Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

ΠΑΣΟΚ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΑΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την επαναλειτουργία των μεταλλείων ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον υπηρεσιακό υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης καθηγητή Ιωάννη Γκόλια με επιστολή που συντάσσει ο αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ζητά την επαναλειτουργία των μεταλλείων κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Τι αναφέρει η επιστολή:  

"Προς:
Υπουργό ΠΑΠΕΝ
καθ. Ιωάννη Γκόλια

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με απόφαση του προκατόχου σας κ. Π. Σκουρλέτη, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στο θέατρο του παραλόγου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σας είναι γνωστό πως μετά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη,  2000 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αγωνιούν για το μέλλον της δουλειάς τους, ενώ 200 από αυτούς συμπληρώνουν ήδη μια εβδομάδα κλεισμένοι στις στοές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός πως με την πρόσφατη απόφαση  3191/2015 του Συμβουλίου Επικρατείας που αφορά ακριβώς στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου, αφαιρείται κάθε στοιχείο νομιμότητας από την απόφαση αναστολής της λειτουργίας που επιβλήθηκε στις 19.8.2015 κατά τρόπο αυθαίρετο, υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες και μόνον.

Την ώρα που διακυβεύεται το μέλλον μιας  σημαντικής επένδυσης για την τοπική ανάπτυξη αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς και το δικαίωμα στην εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους, θα πρέπει το ΥΠΑΠΕΝ:

- να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας,
- να ανακληθεί η απόφαση Σκουρλέτη περί αναστολής της λειτουργίας των Μεταλλείων, και
- η Επιθεώρηση Μεταλλείων να "ξεσφραγίσει" τα εργοτάξια.

Ουδείς μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους και τις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί, εδώ και τώρα, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή που πυροδοτεί άσκοπες κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή και δυσφημεί παγκοσμίως τη χώρα, σε μια χρονική στιγμή που το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση επενδύσεων για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την παραγωγή νέου εθνικού πλούτου.

Στην κατεύθυνση αυτή Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παρακαλώ να μας ενημερώσετε το συντομότερο για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για την επιστροφή στη νομιμότητα και την ομαλότητα."

Με εκτίμηση
Γιάννης Μανιάτης

Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά 

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή δυο πράγματα είναι δεδομένα. 1ον. Το κράτος έχει αδιάλειπτη συνέχεια και 2ον πρέπει να εφαρμοστεί επί τέλους ο νόμος και στην περίπτωση των μεταλλείων.

Ο νόμος που απορρέει από το σύνταγμα της χώρας και αποφάσεις δικαστηρίων και όχι από τις ερμηνείες του πάσα ανάλογα με το κομματικό συμφέρον και την ιδεολογική του κατεύθυνση.

Φτάνει πια και μακριά απ' αυτές τις νοοτροπίες που χαντάκωσαν τη χώρα και το λαό.