Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ "ANTIGOLD" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ή... ΟΧΙ?

Στο www.metalleiachalkidikis.gr αναρτήθηκε ένα εκτενές σχόλιο για το ταξίδι που έκαναν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης και η βουλευτίνα μας Κατερίνα Ιγγλέζη στις Βρυξέλλες.

Το ταξίδι όπως διαβάζουμε έγινε για... ενημερωτικό σκοπό. Για να προβληθούν 5 κινήματα πολιτών από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που εναντιώνονται σε διάφορα ζητήματα, που ως κοινό παρανομαστή έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Δε θα σταθούμε στο τι ειπώθηκε γενικά και ειδικά τόσο από την κ. Ιγγλέζη όσο και από τον κ. Αρσένη για το ζήτημα των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική, καθώς πρόκειται για την ίδια κασέτα που περιέχει τις γνωστές και μη εξαιρετέες κινδυνολογίες και καταστροφολογικές εκτιμήσεις, που ακούμε τα τελευταία 3 χρόνια.

Αυτό που σε εμάς έμεινε ως εντύπωση, σ' ότι αφορά αυτό το ταξίδι έχει να κάνει με την πληροφορία που θέλει να συμμετείχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης τους.

Αυτή η πληροφορία, αυτό το γεγονός, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε θα έπρεπε να κάνει σε κανένα από εμάς εντύπωση, καθώς η συμμετοχή δημοσιογράφων σε τέτοιου είδους ταξίδια δεν είναι κάτι το πρωτοφανές ή το περίεργο.

Πρωτοφανές, περίεργο μέχρι και ποινικά κολάσιμο το έκαναν να φαίνεται οι αντίχρυσοι, όταν πέρσι τέτοιο καιρό ξεσήκωσαν το σύμπαν στην κυριολεξία για την επίσκεψη που έκαναν δημοσιογράφοι στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής και στη συνέχεια στην Τουρκία στα μεταλλεία  του Εφεμτσουκουρού στη Σμύρνη με τα έξοδα μετακίνησης τους πληρωμένα από την Ελντοράντο.

Τότε λοιπόν, για όσους δε θυμούνται..., ντόπιοι ακτιβιστές έστησαν μπλόκο στους δημοσιογράφους που επισκέπτονταν τις Σκουριές για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους, ενώ μέσω του μηχανισμού που τους στηρίζει ανάγκασαν και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να εκδώσουν αναθέματα εναντίον των δημοσιογράφων και των μέσων τους. Εννοείται πως γι' αυτό το θέμα εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι- Πράσινοι (διαβάστε εδώ).

"Απόπειρα απροκάλυπτης χειραγώγησης" ονόμασαν αυτή την επιχείρηση στοχοποίησης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων που έλαβαν μέρος στις επισκέψεις σε Χαλκιδική και Τουρκία.

Συγνώμη για την αφέλεια μας, αλλά σ' αυτήν την ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες:
  • δεν υπήρξε απόπειρα αντιμεταλλευτικής χειραγώγησης των δημοσιογράφων και των μέσων που εκπροσωπούσαν;
  • σ' αυτήν την περίπτωση τι καθιστούσε αξιόπιστη, δεοντολογική και επαρκώς εξακριβωμένη την κάθε πληροφορία, που αναπαρήγαγαν και μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι από την ενημέρωση που τους έγινε;
  • μπορούσαν οι δημοσιογράφοι που πήγαν στις Βρυξέλλες να μεταδώσουν πράγματα που υπέπεσαν στην αντίληψη τους ανεπηρέαστοι από τις ιδέες και τις θέσεις εκείνου ή εκείνων που τους έκαναν τα έξοδα του ταξιδιού;
  • εδώ δεν είχαμε "στημένα" ρεπορτάζ από δημοσιογράφους "φερέφωνα" και "κολαούζους";
Γι' αυτά τα εύλογα ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις από τους κρείττονες κριτές των πάντων; Ή και σ' αυτήν την περίπτωση ισχύει το ότι κάνουν οι αντίχρυσοι φέρει εκ προοιμίου το φωτοστέφανο της αγνότητας, της εντιμότητας και της ηθικοπλασίας σε αντίθεση με το υπόλοιπο όλον;

Πότε επιτέλους, οι αντίχρυσοι θα απαλλάξουν εαυτούς και αλλήλους και απ' αυτή τη φασιστική στρέβλωση που τους χαρακτηρίζει μεταξύ πολλών άλλων;


 

.