Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, ΑΝ ΟΧΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΣΥΓΚΡΙΣΗ... ΓΙΑ ΤΙΣ #SKOURIES#

Καλές οι βόλτες στο βουνό...!
Καλύτερες όμως αυτές, που έχουν και... μεταλλείο στο πρόγραμμα τους!

Δεν μας αρέσει να κινδυνολογούμε. Παρ' όλα αυτά έχουμε επιβεβαιωθεί σχεδόν σ' όλες τις ανησυχίες, που έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς για την έμφυτη ή επίκτητη ροπή προς την ακρότητα, που έχουν οι "οικολόγοι" της Ιερισσού και όσοι παρεισφρύουν στις τάξεις τους για να αποκτήσουν... οικολογική υπόσταση.

Αυτή η ηλεκτρονική αφίσα που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που... διαλογίζονται οι αυτόκλητοι προστάτες της ΒΑ Χαλκιδικής, είναι κατά τη γνώμη μας εξαιρετικά προσβλητική και για τον ίδιο τον αγώνα που θέλουν να πιστεύουν ότι κάνουν.
Όπως προκύπτει και από τις λεζάντες της αφίσας, κάποιος που αρέσκεται να προβάλει δημοσίως την... αυτοικανοποίηση που νιώθει με οτιδήποτε παραπέμεπει σε καταστροφή, επιχειρεί να εξισώσει τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς, με τις συνέπειες της ελεγχόμενης υλοτόμησης στις Σκουριές και στο Λάκκο Καρατζά. 

Και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ένας υγιής νοητικά πολίτης, ποιο σκοπό εξυπηρετεί μια τέτοια δημοσίευση;;; Μας προετοιμάζει για κάτι... επαναστατικά πρωτοποριακό και πανω απ' όλα πύρινο;;;

Σε ποια πνευματική διάσταση, που φέρει το φορτίο της λογικής και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας γίνεται από τη μία να κάνεις βόλτες στο νέο... ορειβατικό προορισμό, που ακούει στο όνομα "Κάκαβος" και περιλαμβάνει ξενάγηση και κινηματογράφηση στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, θέλοντας να περάσεις... οικολογικά μηνύματα και από την άλλη να... εύχεται κάποιος "οικο -φρονηματίας", εμμέσως πλην σαφώς, να πλήξει το ίδιο δάσος μια καταστροφική πυρκαγιά για να μην γίνει κάτι που εκείνος θεωρεί πιο κακό (μεταλλευτική δραστηριότητα);;; Το κυριότερο;;; Να μην στηλιτεύεται από κανέναν, που συμμετέχει στη... διάσωση του Κάκαβου το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει  αυτή η ηλεκτρονική αφίσα!!!

Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τις βόλτες φυσιολατρών στο δάσος των Σκουριών, ιδίως όταν βλέπουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις ανθρώπους κάθε ηλικίας και με ξεκάθαρο οικολογικό προσανατολισμό. Ωστόσο, μας δίνεται η αίσθηση, ότι κάποιοι συμμετέχοντες σ' αυτές τις βόλτες δεν έχουν τόσο ξεκάθαρους σκοπούς.

Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι και μη σπεύσει κανείς να μας κατηγορήσει για "Κασσανδρισμό". 

Δύο μήνες πριν γίνει η καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, είχαμε και πάλι ορειβατική πεζοπορία στον Κάκαβο. Η δράση αυτή έγινε στις 9 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σε αντιμεταλλευτικά blog στις 3 Δεκεμβρίου. Λεπτομέρεια;;; Στις 6 Δεκεμβρίου είχαμε την πρώτη καταδρομική επίθεση... ήπιας μορφής με στόχο τις γεννήτριες πετρελαίου στο εργοτάξιο. Την επόμενη μέρα κάηκε ολοσχερώς το γεωτρύπανο γεωλογικών ερευνών στη Φισώκα.

Αλίμονο, δε θα ξεχάσουμε ότι σχεδόν μέρα παρά μέρα ο... πλέον αρχέγονος ακτιβιστής της Χαλκιδικής και... "οι φίλοι του με τις κουκούλες" κάνουν αυτοψία με κάμερα μέσα σε ιδιωτικές περιοχές, μην έχοντας καμία άδεια και μας πλασάρουν ότι αυτοί νομίζουν, προδήλως γιατί πιστεύουν ότι ο κόσμος ακόμη... τρώει από το κουτόχορτο τους!

Όλα αυτά μπορεί να είναι σύμπτωση;;; Μακάρι. Θα βοηθούσε πάντως το... σενάριο της σύμπτωσης αν τέτοιες εμπνεύσεις, όπως η εν λόγω ηλεκτρονική αφίσα, αποδοκιμάζονταν άμεσα από  αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον της ΒΑ Χαλκιδικής.

Δε γίνεται να εξισώνεται ή να συγκρίνεται, φερ' ειπείν, η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η περσινή φωτιά στο Άγιον Όρος και την Ουρανούπολη, που κατέκαψε 50.000 στρέμματα μέσα σε 5 μέρες, με την υλοτόμηση 1.800 στρεμμάτων μέσα σε 5 χρόνια για μια πολυμεταλλευτική επένδυση. Εκτός από άστοχη και άκυρη είναι και πέρα ως πέρα επικίνδυνη.

Όλα αυτά ας τα αναλογιστούν σοβαρά και ορισμένοι επαγγελματίες του τουρισμού, που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής και διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιός θα επιδείξει το μεγαλύτερο αντιμεταλλευτικό μένος.

Το να μην προσλαμβάνουν άτομα που προσλάμβαναν μέχρι πρότινος, επειδή συγγενικά τους πρόσωπα απασχολούνται στα μεταλλεία δεν είναι μεγάλο κακό. Το αντίθετο μάλιστα. Αποδεικνύει γιατί ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα των Μαδεμοχωρίων.

Το μεγαλύτερο κακό θα είναι αν του χρόνου τέτοια εποχή ή και ακόμη στο μέσο αυτής της σεζόν, φτάσουν στο σημείο να μη χρειάζονται υπαλληλικό προσωπικό, εξαιτίας των ακτιβισμών ακραίας μορφής των ομοιδεατών τους.

Καλές οι δυσμενείς προβλέψεις, οι χειρομαντίες και τα άλλα που έχουν επιστρατεύσει για να μελλοντολογήσουν κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το πρόβλημα είναι δικό τους. Ας το διαχειριστούν τώρα. Αύριο ίσως να είναι πολύ αργά.