Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΜΟΝΟ Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ "ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ" ΘΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής πέρασε με επιτυχία το δύσκολο κάβο της προεκλογικής περιόδου. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να συμβάλλουν άπαντες με τη στάση τους. Είτε συνειδητά από στάση ζωής, είτε ασυνείδητα από συμφέρον. Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και στην προκειμένη περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό, με βάση το κάκιστο κλίμα πόλωσης που ζήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μια κοινωνία στο σύνολο της δείχνει να αντιλαμβάνεται, ότι τα θέματα που την απασχολούν δε λύνονται με προσφυγή στην οξύτητα, την ένταση και την αντιπαλότητα. Το... μοντέλο αυτό ανοίγει πληγές, που και δύσκολα κλείνουν και παράλληλα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από κάποιους κύκλους για να παραμένει ισχυρός και διαρκής ο αποπροσανατολισμός στους πολίτες από σοβαρότερα ζητήματα.

Εσχάτως και ένω δεν έχει κλείσει ούτε μήνας από τη βούληση της κοινωνίας και όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες για το δήμο, την περιφέρεια άλλα και τις ευρωεκλογές, βλέπουμε ότι οι γνωστές συνήθειες ορισμένων, που πάγωσαν προεκλογικά, ξαναζεσταίνονται μετεκλογικά...

«Συνήθειες» που έλκονται από την πάγια τάση να συνδέονται ακόμη και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή με τη μεταλλευτική δραστηριότητα...!

Συμφωνούμε, ότι πάσης φύσεως συνήθεια είναι ισχυρότερη ακόμη και από την ψυχή των προσώπων και των ιδεών που καταλαμβάνουν χώρο ή θέση στη ζωή του καθενός μας.

Ωστόσο, αν θέλουμε σοβαρά και στοχευμένα να αλλάξουμε τον «κακό μας τον καιρό» και ότι «άλλο μας δέρνει...», θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα, ότι οφείλουμε να ξεβολευτούμε από αυτές τις συνήθειες, που δοκίμασαν μέχρι εξάντλησης τα όρια της υπομονής της κοινωνίας.

Κανείς δε μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα πχ. στο συντονιστικό να διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας, ή σε  κομματικούς σχηματισμούς να κάνουν τις καταγγελίες τους εναντίον άλλων πολιτικών χώρων ή μορφωμάτων. Όπως και κανείς δεν επιτρέπεται να δυσκολεύει την καθημερινότητα εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, είτε πρόκειται για εργασία σε μεταλλευτικό εργοτάξιο, είτε πρόκειται για εργασία σε σούπερ μάρκετ ή τουριστική μονάδα.

Αν θέλουμε όμως να ρίξουμε το «τείχος του Βερολίνου» που υπάρχει, για να επανέλθει η ειρήνη και ανάπτυξη ολοκληρωτικά στον τόπο μας, πρέπει όλοι από τις καλές προθέσεις να περάσουμε στις καλές πράξεις. Δε γίνεται και δεν πρέπει να συνεχιστεί η... συνήθεια ορισμένων να αντιμετωπίζουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «σάκο του μποξ».

Τη στιγμή μάλιστα, που η μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής έχει αποδεχτεί, παρά την μακραίωνη παράδοση και ιστορία που έχει στο ενεργητικό της, ότι υποχρεούται καθημερινά να αποδεικνύει ότι δραστηριοποιείται με το μέγιστο σεβασμό προς στο περιβάλλον και την κοινωνία και ότι συμβάλλει τα δέοντα στην ανάπτυξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οφείλει να λειτουργήσει κατά τον ίδια λογική και η αντιμεταλλευτική κοινότητα. Με τη χρήση παλαιών εργαλείων, συνηθειών και νοοτροπιών, πως θα πραγματοποιηθεί ο στόχος της επαναφοράς της κοινωνικής συμφιλίωσης  και των δομικών παρελκομένων αυτής;

Κανείς πια δεν μπορεί να είναι υπεράνω κριτικής. Όλοι κρινόμαστε και θα συνεχίσουμε να κρινόμαστε από τις πράξεις μας, για να μη βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες καλά τα γράφετε αλλα χάνετε το χρόνο σας.
Το συντονιστικό απέκτησε πολιτικό ρόλο στη Χαλκιδική εξαιτίας της παρελκυστικής και επικοινωνιακής πολιτικής του. Αυτη η τακτική το έφερε στο δήμο. Δεν πρόκειται να σταματήσει η συνταγή. Από Σεπτέμβριο θα ενταθεί. Μην γελιέστε και μην παραμυθιάζεστε...

Ανώνυμος είπε...

πολίτες..
δεν νομίζω ότι μια ολόκληρη κοινωνία προσπαθεί ταυτόχρονα να εκτονωθεί χρησιμοποιόντας για < σάκο του του μποξ > μια εταιρεία.
Φτάσαμε σ αυτό το σημείο διότι οι αφορμές από την πολιτική ηγεσία και την δημοτική ήταν πάρα πολλές για να ξεσηκωθεί ο κόσμος εναντίον της μεταλλευτικής.
Δεν νομίζω όμως πως κι εσείς είστε άμοιροι των ευθυνών.
ωστόσο δεν θέλω να επανέλθω στις παλιές κόντρες και ούτε θα το επιδιώξω.
Απλά και μόνο εφιστώ και την δική σας προσοχή σ αυτά τα οποία γράφετε ώστε να μην φτάσουμε σε νέα δεδομένα < έχθρας > στην κοινωνία μας.
όπως και να έχει, με τις εκλογές διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα και οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Καλά είναι να μην προκαλούμε ένθεν και ένθεν μ αυτά που γράφουμε.
λίγη προσοχή παραπάνω χρειάζεται...!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @2 Ιουνίου 2014 - 11:08 μ.μ.

Μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι 4 τελευταίες γραμμές του σχολίου σου. Όπως θα έχεις παρατηρήσει είμαστε πολυ προσεχτικοί στις διατυπώσεις μας.

Ελπίζουμε να ισχύσουν και προς τη δική σας πλευρά τα όσα υποστηρίζεις.