Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΑΠΠΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κάτοικοι των Σαππών Ροδόπης μπορεί να μην πρόλαβαν να δουν τις πραγματικές Σκουριές, εξαιτίας της αιφνίδιας διακοπής της ξενάγησης τους λόγω ανωτέρας... καταγγελίας, που αφορούσε τα λεωφορεία μεταφοράς τους.

Πρόλαβαν ωστόσο να δουν το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλευτικού επενδυτικού σχεδίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη ΒΑ Χαλκιδική τα τελευταία δυο (2) χρόνια στην Ολυμπιάδα και το Μάντεμ Λάκκο.
 
Είδαν και κατάλαβαν πως συνυπάρχει αρμονικά το θαυμαστό φυσικό τοπίο της γης του Αριστοτέλη με μια πανάρχαια παραγωγική δραστηριότητα, όπως είναι η μεταλλευτική για την περιοχή, πλήρως εκσυγχρονισμένη και επικαιροποιημένη με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Είδαν και ζήλεψαν-με την καλή έννοια-την ανάπτυξη που συντελείται στα μεταλλευτικά χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου η ανεργία και ο ξενιτεμός τείνουν να εξαλειφθούν σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν εκείνοι στη Θράκη και ειδικά στη Ροδόπη.


Αναμφίβολα, οι κάτοικοι της Ροδόπης δε διαθέτουν τη μακραίωνη μεταλλευτική κουλτούρα που έχουν στα γονίδια τους οι Μαδεμοχωρίτες. Αυτό όμως δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για την παγωμένη κοντά δυο (2) δεκαετίες επένδυση χρυσού στον τόπο τους, αν η δική τους θέληση για πρόοδο και δημιουργικότητα εισακουστεί από τα αυτιά που πρέπει να είναι ανοιχτά σ' αυτές τις περιπτώσεις και συνδυαστεί με αντίστοιχους όρους και κανόνες που εφαρμόζονται στα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής.

Εμπόδια προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της Θράκης υπήρχαν και θα υπάρχουν, ίσως με ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα. Τώρα όμως υπάρχει και η γνώση και η εμπειρία που διαδίδεται απρόσκοπτα μέσα από τις ανοιχτές πόρτες των μεταλλείων, γεγονός που καταστεί όσους τα επισκέπτονται τους καλύτερους πρεσβευτές.

Οι κάτοικοι των Σαππών τώρα πια ξέρουν και κανείς δεν μπορεί να τους ξεγελάσει με ψέματα και παραμύθια!