Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗ


Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Είναι κοινά αποδεκτό από όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας και για να ευημερήσουν οι έλληνες θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. 

Επειδή η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά δημιουργείται, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Επειδή το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει κεφάλαια για επενδύσεις, θα πρέπει να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι να επενδύσουν στη χώρα μας τα κεφάλαιά τους. 

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή βούληση να υποστηριχθούν οι εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις.

Εάν υποθέσουμε ότι μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές η πολιτική σταθερότητα έχει διασφαλιστεί, θα πρέπει να σηματοδοτηθεί η ισχυρή βούληση υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις αφενός και αφετέρου να δοθεί ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται ήδη στη χώρα, όπως η επένδυση χρυσού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική.

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2004, όταν μεταβιβάστηκε το ενεργητικό της TVX Hellas A.E.. 

Στη συνέχεια καθοριστικής σημασίας ορόσημο είναι ο Ιούλιος του 2011 όταν χορηγήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης της επένδυσης και ακολούθως χορηγήθηκαν οι άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών. 

Τέλος, κρίσιμη καμπή στην πορεία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου είναι η πρόσφατη απόφαση, στις 19 Αυγούστου του 2015, του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών και ουσιαστικά να προκαλέσει το βίαιο κλείσιμο των μεταλλείων.

Η τελευταία απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ αφορά σε ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα από τεχνικό διάλογο μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και του επενδυτή. 

Υπό την προϋπόθεση ότι κοινός στόχος και των δύο μερών είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΒΑ Χαλκιδικής, υπό όρους, προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, θα μπορούσε σχετικά εύκολα και άμεσα να εξευρεθεί λύση, χωρίς να χρειαστεί να ληφθεί μία τέτοια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μεταλλείων και την έξοδο στη διαθεσιμότητα 2000 εργαζομένων.

Ο υπουργός, ο κος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για διάλογο και πραγματοποιήθηκαν ορισμένες καταρχήν συναντήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα.

 Προκειμένου όμως να δοθεί ώθηση στην επένδυση και να σταλεί αντίστοιχο σήμα και μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο γενναία βήματα από την πλευρά του Υπουργού προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σταθερής σχέσης μακροπρόσθεσμης συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και επενδυτή, ανάλογης ή και καλύτερης από αυτή που ίσχυε από το 2004 έως το 2015. 

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να δείξει το υπουργείο ότι πιστεύει στο στόχο του, ο οποίος είναι η υλοποίηση της επένδυσης με διασφάλιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Καθοριστικός παράγοντας, από πολλές απόψεις, είναι ο παράγοντας χρόνος. Η χώρα χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρο μήνυμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις. 

Η τοπική κοινωνία στη ΒΑ Χαλκιδική χρειάζεται άμεσα την επανέναρξη της λειτουργίας των μεταλλείων. 

Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας