Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

"Κοντά στο 45% είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια νησιά, καταλαμβάνοντας την κορυφή στις περιοχές της Ελλάδας...".

Αυτά προσπαθούσα να εξηγήσω σε πρόσφατο άρθρο μου. "...Σήμερα όμως, όπου ουσιαστικά μπαίνουμε στην εκκαθάριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποδεικνύεται περίτρανα αυτή η καταστροφική νοοτροπία του παλαιού πολιτικού προσωπικού...".

Ας ξανα-αναφερθώ σε ορισμένες σκληρές- πικρές αλήθειες - γεγονότα:

1. Η Ελλάδα πάσχει από την "Ολλανδική" (τουριστική) ασθένεια. 
2. Στις τουριστικές περιοχές η παραβατικότητα της φοροδιαφυγής φτάνει στο 20%.
3. Οι τουριστικές περιοχές έχουν τα πιο πολλά κόκκινα δάνεια (είτε κάποιοι επίτηδες δεν πληρώνουν με πρόσχημα την κρίση είτε πράγματι δεν μπορούν).
4. Ο τουρισμός έτσι όπως έχει αναπτυχθεί σε βάρος όλων των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, ΝΑΙ, ορισμένες φορές μπορεί να καταστρέψει σοβαρά το περιβάλλον.


Συμπερασματικά: το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας που στηρίχτηκε αποκλειστικά σχεδόν στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση... όποιοι συνεχίζουν και πωλούν το παραμυθάκι περί τουριστικής βιομηχανίας κοροϊδεύουν τα παιδιά μας.

Κάποιοι θέλουν τα παιδιά μας γκαρσονάκια, με 200 ευρώ/μήνα στα καταχρεωμένα ξενοδοχεία τους, τα οποία σε λίγο καιρό μάλιστα, ίσως δεν θα τους ανήκουν καν.

Οι ξενοδόχοι δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους και οφείλουν να πάρουν θέση σε αυτό το παίγνιο-διελκυνστίδα. Να θέσουν την άποψή τους ξεκάθαρα: θεωρούν πως η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων είναι αντίθετη στα συμφέροντά τους; Ναι ή όχι;

Ώστε να τελειώνουμε με τα παραμύθια κάποιων δήθεν οικολόγων, δήθεν φίλων του περιβάλλοντος οι οποίοι έχουν χτίσει πλουσιοπάροχες καριέρες στις πλάτες τόσο των ξενοδόχων όσο και χιλιάδων ανέργων συμπολιτών μας.

Οι μύθοι του παρελθόντος θα καταρρεύσουν ή θα καταρρεύσει πλήρως η χώρα.

Η αξιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ορυκτών πόρων της χώρας, με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μαζί με άλλους τομείς της οικονομίας, είναι μονόδρομος.

* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όταν άνθρωποι σαν τον ΥΠΟΨΗΦΙΟ διδάκτορα γράφουν σε φυλλάδες του κεφαλαίου είναι αδύνατον να είναι αντικειμενικοί στην κρίση τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι σωστοί ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ διδάκτορες δεν πρέπει να συνδέουν την μόρφωση των φοιτητών μας με την παραγωγική διαδικασία, αλλά με την κομματική γονιμοποίηση. Έτσι όπως έχουμε καταντήσει τα πανεπιστήμια η νεολαία μας μπορεί να συνεχίσει την παρασιτική παρακαταθήκη της μιαρής γενιάς του πολυτεχνείου, που κατέστρεψε τη χώρα!

Ανώνυμος είπε...

Οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι και αυτοί μέλη της κοινωνίας-πολίτες και πασχίζουν και αυτοί όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες για τη βελτίωση κάποιων πραγμάτων σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα.
Υπάρχουν δεκάδες υποψήφιοι διδάκτορες που γράφουν σε διάφορα μη ακαδημαϊκά έντυπα.
Και ευτυχώς, δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το "φυλλαδόμετρο ποιότητας"...ίσως αυτό να συναντάται στη Βόρεια Κορέα...Ωστόσο η άποψη του ανώνυμου σχολιαστή είναι δείκτης παρακμής της δημοκρατίας μας: υπάρχουν ανώνυμες υποδείξεις περί αντικειμενικότητας και για το που θα πρέπει να γράφει κάποιος τη κριτική του άποψη. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο μίας καρκινικής δημοκρατίας...Και μετά τί θα ακολουθήσει; Το κάψιμο των βιβλίων; Οι φυλακίσεις; Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης;
Αν δηλαδή κάποιος υποψήφιος διδάκτωρ έγραφε την άποψή του σε κάποιο έντυπο αρεσκείας των ανώνυμων σχολιαστών όλα θα ήταν ρόδινα; Ειδικά αν οι απόψεις του υποψήφιου διδάκτορα συνέπιπταν με τις απόψεις των ανώνυμων σχολιαστών...έτσι δυστυχώς φτάσαμε στην οικονομική-κοινωνική και ηθική απαξίωση. Κάποιοι είχαν συνηθίσει στην ιδέα ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες (και άλλοι) θα πρέπει να γράφουν σύμφωνα με την αρεσκεία τους και την καθοδήγησή τους.
Παρωχημένες συνήθειες της αποσαθρωμένης κοινωνίας μας: ίσως μόνο έτσι έφταναν κάποτε ψηλά οι υποψήφιοι διδάκτορες...

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος