Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

"ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ!"

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου

«Διεκδικούμε τα αυτονόητα, τη συνέχιση της εργασίας μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής», λένε οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της επένδυσης και κατ’ επέκταση για το δικό τους μέλλον και το μέλλον των οικογενειών τους.

Την ανησυχία και την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι εκφράζουν οι 1.986 εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ζητώντας παράλληλα από τη νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στο θέμα της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού.


Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, από τα Σωματεία των Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, παρουσιάζοντας τις τοποθετήσεις τους, τις ανησυχίες τους αλλά και για το πώς προτίθενται να αντιδράσουν σε περίπτωση απειλής κλεισίματος της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ξεκάθαρο μήνυμα

«Το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ξεκάθαρο, όποιος τα βάλει με τη δουλειά μας θα μας βρει μπροστά του», λέει στον «Α» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πιστεύουν ότι με τη νέα αριστερή κυβέρνηση, η οποία είναι δίπλα στους εργαζομένους, θα βρουν ανταπόκριση στον αγώνα που κάνουν, «υπάρχει όμως μια γενικότερη ανησυχία, ακούγοντας από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα μας βάλουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ», επισημαίνει στον «Α» ο κ. Ζαφειρούδας, αφήνοντας αιχμές ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη, ο κ. Ζαφειρούδας, προειδοποιεί, ότι, είτε θα κλειστούν και πάλι στις Στοές -όπως είχανε πράξει το 2003 όπου έμειναν κλεισμένοι επί 15 μέρες- είτε θα κατέβουν με τις οικογένειές τους στην Αθήνα και θα διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.

«Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση να στηρίξει τον αγώνα μας και όποιος διαφωνεί, είμαστε εδώ, να του δείξουμε τη δουλειά μας», λέει στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Χατζής.

Ο ίδιος, κάτοικος Στρατονίκης, εργαζόμενος εδώ και μία δεκαετία στα μεταλλεία, τονίζει χαρακτηριστικά «διεκδικούμε τα αυτονόητα», αναφέροντας την εργασία τους, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θόδωρος Αδαλής, μιλώντας στον «Α», τονίζει ότι «από όλη την ιστορία χαμένη βγαίνει η περιοχή» και συμπληρώνει «πρέπει να συνυπάρξουν όλα, και ο τουρισμός και τα μεταλλεία που στην περιοχή υπήρχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν».

Περιβαλλοντική προστασία

Σε ερώτηση του «Α» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων επισημαίνουν ότι οι ίδιοι είναι ο συνδετικός κρίκος για την προστασία του.

«Το ίδιο το κράτος και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποφανθεί ώστε να λειτουργεί ένας μηχανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίβλεψη της επένδυσης», αναφέρει ο κ. Ζαφειρούδας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χατζής τονίζει χαρακτηριστικά «όσοι αντιδρούν σε όποια περιβαλλοντική όχληση, τους καλούμε να έρθουν, να τους δείξουμε τι κάνουμε» και συμπληρώνει: «Δεν κρυβόμαστε, δεν φοράμε ούτε κουκούλες, ούτε μάσκες, τα πρόσωπά μας είναι καθαρά»!

Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων υποστηρίζει και ο κ. Αδαλής, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, είμαστε υπέρ των εργαζομένων στα μεταλλεία», συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Σ' ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Μεταλλείων Χαλκιδικής, «εκτός από τα περιβαλλοντικά μέτρα που προβλέπονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είναι ενσωματωμένα στον αρχικό βασικό σχεδιασμό του έργου, προβλέπονται και συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα που αφορούν στην ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων που προκύπτουν σε επιμέρους τομείς του φυσικού κυρίως περιβάλλοντος. Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά αφορούν διαφορετικό περιβαλλοντικό μέσο, δηλαδή τα κλιματολογικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, τη μορφολογία εδάφους και την οπτική όχληση, τη γεωλογία & το έδαφος, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα & την πανίδα, τις χρήσεις γης, το ιστορικό & πολιτιστικό περιβάλλον, το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το υδατικό περιβάλλον, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, το ακουστικό περιβάλλον & τις δονήσεις».

Καταγγελίες για απόπειρες εκφοβισμού

Σ' ένα άλλο ζήτημα που στάθηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, είναι ο εκφοβισμός που δέχονται καθημερινά από μια μερίδα ανθρώπων που αντιδρούν σχετικά με την επένδυση.

«Μας εκφοβίζουν καθημερινά, μας σταματούν την ώρα που πηγαίνουμε στις δουλειές μας, αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σαν κλέφτες», λέει στον «Α» ο κ. Ζαφειρούδας, ο οποίος εργάζεται στα μεταλλεία επί 26 έτη.

«Φοβίζουν μια κοινωνία και καταστροφολογούν εναντίον μας», αναφέρει με τη σειρά του ο πρόεδρος Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Χατζής.


Να σημειώσουμε ότι οι 1.986 εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, είναι κάτοικοι του δήμου Αριστοτέλη και των χωριών Μεγάλη Παναγία, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Στρατώνι, Στρατονίκη, Γομάτι, Αρναία κ.ά., με το μέγιστο της ηλικίας να αγγίζει τα 55 έτη, ενώ οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι 20 ετών.

Αναδημοσίευση από www.agelioforos.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γέννησε το νέο κοινωνικό κίνημα στη χώρα.
Μπράβο!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαστε σωστοί οι 1986 εργαζόμενοι δεν δουλεύουν όλοι στις σκουριές.
Μην δημιουργούμε εντυπώσεις.
Οι περισσότεροι δουλεύουν στον μαντάμ λάκκο στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι


ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Οι ιδέες της Αριστεράς ήταν φάρος στις ζωές πολλών ανθρώπων τι να πρώτο-αριθμήσω !!!!εδώ αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας είναι μια μετάλλαξη της Αριστεράς με φασίζουσα αντίληψη για τη ζωή τακτοποίημενοι Επαναστάτες από τους πατεράδες τους. .Αυτό το αθώο τοπικιστικό που πάντα το είχαν απέναντι στα βόρεια χωρία βρήκαν έδαφος να το εκφράσουν μαζί με μια διε- Εκδίκηση λανθάνουσα σε βάρος των υπολοίπων που ζουν σ αυτόν το τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι στο ξεκίνημα της ενδιαφέρεται να χαιδέψει τα αυτιά των συνιστωσών της. Λειτουργεί πάρα πολύ επιπόλαια.
Άντε και κλείνουν τα μεταλλεία. Το περιβαλλοντικό κόστος το έχουν σκεφτεί;
Τα έργα που ήδη έγιναν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις εκμεταλλεύσεις του παρελθόντος τα γνωρίζουν;
Εκτός απο ανενημέρωτοι γίνονται και και άκρως επικίνδυνοι για το ίδιο το περιβάλλον