Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ?

Σκεπτόμενος Πολίτης
(Επιλέξτε από τα προτεινόμενα. Οι σωστές απαντήσεις στο τέλος της ανάρτησης. Δυσκολευθήκατε να βρείτε τις απαντήσεις ή απαντήσατε λάθος σε κάποιες ερωτήσεις;) 

1.  Λες και μάντευε τι θα γινόταν με την CATAPA και την επιδοτούμενη «εθελόντρια»
«...Το να δηλώνεις οικολόγος και οπαδός της προστασίας του περιβάλλοντος σήμερα δεν φθάνει. Όταν μάλιστα η οικολογία διαχωρίζεται από την πολιτική... Υπάρχουν οικολογικές κινήσεις και δραστηριότητες που είναι χρήσιμες και έχουν να επιδείξουν σημαντική δράση, έστω και αν αυτή δεν κατάφερε να συσπειρώσει για διάφορους λόγους ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα όμως εμφανίζονται ξαφνικά και διάφορες οικολογικές οργανώσεις που αποκαλούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ενδιαφέρονται για ένα και μόνο ζήτημα, να υποκαταστήσουν την λαϊκή οργάνωση και επαγρύπνηση, να παρεμποδίσουν ένα κίνημα ριζοσπαστικό που θα βάζει το νυστέρι στο κόκαλο. 

Τέτοιες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από κρατικά ταμεία και από πολυεθνικές εταιρείες…όχι μόνο δεν παρέχουν εγγυήσεις προστασίας και πρόληψης, αλλά συνιστούν άμεσο κίνδυνο. 

Ούτε εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος, ξέρουμε δε καλά ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης…έχει χάσει τον όποιο λαϊκό χαρακτήρα είχε μεταπολεμικά, έχει εξελιχθεί σε ένα μεσιτικό γραφείο των επιχειρηματιών…» 

Το απόσπασμα είναι από ομιλία μέλους:

α) ΑΝΕΛ    β)  ΚΚΕ   γ) ΠΑΣΟΚ   δ) ΔΗΜΑΡ   ε)  Χρυσής Αυγής 
   
2.  Οι σύντροφοι αγωνιστές και η κρατικοποίηση των μεταλλείων
«Οι συναγωνιστές δήλωσαν απερίφραστα την απόλυτη στήριξή τους στους εργαζόμενους και στα δίκαιά τους, καθώς και ότι θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους εντός και εκτός Βουλής. 

Παράλληλα, εξέφρασαν την πάγια θέση…πως η εκμετάλλευση του χρυσού στην Χαλκιδική γίνεται με όρους που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η δραστηριότητα δεν πρέπει να παύσει μεν αλλά, η εξόρυξη του χρυσού πρέπει να γίνει από εταιρία που θα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το δημόσιο, στην οποία θα έχουν μερίδιο και λόγο οι εργαζόμενοι». 

Η ανακοίνωση βγήκε από:

α) ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ    β)  ΠΑΜΕ-ΚΚΕ    γ) Χρυσή Αυγή    δ) ΑΝΕΛ   ε)  ΔΗΜΑΡ 

3. Ούτε επιφανειακή ούτε υπόγεια, ζήτω ο τουρισμός κι η γεωργία
«…Χωρίς να είμαστε ενάντια στους ανθρώπους που ψάχνουν για ένα μεροκάματο , για να μπορέσουν να επιβιώσουν κάτω από τις μνημονιακές πολιτικές, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα στο αύριο, δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια, αντίθετοι και απέναντι σε όλους αυτούς που υπογράψανε και στηρίζουνε την ανοιχτή εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, που για μας αποτελεί ταφόπλακα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και του τόπου, ενός τόπου που οι Χαλκιδικιώτες τον κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους και τον δανειστήκανε από τα παιδιά τους, στα οποία οφείλουν και να τον παραδώσουν, αν όχι σε καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον στην ίδια. 

Ειδικά για το βουνό Κάκαβος, που διαθέτει ένα πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, είμαστε αρνητικοί ακόμα και στην δημιουργία υπόγειων στοών για την εκμετάλλευση χρυσού. Τα πλούσια πευκοδάση και γενικότερα η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής σε συνδυασμό με το Άγιο Όρος και την θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, δίνουν την δυνατότητα αειφόρων μορφών ανάπτυξης όπως του τουρισμού, θαλάσσιου και θρησκευτικού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της ρητινοσυλλογής και της υλοτομίας. 

Ενώνοντας την φωνή μας, με την φωνή των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής, …καλούμε την κυβέρνηση…να ανακαλέσει άμεσα τις συμβάσεις με την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και να προχωρήσει στην χάραξη μιας νέας πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή».

Το απόσπασμα είναι ανακοίνωση από:

α)  ΚΚΕ     β) Οικολόγους Πράσινους    γ) Χρυσή Αυγή   δ) ΣΥΡΙΖΑ   ε)  ΑΝΕΛ  
----------------------------------------------------------------------------
Οι σωστές απαντήσεις:  
: Αλέκα Παπαρήγα, 30/08/2009, ομιλία σε συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη για τις πυρκαγιές
 
: Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής, για την επίσκεψη ενός σωματείου υπογειτών της Ελ. Χρυσός, 21/3/2013

: Κω/νος Καμπάνης, Αναπληρωτής Τομεάρχης του τομέα περιβάλλοντος – ενέργειας – κλιματικής αλλαγής Ανεξάρτητων Ελλήνων, Οκτ. 2012