για τη διατήρηση του μεροκάματου του, ή για να βρει εργασία στα μεταλλεία, ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι για γέλια... 

Η δική τους κομπανία μπορεί να είναι για γέλια... και για κλάματα μαζί...



10 σχόλια:

Χρήστος Ελευθεριάδης είπε...

Απάντησή μου και τα ερωτήματα που έθεσα θα βρείτε στο blog του κου Αρβανιτίδη.
Απάντηση σε σας:
Από τους φόρους όλων μας, πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια οι απολυμένοι της ΤVX, με ηλικίες κάτω από 50. Νομίζω ότι 28 συνεχίζουν να πληρώνονται έτσι, μέχρι να πάρουν σύνταξη. Στη δεκαετία στοίχισαν πάνω από 30 εκατομμύρια, μέχρι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χωρίς να εργάζονται). Διορθώστε με αν έχω λάθος πληροφόρηση, θα χαρώ.
Εγώ θα πάρω σύνταξη (αν ζήσω) μετά από 42 χρόνια δουλειάς, στα 67 μου.

Οι μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, δεν αναφέρουν ΤΙΠΟΤΕ για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Πραγματικά μόνο σε μπανανίες γίνονται δεκτές τέτοιες μελέτες. Εσάς σας φαίνεται τίμιο να μιλούν (και εσείς μαζί ως φαίνεται) για 1300 θέσεις εργασίας και να μην λένε κουβέντα για αυτές που θα χαθούν;
Εμένα όχι.
Αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά. Δείτε τα στο blog του κου Αρβανιτίδη και θα χαρώ να δω απαντήσεις ουσίας, αντί για σχόλια για "αντιμεταλλευτικές κομπανίες" και άλλα τέτοια που δεν είναι να τα χαρακτηρίζει κανείς.
Σας ευχαριστώ και περιμένω τις απόψεις σας για τα ερωτήματα που τέθηκαν, οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά.

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες Αριστοτέλη...ο Νίκος Αρβανιτίδης είναι απλά ένας επιστημονικός συνεργάτης μεταλλειολόγος.. πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατώτερος του καθηγητή πανεπιστημίου Ελευθεριάδη και φυσικά έχει συμφέροντα από την ελληνικός χρυσός λόγο επαγγέλματος και στηρίζει την εξόρυξη... αντίθετα από τον καθηγητή που λειτουργεί ανιδιοτελώς. άρα ο Νίκος Αρβανιτίδης είναι ένα άτομο ανάξιο εμπιστοσύνης για μας με αποτέλεσμα όλο το άρθρο να είναι καθαρή προπαγάνδα και τίποτε άλλο.

caesar

Ανώνυμος είπε...

πολίτες Αριστοτέλη..δεν φορολογούνται μόνο οι μεταλλωρύχοι, πλήρωσα κι εγώ το αλληλεγγύης στην εφορία για τον ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙ αυτές τις θέσεις των μεταλλωρύχων...
γνωρίζει ο υπουργός εργασίας (πουλημένος και αυτός στην ΤΡΟΙΚΑ)και ο ΟΑΕΔ πως το δικό μου χαράτσι της αλληλεγγύης πηγαίνει στους μεταλλωρύχους για να μας δέρνουν?????
όσο για την υποκρισία που λες, η δική σας περισσεύει με άπειρα γεγονότα...και φυσικά μ αυτά που γράφεται....

caesar

Ανώνυμος είπε...

... όσο για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία φυσικά λειτουργούν ως μπράβοι και τραμπούκοι προς το παρόν. όταν θα καταλάβετε ότι σας προσέλαβαν για να κάνουν πολιτική η εταιρεία και ο παχτας τότε θα είναι αργά για σας γιατί η κοινωνία θα σας έχει κάνει delete....!!!

Ανώνυμος είπε...

Caesar εσύ πλήρωσες τριπλό φόρο αλληλεγγύης; Πλήρωσες και σαν saladman και σαν τούβλο και σαν κανένας; Αχ βρε αλληλέγγυε saladman caesar

Δουλτσινέα (χωρίς τον Δον Κιχώτη) είπε...

Η ημερίδα είχε τίτλο: "Η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου. Προκλήσεις για το κράτος και τους πολίτες", έδωσε το παρόν και ο υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Χατζηδάκης.

Δε γνωρίζουμε με ποια κριτήρια προσκαλέστηκε ο εν λόγω υπουργός, ωστόσο το περιεχόμενο της εισήγησης του, που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα όσο-όσο) της κρατικής περιουσίας, όσο και το γεγονός πως αποχώρησε πριν την λήξη της ημερίδας (πριν λεχθεί κουβέντα για τον ορυκτό πλούτο), δεν δημιούργησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

απάντηση στον 2 Οκτωβρίου 2012 11:54 π.μ.

το επίπεδο σου είναι ικανό να φτάσει μόνο στις βρισιές και στην κοροϊδία αν δεν έχεις να αντιπαραθέσεις επιχειρήματα βουλωσετο και μην ασχολεισε ρε βόδι μ αυτά..!!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Saladman Caesar, τούβλο και κανένα, που είσαι 3 σε ένα σου έχει σαλέψει κανονικά. Κόψε το κυάνιο σε χαλάει δε το βλέπεις. Εκνευρίζεσαι με το παραμικρό...
Το βόδι που σ' εκανε να παραμιλάς και να μην ξέρεςι τι λές! "Χορτοφάγε" μου
Με πολύ αγάπη
Marcus Antonius

Ανώνυμος είπε...

Ωχ δεν αντεχω αλλο με τη βλακεια του καθενα...Κοιτατε τη δουλεια σασ και μην ασχολειστε με την εταιρια

Ανώνυμος είπε...

εκνευρίζομαι με την βλακεία που έχεις και δεν είσαι ικανός να δεις λίγο πιο πέρα από την μύτη σου... καλά που είσαι εσύ τέρας ψυχραιμίας και κρατάς τις ισορροπίες εδώ μέσα.. και σε παραπέμπω για την ψυχραιμία σου στο μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...!!!

caesar