Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΤΟ... #SKOURIES ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

Γιατί άραγε...???
Με αφορμή το θέμα της μαύρης μεταλλουργίας, όπως αυτό παρουσιάστηκε από το άρθρο του Πέτρου Τζεφέρη και κυρίως μέσα από το ντοκιμαντέρ "Πρώτη Ύλη" του Χρήστου Καρακέπελη και την εκπομπή της Κατερίνας Αντωνοπούλου στον Αντέννα, προβληματιστήκαμε λίγο...

 Για την ακρίβεια, αναρωτηθήκαμε, αν αυτοί οι "σωτήρες"μας, που δεν κλείνουν μάτι για το πως θα βάλουν λουκέτο στα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής, έχουν κάνει έστω μια... δράση για την ανάδειξη και τη διάδοση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος με τις πολυσύνθετες επιπτώσεις  σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Όσο και αν ψάξαμε δε βρήκαμε ούτε μια επερώτηση στη βουλή π.χ. της κ. Ιγγλέζη, της κ. Γιαταγάνα, ή του έτερου... Καππαδόκη κ. Κρίτωνα Αρσένη στη Ευρωβουλή γι' αυτό το θέμα. 

Δε βρήκαμε επίσης, ούτε μια πραγματεία για τις επιπτώσεις που "προσφέρουν" στο περιβάλλον τα παράνομα χυτήρια και να φέρει την υπογραφή τόσων και τόσων... έγκριτων μεταλλειολόγων, γεωλόγων, γιατρών ,που ξέρουν πριν από εμάς για εμάς "από τι είδους... βαριά περίπτωση καρκίνου θα πεθάνουμε", όπως ακούσαμε πρόσφατα και σ' ενα χιουμοριστικό βίντεο με... σωτήριο αντιμεταλλευτικό προσανατολισμό.

Επίσης, για ένα περίεργο λόγο αυτό το ζήτημα είναι ανύπαρκτο για τις περιβαλλοντικά "ευαίσθητες" και δημοσιογραφικά... αντικειμενικές εφημερίδες, όπως την "ελευθεροτυπία", την "εφημερίδα των συντακτών", "το ποντίκι", "το δρόμο της αριστεράς". Για ένα λόγο που σ' εμάς τους αφελείς δεν είναι σαφής αυτό το θέμα δεν πουλάει ούτε σαν περιβαλλοντικό, ούτε σαν οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο.
Μόνο ο οργανισμός "antigoldgr.org" στάθηκε στο... ύψος του και πήρε θέση, έστω και εξ αντανακλάσεως, άκρως δηλωτική όμως για το τι είδους μεταλλουργία στηρίζει. Ποια ήταν η θέση του; Δείτε εδώ.

 Μην αναρωτηθείτε πάλι, έπειτα από τα όσα διαβάσετε ποίοι είναι αυτοί, που εμφανίζονται με απολυταρχικό και συνάμα επιλεκτικό τρόπο ως τιμητές και εφαρμοστές της νομιμότητας και του δικαίου στο περιβάλλον, την κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση και όπου άλλου;

Νομίζουμε, ότι αυτά τα ερωτήματα έχουν λίγο πολύ απαντηθεί από την ίδια τη ζωή... Άλλα ερωτήματα έχουν σειρά να απαντηθούν, τα οποία σιγά σιγά θα βρουν το νήμα τους.

Η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη και να απαιτεί υπομονή, ωστόσο είναι εξόχως αποκαλυπτική. Όπως πρόσφατα με την ΜΚΟ Catapa... και τ' άλλα ΜΚΟ νέα παιδιά που βρίσκουν εργασία, ως... νεοεθελοντές στο #skouries.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να τρομάξουν οι #skouries; Όπου μαύρο σημαίνει κονόμα γι' αυτούς.