Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

"ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ"




Καπελώματα, καμώματα και κατορθώματα στην Ιερισσό 

Σκεπτόμενος Πολίτης
 
 «…Ο λαός, παραπλανημένος από απατηλά οφέλη, επιζητεί συχνά την καταστροφή του και συγκινείται εύκολα από λαμπρές ελπίδες και απατηλές υποσχέσεις… Στρεφόμενοι τώρα στο ερώτημα για ποια πράγματα είναι εύκολο και ποια δύσκολο να πείσεις κάποιον, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι εκείνο για το οποίο πρέπει να τον πείσεις, είτε δείχνει σε πρώτη ματιά, ως σίγουρη ή χαμένη υπόθεση, είτε πάλι μπορεί να του φανεί γενναία ή δειλή πράξη.

Όταν οι προτάσεις που έχουν τεθεί στην κρίση του λαού δείχνουν ότι είναι σίγουρες υποθέσεις, μολονότι εμπεριέχουν συγκαλυμμένους κινδύνους, ή δείχνουν τολμηρές, ενώ υποκρύπτουν την καταστροφή της δημοκρατίας, θα είναι πάντοτε εύκολο να πείσεις τις μάζες να τις υιοθετήσουν.»

(Νικολό Μακιαβέλλι (1469-1527), «Η χειραγώγηση του όχλου», Μετ. Σπ. Δενδρινός, Εκδ. Ροές, 2011)

----------------------------------------------------
  
Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη


Βαρύγδουπη, αλλά άσφαιρη, η κυριακάτικη βόλτα των 20 βουλευτών του πολιτικού αχταρμά που αυτοαποκαλείται ΣΥΡΙΖ«Α». Η νέα αποτυχημένη προσπάθεια παμμακεδονικής μάζωξης στην Ιερισσό, επιβεβαίωσε τα προφανή. Το ψευτοαριστερό αυτό μόρφωμα συνεχίζει, αφενός την απέλπιδα προσπάθεια να καπελώσει τις αντιδράσεις μια μειοψηφίας κατοίκων που απέμειναν μόνοι, αφετέρου να στηρίζει πολιτικά (στην καλύτερη περίπτωση να μην καταδικάζει) πράξεις ανομίας. Όπου άρνηση, αντίδραση, καταστροφή και χάος, εκεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδει να επιβεβαιώσει τις υποψίες ότι τα υποκινεί. Μια φορά να μας εκπλήξουν αυτοί άνθρωποι, δεν μπορούν…

Βέβαια δεν είναι σωστό να κατηγορούμε μόνον το πολιτικό συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖ«Α». Έχουν περάσει για μια βόλτα στα πέριξ της Ιερισσού, και ΚΚΕ και ΑΝΕΛ και «άλλα παιδιά». Στην προσπάθειά του πάντως ο ΣΥΡΙΖ«Α» να μαζέψει μόνος τα ψηφαλάκια και τη δόξα, βγήκε μπροστά και εισπράττει όλο το κράξιμο και το κόστος. Πίσω είναι κομματάκι δύσκολο να κάνει. Εδώ που παρέσυρε τον κόσμο, θέλει γενναιότητα για να αναγνωρίσει ότι τον οδήγησε στο πουθενά. Οπότε το μόνο που απομένει είναι να οργανώνει σώου συμπαράστασης και παρηγοριάς. Ποτέ δεν είναι αργά πάντως, διέξοδοι υπάρχουν.

Ας μην ξεχνάμε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγεί μπροστά από υποχρέωση,  από πίσω καλύπτονται τεχνηέντως κάποιοι άλλοι, πολιτικά πιο πονηροί, γνωστοί σε όλους μας: Αποτυχημένοι τέως Δήμαρχοι, Παρατηρητές, βουλευτές και πολιτικάντηδες, τοπικοί παραγοντίσκοι, επαγγελματίες της «οικολογίας», καριερίστες της μαύρης αντίδρασης. Κάνουν παιχνίδι στις πλάτες άλλων, τη βγάζουν λάδι και καρπώνονται τα οφέλη, υποδαυλίζοντας μίση και συντηρώντας το κοινωνικό μπάχαλο.

Οι αφελείς που τους ακολουθούν, τραβάνε το κουπί, αντιμετωπίζοντας την οργή της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και την κρατική νομιμότητα, με όλες τις συνέπειες. Σαν πιόνια σε ένα μακιαβελλικό παιχνίδι μικροπολιτικής. Μόνο που τη νύφη την πληρώνουν (μόνον) αυτοί. Σίγουρα όχι για πολύ καιρό ακόμα. Κάποιοι από τον κόσμο, έχουν ήδη προβληματισθεί και συνειδητοποιούν την κατάσταση και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν από άλλους. Άλλωστε τα πράγματα πάνε μπροστά. Ευτυχώς για την κοινωνία, δυστυχώς για τους οπισθοδρομικούς