Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ... ΜΠΛΕ ΑΓΕΛΑΔΩΝ!"



  *Ακολουθεί σχόλιο του blog

Αφού η περιβαλλοντική κινδυνολογία δεν έχει αποτέλεσμα, ας πιάσουμε την κινδυνολογία για την υγεία, που σίγουρα κάποιους θα φοβίσει… 

Στο blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων επιστράτευσαν ένα ντοκιμαντέρ (Μπλε Αγελάδες ονομάζεται) με την περίπτωση των ορυχείων του Σαλσίν, στη Γαλλία, όπου η ανεπαρκής προστασία από το αρσενικό στην κατεργασία αλλά και πιθανώς η σύσταση του μητρικού πετρώματος προκάλεσε μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους εργαζόμενους.


Πρώτον, το ντοκιμαντέρ είναι από το 1991 και μιλά για ανθρώπους που δούλευαν τη δεκαετία του ’70, ίσως και παλαιότερα, εποχές με ανεπαρκή πρόνοια προστασίας του εργαζομένου και πρωτόγονες μεθόδους επεξεργασίας και εξόρυξης συγκριτικά με τις σημερινές, 40 ολόκληρα χρόνια μετά.


Δεύτερον, κάθε ορυχείο έχει τις ιδιαιτερότητές του και για αυτό το λόγο οι σημερινές μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εξαντλητικές.


Αν ήταν το Σαλσίν ο κανόνας, θα είχαν κλείσει όλα τα ορυχεία χρυσού σε όλο τον κόσμο…

Και κάτι τελευταίο: Παιδιά έχω ένα ωραίο άρθρο για τη θνησιμότητα των δούλων στα ορυχεία του Λαυρίου το 500 π.Χ. 

Να το ανεβάσουμε στο blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων σαν επιχείρημα να μην γίνει η επένδυση χρυσού;

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Το σχόλιο των "Μεταλλείων Χαλκιδικής" για την αναγκαστική προσφυγή των δήθεν οικολόγων στο παρελθόν ελλείψει πειστικών επιχειρημάτων στο παρόν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. 

Η βουτιά του "παρατηρητηρίου..." και των δορυφόρων του στα 80's και τα 90's είχε όμως και τη θετική πλευρά της. 

Μας θύμισαν εποχές που τα δισκάδικα έκαναν θραύση και δούλευαν πολύ καλά, το ίδιο και τα videoclub που πουλούσαν με το κιλό ταινίες σε κασέτες τύπου VHS.

Τι ωραία χρόνια... Άλλες εποχές. Μακάρι το επόμενο αφιέρωμα του "παρατηρητηρίου..." να 'χει να κάνει με τις μουσικές και τις αλησμόνητες βιντεοταινίες εκείνης της περιόδου...


Νομίζουμε ότι θα σημείωνε τεράστια επιτυχία! Περισσότερη πάντως απ' ότι σημειώνουν τα αγαπημένα του θρίλερ.

Εμείς πάντως ένα απο τα αγαπημένα μας τραγούδια και βίντεοκλιπ εκείνης της εποχής θα το αφιερώσουμε στο antigold, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα όσα μας έκανε να θυμηθούμε με την ρετρό ανάρτηση του.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταμάτα να παριστάνεις τον χαζό. Αλληγορική είναι η σημασία για την πολυπλοκότητα του έργου. Στα πανεπιστήμια στα τμήματα μηχανικών και διοίκησης διδάσκουν το παράδειγμά του πλοίου Vasa το 1627 για να εξηγήσουν την πολυπλοκότητα, δεν έχει καμία με τις σύγχρονες τεχνικές κατασκευής πλοίου.
Αν στην θέση του εξωτερικής πίεσης βάλεις που ασκούσε ο βασιλείας για το Vasa βάλεις την πίεση της οικονομικής κρίσης σε συνδιασμό με τον φόβο των εργαζομένων έχεις την ίδια περίπτωση.
Αλλά εσύ σαν άλλους Καμπουράκης κάνεις χιούμορ για να μειώσεις την ουσία (μην ανησυχείς και αυτό το διδάσκουν στα πανεπιστήμια στα τμήματα μηχανικών και διοίκησης και έτσι μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ακόμα και όταν γίνεται σε προηγμένο στάδιο και όχι σε τόσο χάλια. Απορρώ γιατι σε πληρώνουν!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Πολύ αν... Πολύ θεωρία και καμία σχέση με τις σύγχρονες τεχνικές κατασκευής μεταλλείων.

Αγαπητέ σχολιογράφε @ 1:25μμ η περίπτωση σου είναι μοναδική.

Δίνεις από μόνο σου την απάντηση γιατί έχετε αναγκαστεί να ξαραχνιάσετε τις βιβλιοθήκες σας για να βρείτε πειστικά επιχειρήματα.

Τέτοιου είδους επιχειρήματα σε συνδυασμό με τη βία και την τρομοκρατία που υποθάλπτετε δεν πείθουν κανένα, παρά μόνο εσάς και τα συμπόσια σας.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι μας λέτε;
Εδώ τα επίπεδα αρσενικού σήμερα στην ατμόσφαιρα του Στρατωνίου και ακόμα περισσότερο της Ολυμπιάδας είναι πολλές φορές πάνω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια!

Ανώνυμος είπε...

Προς @6:58 μ.μ

Σε ποιά μέτρηση και τίνος βασίζεται η άποψη σου; Έχεις στοιχεία;

Ανώνυμος είπε...

26 Ιουνίου 2013 - 6:58 μ.μ.

δεν είσαι σοβαρός/σοβαρή, και το λιγότερο είσαι επικίνδυνη. Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτοκριτική πως να κρίνεις τους άλλους? Αν είναι ποτέ δυνατόν να γραφεται και το χειρότερο να πιστεύεται τέτοια πράγματα? Ανθρωποι σαν εσάς μασάνε κουτόχορτο.
Ότι θέλει λέει ο καθένας, πάμε κατά διαόλου. Ρε σοβαρευτείτε πια. Μελέτες και μελέτες και κουραφέξαλα. Υπάρχουν μετρήσεις, και θα υπάρξουν ακόμη πιο οργανωμένες και αυστηρές μετρήσεις με αναρτήσεις των αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο για να ανοιξετε τα γκαβά σας λίγο , γιατί ότι θέλει λέει ο καθένας. Ελάτε και καμιά βόλτα στα μέρη μας να δελιτε πως είνα και μετά μιλήστε, που έχετε δυσφυμήσει τη περιοχή χωρίς λόγο, άχρηστοι, βρώμικοι και επικίνδυνοι άνθρωποι.