Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΟ ΚΙΣΛΑΝΤΑΓΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν μια δεκαετία το χωριό Γκιούμουσκολ της επαρχίας Ουσάκ στη Δυτική Τουρκία δεν ήταν παρά μια κουκίδα στο χάρτη. Ένας τόπος λίγων ηλικιωμένων με την μικρής κλίμακα γεωργία και κτηνοτροφία να αποτελούν τις κύριες πηγές άντλησης ενός πενιχρού εισοδήματος.

Οι νέοι άνθρωποι σ' αυτό το χωριό έφευγαν δίχως δεύτερη σκέψη, καθώς εκτός από την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής δεν υπήρχαν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρισμός.

Τα πάντα άλλαξαν θεαματικά προς το καλύτερο το 2007, όταν η Eldorado Gold έπειτα από γεωλογικές έρευνες και κατασκευαστικά έργα που άρχισαν από το 1997 έθεσε σε λειτουργία το ορυχείο χρυσού στο γειτονικό Κίσλανταγκ. Το μεγαλύτερο ορυχείο πορφυριτικού χρυσού στην Τουρκία.

Εν έτη 2015 η κοινότητα του Γκιούμουσκολ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά. Οι γεννήσεις παιδιών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το σχολείο που είχε κλείσει άνοιξε ξανά μαζί με πάρκα και άλλους κοινωνικούς χώρους. Οι κάτοικοι που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια επέστρεψαν μαζικά πίσω στις εστίες τους για να εργαστούν στο μεταλλείο.

Εξίσου ελπιδοφόρα για την τοπική κοινωνία είναι η εκπαιδευτική στροφή της νεολαίας σε επαγγέλματα και επιστημονικά πεδία που σχετίζονται άμεσα με την μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως η γεωλογία και η μεταλλειολογία.

Στο βίντεο που ακολουθεί κάτοικοι του Γκιούμουσκολ μιλούν για το πόσο αβίωτη ήταν η ζωή τους πριν την εκκίνηση της εξόρυξης χρυσού και πόσο ιδανικά εξελίσσεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν μια δεκαετία ήταν σαν να ζούσαν σ' άλλο αιώνα, αφού δεν είχαν ούτε νερό να πιουν τόσο εκείνοι όσο και τα λιγοστά ζώα που εξέτρεφαν για να τους ζήσουν. 

Όλα αυτά μέχρι να ξεκινήσει η Eldorado την εξορυκτική δραστηριότητα στον τόπο τους και μέσα στις γενικευμένες αλλαγές στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να δημιουργήσει και τις υποδομές για την έλευση του πολυπόθητου νερού που τόσο τους είχε λείψει τα προηγούμενα χρόνια.

Το βίντεο με τίτλο: "Αλλάζοντας ζωές στο Γκιούμουσκολ" έχει διάρκεια 4':35". Οι κάτοικοι μιλούν στη μητρική γλώσσα τους και για τα όσα λένε υπάρχει μετάφραση σε αγγλικούς υπότιτλους.

Πηγή ανάρτησης: www.ellinikoschrysos.gr


ΥΓ. Οποιαδήποτε ομοιότητα των όσων λένε οι κάτοικοι του Γκιούμουσκολ για τα όσα ζούσαν πριν 10 χρόνια με την κατάσταση που επικρατούσε στη ΒΑ Χαλκιδική την δεκαετία του 50 και του 60 δεν είναι συμπτωματική...

Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι στην Τουρκία τα βήματα ανάπτυξης είναι αλματώδη, ενώ στη χώρα μας κάποιοι θέλουν ετσιθελικά να επιστρέψουμε σε παρελθούσες δεκαετίες, ξεχνώντας ότι: 

Διαχρονικά μεταλλεία σημαίνουν πολιτισμός και εξέλιξη.  


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΌ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΝΑΜΕ ΚΡΕΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Χάρη στην επένδυση και τα λεφτά των Καναδών δεν γνωρίσαμε κρίση στην πρώτη 5ετια των μνημονίων. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα να δούμε τι θα δούμε με πρώτη φορά αριστερά..

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο να δούμε 10:01π.μ.; Τα πρώτα δείγματα όχι είναι απογοητευτικά, τσακίζουν όνειρα και ελπίδες! Ντροπή τους. Ξεφτίλισαν την αριστερά.