Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

« ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΟΙΚΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ »

Από τον Σκεπτόμενο Πολίτη


 «Ιδρυτής της μάρκας καλλυντικών Lush, ο Μαρκ Κονσταντάιν αφιερώνει εκατομμύρια για να χρηματοδοτεί τη δράση οικολόγων που πολλοί χαρακτηρίζουν οικο-τρομοκράτες»




«Τους δίνουμε χρήματα επειδή δεν τους δίνει κανείς άλλος», λέει ο επιχειρηματίας στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ». «Απεχθάνομαι την ποινικοποίηση του περιβαλλοντικού κινήματος. Οι άνθρωποι αυτοί κατακρίνονται ως οικο-τρομοκράτες όταν αυτό που κάνουν είναι εντελώς ανιδιοτελές. Προσπαθούν να φροντίσουν για μας. Κάποιος πρέπει να φροντίσει και γι΄ αυτούς», τονίζει.






Πρώην «μαθητής» της Ανίτας Ρόντικ, της ιδρύτριας των Βody Shop και υποστηρίκτριας ριζοσπαστικών εκστρατειών που πέθανε το 2007 από εγκεφαλική αιμορραγία, ο 57χρονος Κονσταντάιν δεν έχει αγοράσει ποτέ αυτοκίνητο και πριν από 25 χρόνια συμμετείχε στις αντιπυρηνικές και ειρηνιστικές διαδηλώσεις στην αμερικανική βάση του Γκρίναμ Κόμον. Δεν ήταν κάτι που του άρεσε. «Δεν είμαι πολύ γενναίος σωματικά και τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι θα συλληφθώ», εξηγεί. «Μου αρέσουν οι επιχειρήσεις και προτιμώ να βγάζω χρήματα και να τα δίνω σ΄ αυτούς που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Αισθάνομαι ότι έτσι είμαι πολύ πιο αποτελεσματικός». Μέσα σε 12 μήνες, ο «βαρόνος του αφρόλουτρου» δώρισε πάνω από 500.000 στερλίνες (600.000 ευρώ) σε «πράσινους» ακτιβιστές. Ανάμεσά τους είναι η οργάνωση Ρlane Stupid, τα μέλη της οποία αντιδρούν δυναμικά στις επεκτάσεις αεροδρομίων, και η Sea Shepherd, που επιτίθεται στα γιαπωνέζικα φαλαινοθηρικά.



Η Lush, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και παράγει σαπούνια, αφρόλουτρα και αρώματα κυρίως από φυτικά συστατικά, έκανε πέρυσι πωλήσεις ύψους 153 εκατ. στερλινών σε 600 καταστήματα σε 43 χώρες. Ο Κονσταντάιν έχει δεσμευτεί να δίνει κάθε χρόνο ένα μέρος από τα κέρδη του σε ακτιβιστές που είναι πρόθυμοι να αντιπαρατεθούν στις εξουσίες. Πλήρωσε τα νομικά έξοδα της οργάνωσης Ρlane Stupid αφού τα μέλη της κατασκήνωσαν πέρυσι τον Δεκέμβριο στον διάδρομο του αεροδρομίου του Στάνστεντ κλείνοντας ουσιαστικά το αεροδρόμιο. «Άνθρωποι σαν τον Μαρκ δεν είναι μόνοι στον επιχειρηματικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι η πράξη του θα ενθαρρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο», λέει ο εκπρόσωπος της Ρlane Stupid, Λίο Μάρρεϋ..





Φέτος η Lush λάνσαρε το Shark Fin Soap (Σαπούνι Φτερό Καρχαρία) για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον φόνο εκατοντάδων χιλιάδων καρχαριών κάθε χρόνο για να τρώνε οι πλούσιοι σούπα από το φτερό τους. Από τις πωλήσεις του, η οργάνωση Sea Shepherd συγκέντρωσε 22.000 στερλίνες…»



(Γιώργος Αγγελόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ, 25 Αυγούστου 2009)







------------------------------------------------------------------







Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη



Ένας αλλιώτικος επιχειρηματίας…Ως γνήσιος ιδεολόγος που είναι, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα ΄κονομάει από την «οικολογία» - που ως γνωστόν συνεχίζει να «πουλάει» την σήμερον ημέρα - και στη συνέχεια να χρηματοδοτεί οικοτρομοκράτες. Ένας από τους πολλούς του παρασκηνίου δηλαδή, που καπηλεύονται τις οικολογικές ανησυχίες του κόσμου, με διάφορους τρόπους και αδιευκρίνιστα κίνητρα. Άλλωστε ο χώρος της «οικολογίας» προσφέρεται για εύκολη εκμετάλλευση και σταδιοδρομία από επιτήδειους.

  
Προφανώς τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Ή όπως είπε κάποιος, τα πράγματα είναι απλά, το δύσκολο είναι να το καταλάβεις. Καλά Κούλουμα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

AΥΤΌ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠ ΟΛΟΥΣ

http://www.nonpapernews.gr/download-now/2012-08-14-15-41-31/item/3408-nea-kyklo-vias-methodeyoun-oi-oligoi-ametanoitoi-tis-xalkidikis-ta-lompi-symferonton-oi-yponomeftikes-mko-kai-ta-sxedia-evryteris-apostatheropoiisis-to-atolmo-kratos