Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Πριν επισκεφτούν οι 70 τεταρτοετείς φοιτητές γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας είχαν διαβάσει πάρα πολλά για την ύπαρξη πχ. του ροδοχρωσίτη, του σφαλερίτη, του γαληνίτη, του σιδηροπυρίτη στη μεταλλευτική σύσταση των πετρωμάτων.

Αυτά και πολλά άλλα μεταλλεύματα, που γνώριζαν σε θεωρητικό επίπεδο τα ανακάλυψαν σε πρακτικό επίπεδο σπάζοντας με τα σφυράκια που του δόθηκαν πετρώματα της Αριστοτελικής γης πριν αυτά περάσουν από τη διαδικασία εμπλουτισμού στο εργοστάσιο του Στρατωνίου.


Αυτή η μικρής κλίμακας ερευνητική εμπειρία, που συνδυάστηκε με επίσκεψη στις στοές του μεταλλείου του Μάντεμ Λάκκου, στο εργοτάξιο και τη στοά προσπέλασης στις Σκουριές επισφράγισε το γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε και σ' αυτή τη φοιτητική επίσκεψη στο μεταλλευτικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής.

Τους φοιτητές γεωλογίας υποδέχθηκε ο παλαιότερος γεωλόγος των Μεταλλείων Κασσάνδρας κ. Γιώργος Περαντώνης, ο οποίος εργάζεται σ' αυτά μια ολόκληρη ζωή.... Για την ακρίβεια από το 1968!!!

Τόσο ο κ. Περαντώνης, όσο και άλλοι γεωλόγοι επιστήμονες, που υπάγονται στο δυναμικό της "Ελληνικός Χρυσός" ενημέρωσαν τους φοιτητές με κάθε λεπτομέρεια για όλα τα ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των πιο ιστορικών σε λειτουργία μεταλλείων της Ελλάδας.

Ένα είναι βέβαιο. Αυτοί οι φοιτητές κατάλαβαν πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα και για τους ίδιους, βεβαίως, ο επιστημονικός κλάδος που επέλεξαν να ακολουθήσουν.