Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΤΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Η χθεσινή πρωταπριλιά θα μείνει αλησμόνητη στους κατοίκους της Βαρβάρας, των Σταγείρων και της Στρατονίκης. Σε μια ημέρα όπου κατεξοχήν κυριαρχεί το ψέμα, έστω υπό μορφή αστειότητος, εκείνοι είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ενημερωθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τις μεγάλες αλήθειες που αφορούν το επενδυτικό έργο της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μαδεμοχώρια.

150 κάτοικοι ξεναγήθηκαν στα εργοτάξια και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, τον Κοκκινόλακα και τις Σκουριές.


Είδαν και κατάλαβαν ότι σ' αυτό τον τόπο που είναι γανωμένος από το τεράστιο μεταλλευτικό παρελθόν του οι έννοιες, "έργο", "ανάπτυξη" και "προοπτική" δεν είναι λόγια του αέρα.

Το αντίθετο μάλιστα. Αυτές οι έννοιες, που ακόμη δυστυχώς αποτελούν ζητούμενο και βάσεις για ουκ ολίγες θεωρητικές συζητήσεις, στη ΒΑ Χαλκιδική έχουν πρακτική εφαρμογή σε παρόντα χρόνο με στόχο την οικοδόμηση ενός ακόμη παραγωγικότερου μέλλοντος για το σύνολο αυτής της κοινωνίας που ξέρει πως να ανοίγει δρόμους δημιουργικούς.


Παλιοί και νυν συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι, γυναίκες και συγγενείς εργαζομένων, αλλά και κάτοικοι χωρίς καμία σχέση με τα μεταλλεία κέρδισαν από την ξενάγηση τους ακριβά συναισθήματα, όπως αυτά της υπερηφάνειας, της σιγουριάς και του ενθουσιασμού. 

Συναισθήματα και εικόνες που δυστυχώς είναι άγνωστες στις μέρες μας για την πλειονότητα των Ελλήνων, που δοκιμάζονται ανελέητα από τις επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι δηλωτικό των εντυπώσεων που γέννησε και αυτή η επίσκεψη Μαδεμοχωριτών. 

Ακολουθούν και άλλες...