Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΣτΕ: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Οριστικά ακυρώνει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που ανακαλούσε την λειτουργία των  μεταλλείων χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδική της εταιρείας  "Ελληνικός Χρυσός".

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μετά από δυο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών οι δικαστές (πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου, εισηγητής Ηλίας Μάζος) ακύρωσαν   κατά πλειοψηφία την απόφαση  κάνοντας δεκτές  τις προσφυγές τόσο της   εταιρείας  "Ελληνικός Χρυσός", όσο και  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων  Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

Προπομπός

Η απόφαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη με την έκδοση  της υπ΄  αριθμ.   3191/2015 απόφασης του Ε΄  Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη  κατά τις δύο διασκέψεις   της Ολομέλειας του ΣτΕ. 

Οι δικαστές κατέρριψαν τον βασικό λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι παραβιάστηκε  ο όρος με τον οποίο  οι δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία. 

Οι δικαστές αντέτειναν πως αυτό δεν αρκεί  για να αποτελέσει  λόγο ανάκλησης της άδειας. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ,  αναμένεται να  δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταχύτητα εκδίκασης της υπόθεσης και κατάληξης σε απόφαση  υπήρξε απρόσμενη από όσους παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμενόταν να εκδώσει την απόφασή του μέχρι το τέλος της χρονιάς.

"Ευχόμαστε ότι θα δούμε την απόφαση (σ.σ.: του ΣτΕ για το αίτημα αναστολής της απόφασης Σκουρλέτη) πριν από το τέλος της χρονιάς ώστε με περισσότερη σαφήνεια να προσδιορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μας. Είμαστε της άποψης, νομίζω για προφανείς λόγους, ότι η απόφαση θα είναι υπέρ μας. Αλλά αυτό μέλλει να φανεί.” σημείωσε την Παρασκευή, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright.

Ιστορικό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε σε ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε στην Ελλάδα πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει. 

Η εταιρεία υλοποίησε τις δοκιμές αυτές στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία. Αυτός είναι ο λόγος που για τον Π. Σκουρλέτη δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και γι’αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει. Τελικά, με τη σημερινή απόφαση η δικαιοσύνη κρίνει ως άκυρη την απόφαση του υπουργού.

Αναδημοσίευση από capital.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη χαρά! Μεγάλη δικαίωση! Επιτέλους ας μας αφήσουν να δουλέψουμε και ας μας κρίνουν μετά!

Ανώνυμος είπε...

αρκετα κρατησε η αγωνια τοσων ανθρωπων και οικογενειων....και μηνυσεις για ψυχικη οδυνη και βλαβες σε βαρος εργαζομενων...

Ανώνυμος είπε...

Η προστάτιδα μας η Αγία Βαρβάρα δεν μας εγκατέλειψε ούτε αυτή τη φορά. Μεγάλη η χάρη της!!!