Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Ο άνεργος κόσμος της ΒΑ Χαλκιδικής θέλει να εργαστεί στα μεταλλεία
 Στο δρόμο έχουν βγει 50 περίπου άνεργοι, νέοι στην πλειοψηφία τους, που ζουν στα δημοτικά διαμερίσματα των Σταγείρων και της Στρατονίκης, του δήμου Αριστοτέλη. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στήνουν καθημερινά «μπλόκο» διαμαρτυρίας, στην είσοδο της Στρατονίκης και έχουν αναρτήσει πανό στα οποία αναγράφονται συνθήματα υπέρ της απασχόλησής τους από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στην περιοχή.  

«Έχουμε στηρίξει την εταιρία (σ.σ. την «Ελληνικός Χρυσός»), στα πρώτα της βήματα στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή και τη στηρίζουμε και τώρα. Θέλουμε όμως, στα χωριά μας να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος», λένε. 

Στη Στρατονίκη και στα Στάγειρα, δύο από τα χωριά με μεγάλη ιστορία στη μεταλλευτική δραστηριότητα, ζουν συνολικά 1700 κάτοικοι. Μέλη των περισσότερων οικογενειών εργάζονται στις εγκαταστάσεις των Σκουριών και στον Μάδεμ Λάκκο. 

Ωστόσο, όπως λένε οι διαμαρτυρόμενοι, υπάρχουν οικογένειες κανένα μέλος των οποίων δεν εργάζεται στην «Ελληνικός Χρυσός», παρά τις δεσμεύσεις της Εταιρίας για το αντίθετο. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνεργοι στα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις του Μαδεμ Λάκκου, όπου πρόκειται να γίνει το πλυντήριο της εταιρείας για όλη την περιοχή», λένε οι διαμαρτυρόμενοι. 

Εδώ και δύο εβδομάδες, συγκεντρώνονται έξω από τη Στρατονίκη και αναμένουν απαντήσεις από κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας. «Εμείς θα παραμείνουμε εδώ ώσπου να έρθει ένας εκπρόσωπος της Εταιρίας και να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Όχι μόνο για τους άνεργους και τι σκοπεύουν να κάνουν, αλλά και για άλλα θέματα, για άλλες δεσμεύσεις τις οποίες έχουν κάνει και δεν έχουν τηρήσει, όπως για παράδειγμα αποζημίωση οικονομική στα δημοτικά διαμερίσματα και για έργα ανάπτυξης, ως ανταποδοτικά οφέλη».

Μεταξύ των νέων ανέργων βρίσκονται και ορισμένοι μεγαλύτερης ηλικίας, απολυμένοι της TVX. Ο κ. Δημήτρης Μερακλής είναι 55 ετών και, όπως λέει, χρειάζεται τα ένσημα για να μπορέσει να βγει στη σύνταξη. «Εργάστηκα 23 χρόνια. Όταν έκλεισε η TVX μπήκα σε πρόγραμμα επανακατάρτισης, το οποίο τελείωσε. Εδώ και τρία χρόνια είμαι άνεργος και νιώθω ότι έχει τελειώσει η ζωή μου», λέει. 

Οι άνεργοι της Στρατονίκης και των Σταγείρων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, ώσπου κάποιος να τους ακούσει. Αυτό που θέλουν είναι να μιλήσουν με εκπροσώπους της εταιρίας, ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν την επένδυση, όπως έκαναν έως τώρα.

Σε ο,τι αφορά το θέμα, από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δήλωσαν ότι όπως συναντήθηκαν με άνεργους κατοίκους της Ολυμπιάδας την περασμένη εβδομάδα, έτσι θα συναντηθούν και με την αντιπροσωπεία ανέργων από τα Στάγειρα και τη Στρατονίκη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΔΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 1700...ΜΑΚΑΡΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ.... ΤΟ ΠΟΛΥ 1000.....

τσελιος κων/νος είπε...

μητσο ετσι ειναι τα πραγματα.σκοτωνουν τα αλογα οταν γερασουν.δεσμευσεις κ υποσχεσεις απο δημο απο κοινοτητα απο εταρεια απολους.δεσμευση οτι στα χωρια που αποτελουν τον κορμο της επενδυσης δεν θα υπαρχει οικογενεια που δεν θα εργαζεται κανενας υποσχεση οτι οι εργολαβοι θα προτημουν ατομα της περιοχης κ βλεπουμε οικογενειες με 2 κ 3 εργαζομενους κ σε αλλη κανενας κ εργολαβους να φερνουν ατομα απο αλλες περιοχες της ελλαδος.και εκει που πας να οργανωσεις τη ζωησου στο χωριο που γεννηθηκες κ μεγαλωσες κ λες να ξαναζωντανεψει το χωριο σου χτυπα ενα πρωι την πορτα ο δικαστηκος επιμελητης κ σου κοινοποιει μια απολυση γιατι ο εργολαβος που δουλευες καθυποδειξην της εταιρειας ετσι γουσταρει κ το θρασος του συγεκριμενου κυριου ειναι τοσο μεγαλο που εβγαινε κ ελεγε να πανε να γαμ....ν κ ο παχτας κ ολοι.εδω κανω κουμαντο εγω κ αμα βγεις κ τα πεις σε κοτσαρουν κ την ετικετα οτι εισαι κατα της επενδυσης κ σε ξεφορτωνονται...