Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΚΟ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΕΛΑΒΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 120 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2011

Η ΜΚΟ «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων», που συνδιοργανώνει με το μέλος της «Δίκτυο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού»  το προσεχές Σαββατοκύριακο τη διημερίδα με τίτλο: «Η μεταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης και επιπτώσεις στο περιβάλλον» κατάφερε μεσούσης της κρίσης που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα το 2011 να εισπράξει από την πολιτεία επιχορήγηση ύψους 120.000 ευρώ.

Το κονδύλιο αυτό το εισέπραξε συμμετέχοντας μαζί με άλλες ΜΚΟ στο «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας μέσω της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινωτικών και άλλων πόρων. Ένα πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης νέων και γυναικών ανέργων σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς τομείς. 


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το  Σεπτέμβριο του 2011 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ερώτηση του βουλευτή Αχαίας Νίκου Νικολόπουλου που τότε άνηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
 
Από την πλευρά μας εντοπίσαμε αυτή την πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ψάχνοντας τις παραπομπές του δελτίου τύπου του κυνηγητικού συλλόγου «Ωρίων»  με τίτλο: «Το απόστημα των ΜΚΟ-Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις;», το οποίο δημοσιεύσαμε χθές.

Για να προλάβουμε όσους τυχόν σταθούν στο ποσό της χρηματοδότησης, αλλά και στην καθ’εαυτού χρηματοδότηση, νομίζουμε, ότι δε μπορεί να γίνει σοβαρή τοποθέτηση  γι’ αυτό το ζήτημα, από τη στιγμή που η ίδια η πολιτεία ενέκρινε, πως η εν λόγω ΜΚΟ έπρεπε να χρηματοδοτηθεί για να συμβάλει μέσω του έργου της στην μείωση της ανεργίας. 



Ίσως να είχαμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη, αν και αυτή η ΜΚΟ, όπως η Βελγική ΜΚΟ “Catapa” αναρτούσε στο διαδίκτυο κάποια σχετική αγγελία για εύρεση υποψήφιων ακτιβιστών με τα απαραίτητα προσόντα τους και το μισθό της 5μηνης απασχόλησης τους. Τέτοια όμως αγγελία από την πλευρά της ΠΑΝΔΟΙΚΟ δε βρήκαμε. Μπορεί όμως και να υπήρχε, αλλα να κατέβηκε μετά την ανεύρεση των απασχολουμένων στις δομές της.

Επομένως, είναι υπόθεση της πολιτείας να ελέγχξει αν αυτο το πόσο, αλλά και όλο το συνολικό χρηματικό πακέτο που δόθηκε στις ΜΚΟ έπιασε «τόπο» προσφέροντας πραγματική απασχόληση σε ανέργους, αλλά και τι... είδους απασχόληση.

Αν όχι,  να αποδωθούν και οι ανάλογες ευθύνες. Αν ναι, να μαθευτεί ποιές ΜΚΟ προσέφεραν ουσιαστικό κοινωνικό έργο για να μην τσουβαλιάζονται με εκείνες που τα χρήματα τα έκαναν «γλυκιά ζωή»...

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο δελτίο τύπου του «Ωρίωνα» καταγγέλεται ότι ένα σημαντικό μέρος από τον πακτωλό εκατομμυρίων που δόθηκαν στις οικολογικές ΜΚΟ, μετατράπηκαν σε βιομηχανία περιβαλλοντικών μελετών με σκοπό τη χειραγώγηση τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο βέβαια και του περιβάλλοντος.

Ειρήσθω εν παρόδω, μέσα στην ίδια λίστα εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία προς ΜΚΟ εντοπίσαμε, οτι η οικολογική οργάνωση «Καλλιστώ» για το ίδιο πρόγραμμα απασχόλησης εισέπραξε το ποσό των 150.000 ευρώ...

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι η «Καλλιστώ» έχει λάβει αρνητική θέση απέναντι στη μεταλλευτική επένδυση με το αιτιολογικό ότι εξαιτίας αυτής απειλούνται με εξαφάνιση 3 είδη της τοπικής πανίδας. Το τσακάλι, η βίνδρα και ο λύκος.

 Μάλιστα όπως αναφέρει σε σχετικη δημοσίευση το econews στις 7  Μαρτίου του 2013 η «Καλλιστώ» για να ενισχύσει τις θέσεις των κατοίκων  στο ΣτΕ εκπόνησε δυο σχετικές μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις της επένδυσης στο.. τσακάλι, τη βίνδρα και το λύκο!
http://www.sarc.gr/readmore.php?id=1220484&grp=559078

Αναρωτιόμαστε, αυτές οι μελέτες που εκπονήθηκαν έγιναν με το αζημίωτο και ΑΝ ΝΑΙ, είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ πληρωμένες επιστημονικές μελέτες, που αναφερόταν σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα "Liberation" ή υπάρχουν κι άλλες;;;
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αυτό που κάνει σ’ εμάς αρνητική εντύπωση σε σχέση με το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» είναι η θέση που πήρε μέσω του δελτίου τύπου για την καταδρομική έφοδο στις Σκουριές, που κατά τη γνώμη μας έχει αρκετά στοιχεία παραδοξότητας σε σχέση με τον κρατικοδίαιτο και οικολογικό χαρακτήρα του.

