Τρίτη 21 Απριλίου 2015

"ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στις στοές των μεταλλείων Χαλκιδικής. Δίπλα του η τότε βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Γιάννης Μπαλάφας, τότε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.
Του Χρίστου Τελίδη

Ας έρθουν εδώ οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι υπεύθυνοι, οι επιθεωρήσεις εργασίας, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, να δουν τις συνθήκες δουλειάς, να δουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάθε μέρα διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους οι εργαζόμενοι για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ας έρθουν εδώ και να απαντήσουν: Πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη; Πού είναι η κοινωνική ευθύνη του κράτους;

Πού είναι η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας αλλά και αξιοπρεπή διαβίωση στον εργαζόμενο;

Αυτό που σφραγίζει την κυβερνητική πολιτική είναι η αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι θέσεις ανεργίας... Κάνω έκκληση σε όλη την ελληνική κοινωνία και σ' όλους τους υπευθύνους, κυβέρνησης και κράτους, να έρθουν εδώ. Δεν είναι μια συνηθισμένη απεργία. Να έρθουν εδώ και να πουν γιατί. Γιατί καταδικάζονται στον μαρασμό οι εργαζόμενοι, γιατί καταδικάζεται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα μια περιοχή που θα έπρεπε να έχει κατακτήσει άλλες προϋποθέσεις για συλλογικότερη ευημερία».

Ο παραπάνω ένθερμος λόγος υπέρ των μεταλλωρύχων της Βόρειας Χαλκιδικής και της μεταλλευτικής τους εργασίας, που ψέγει όσους θέλουν να τους τη στερήσουν και να οδηγήσουν σε μαρασμό την περιοχή, ανήκει στον... Νίκο Κωνσταντόπουλο, το γνωστό ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και πατέρα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Με μια διαφορά όμως. Δεν τον απηύθυνε αυτές τις μέρες που οι 2.000 μεταλλωρύχοι έχουν βγει με τις οικογένειές τους και πάλι στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, αντιμετωπίζοντας την αρνητική στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει κάθε λογής προσκόμματα στη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Την περασμένη Πέμπτη χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, μαζί με τις οικογένειές τους, για να προστατέψουν τις δουλειές τους.
Την περασμένη Πέμπτη χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, μαζί με τις οικογένειές τους, για να προστατέψουν τις δουλειές τους.

Απεργία πείνας

Το δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου» στις 10/06/2003 για την επίσκεψη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στα μεταλλεία της Βόρειας Χαλκιδικής.
Είναι αποσπάσματα από τον λόγο που απηύθυνε στις 9/6/2003 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, πλαισιωμένος από τότε στελέχη του κόμματος και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, στους εκατοντάδες μεταλλωρύχους και τις οικογένειές τους επισκεπτόμενος τα μεταλλεία. 

Οι τελευταίοι είχαν κατέβει σε πολύμηνες κινητοποιήσεις -πάνω από έξι μήνες- γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων, η ΤVX, είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα αφήνοντάς τους απλήρωτους και με ένα αβέβαιο μέλλον για την τύχη των μεταλλείων. Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από την ίδια την ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την επίσκεψη εκείνη το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Εκατόν είκοσι μεταλλωρύχοι στα έγκατα των μεταλλείων στον Μαντέμ Λάκκο πραγματοποιούσαν πολυήμερη δραματική απεργία πείνας. Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ μαζί με γνωστά στελέχη, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, τότε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, η τότε βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, αλλά και γνωστά τοπικά στελέχη της εποχής (σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ) όπως ο Τάσος Κανταράς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και στις τελευταίες εκλογές, κ.ά. κατέβηκαν στις στοές για να εκφράσουν τη συμπαράσταση της Αριστεράς στους απεργούς μεταλλωρύχους και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Οπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ των εφημερίδων εκείνης της περιόδου («Αγγελιοφόρος» 10/6/2003), οι μεταλλωρύχοι είχαν εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την επίσκεψη και τη συμπαράσταση των στελεχών της Αριστεράς. Ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ είχε ζητήσει, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, «να ανοίξουν άμεσα τα μεταλλεία και να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι».

Την επίσκεψη Κωνσταντόπουλου του 2003 στους μεταλλωρύχους της Βόρειας Χαλκιδικής και τα όσα είπε τότε θύμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που πραγματοποιούσαν την κινητοποίησή τους στην Αθήνα οι χιλιάδες μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές τους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Ο τελευταίος καταλόγισε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «διγλωσσία και υποκρισία στο θέμα των μεταλλωρύχων» και παρουσίασε το σχετικό δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου» της 10/6/2003 με το ρεπορτάζ από την επίσκεψη στο Στρατώνι-Μαντέμ Λάκκο. 

Ο βουλευτής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των μεταλλωρύχων, ενώ απάντησε σε βουλευτές του οι οποίοι υποστήριξαν πως «όποιος είναι με τους μεταλλωρύχους είναι υπάλληλος της Eldorado». «Δηλαδή, μας λέτε ότι και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ήταν υπάλληλος της TVX;» αναρωτήθηκε.

Αναδημοσίευση από www.ethnos.gr