Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας είναι στραμμένα στις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην Αμφίπολη μετά την ανακάλυψη του ταφικού τύμβου της Καστά από την ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Με αφορμή τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης αλλά και αυτά που αναμένονται ακόμη με τεράστιο ενδιαφέρον ιστορικοί και δημοσιογράφοι απ όλο τον κόσμο ανέσυραν στο φως και αυτοί από την πλευρά τους σε κείμενα και άρθρα την τεράστια σημασία και τον αντίστοιχο ρόλο που διαδραμάτισε στην Αρχαία  Ελλάδα η εξόρυξη και η αξιοποίηση των πλούσιων μεταλλευτικών κοιτασμάτων της.

Στην περιοχή της Μακεδονίας για την οικοδόμηση αυτής της διαχρονικά εντυπωσιακής και συνάμα γοητευτικής πολιτισμικής ιστορίας συνέβαλλαν τα μέγιστα οι ορυκτοί πόροι στα σπλάχνα του Παγγαίου, του Στρατωνικού Όρους, της Θάσου, της Παιονίας κλπ.

Η ΒΑ Χαλκιδική έχει κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύεται για τη συμβολή της σ' αυτήν την υπέροχη ιστορία, που εξακολουθεί να συναρπάζει εκατομμύρια ανθρώπους σ΄όλο τον κόσμο.

Μια ιστορία που αντέχει επί 2.500 συναπτά έτη και πλέον στο χρόνο και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει να γράφεται χάρη στην ανεξάντλητη μεταλλευτική κληρονομιά του τόπου και την ακόρεστη θέληση των ανθρώπων του για πρόοδο και ανάπτυξη.

Η αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και τα επενδυτικά έργα που τρέχουν σε Ολυμπιάδα, Στρατώνι, και Σκουριές σε συνδυασμό με τις μοναδικές ομορφιές της Αριστοτελικής γης αλλά και το εμβληματικό "Περιβόλι της Παναγιάς" προσφέρουν όλα τα αναγκαία και σημαντικά εχέγγυα για τη συνέχιση αυτής της υπέρλαμπρης ιστορίας.

Τα βίντεο που ακολουθούν εξηγούν ως προς το μεταλλευτικό σκέλος το γιατί.