Σ΄αυτή την ανακοίνωση που εξεδώθει στις 20 Φεβρουαρίου 2013, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έκανε λόγο για «μη ύπαρξη κράτους δικαίου», «για δυνάμεις καταστολής», «εφαρμογή στρατιωτικού νόμου» και για «βία που φέρνει βία»...
http://www.newsblog.gr/index.php/2013/02/20/68199/

Πουθενά δεν υπήρχε η καταδίκη αυτού του συμβάντος, όπου κινδύνεψαν οι ζωές εργαζομένων εκτός από τις καταστροφές και τη λεηλασία. Παρά πλήρης σύνταξη με τις πάγιες απόψεις του κονκλαβίου της Ιερισσού.

Αναμφίβολα, είναι πολύ «επαναστατικό» να μιλάς για μη... ύπαρξη κράτους δικαίου, όταν αυτό το... άδικο κράτος δύο χρόνια πριν σε έχει πριμοδοτήσει με ένα ποσό 120.000 ευρώ για να δημιουργησεις δομές απασχόλησης ανέργων.

 Εξίσου,... επαναστατικό είναι να τάσσεσαι εναντίον μιας δραστηριότητας που σε τέτοιους καιρούς, εκτός του ότι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης, παράλληλα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη (βλέπε μονάδα νερού Μάντεμ Λάκκου, λιθογόμωση στοών για την αντμετώπιση των όξινων απορροών, καθαρισμός τελμάτων Ολυμπιάδας)...

Εκτός από... επαναστατικό είναι... φιλεργατικό και... φιλοπεριβαλλοντικό. Δε νομίζετε;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μείζον θέμα με αυτές τις ΜΚΟ είναι ότι δεν δημοσιεύουν τα λογιστικά τους. Έτσι κανείς δεν ξέρει αν τα λεφτά που τους δίνει το Ελληνικό κράτος πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Η υποψία είναι ότι η κάθε ΜΚΟ είναι κάλυψη για άλλες οργανώσεις ακόμη και παράνομες, όπως αντιεξουσιαστές που το παίζουν οικολόγοι.

Το παρατηρητήριο λεει ότι είναι ΜΚΟ αλλά λογαριασμό δεν δίνει σε κανένα για να δούμε ποιος τους χρηματοδοτεί. Το συντονιστικό διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνει εράνους δίχως να έχει άδεια και λογαριασμό δεν δίνει. Ποιός τους χρηματοδοτεί και που ξοδεύουν τα χρήματα από τους εράνους και την εμπορεία λαϊκής τέχνης (μπλουζάκια, ομπρέλες, μπουφάν); Πότε θα ερευνήσει το ΣΔΟΕ;

Ανώνυμος είπε...

Να μην παραλείψουν οι Ιερισσιώτες να πάνε να ενισχύσουν το δίσκο που θα βγάλει το συντονιστικό!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

28 Μαρτίου 2014 - 5:38 μ.μ.

Tο ΣΔΟΕ θα μας ερευνήσει μετά απο την έρευνα για την σχέση της εταιρείας με τον δημοτικό μας 2-3 αντιδημάρχους, έναν που διαχειρίζεται τα χρήματα της εταιρείας που στον δήμο.
Και βασικά το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ θα στραφεί περισσότερο στις υπερτιμολογήσεις και στο πόσα χρήματα μετά απ αυτές τις υπερτιμολογήσεις μπήκαν στο ταμείο του δημου και αν έχει γίνει εγγραφή στο ταμείο αυτών των χρημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε των 13:21 και πιθανέ υποψήφιε δήμαρχε αριστοτελη.
Και κουταμαρες γράφεις και προφανέστατα άσχετος είσαι.
Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια ρωτά την εταιρεία και όχι τις περφερομενες "κασσανδρες "
Οι ψήφοι δεν κερδίζονται έτσι......

Ανώνυμος είπε...

Για τον 30 Μαρτίου 2014 - 1:21 π.μ.

Έχω κακά μαντάτα για σας. Ίδη ερευνούν ΜΚΟ και οργανισμούς που κάνουν εράνους δίχως άδεια, και οι πρώτες συλλήψεις έχουν γίνει. Βλέπε:
http://www.skai.gr/news/greece/article/254653/sullipsi-trion-gunaikon-pou-ekanan-eranous-gia-amea-me-vitrina-mko/
Άκουσα ότι ξεκίνησαν και έρχονται προς εδώ.