Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

16 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ELDORADO GOLD


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία το λουκέτο που επέβαλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, είναι αντισυνταγματικό, το νομικό οπλοστάσιο των πολεμίων της μεγαλύτερης επένδυσης στον ελληνικό ορυκτό πλούτο χαρακτηρίζεται από ενημερωμένες πηγές ως ανύπαρκτο. 

Σήμερα η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, διαθέτει περισσότερες από 15 αποφάσεις οι οποίες είναι υπέρ της επένδυσης συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων. 

Πλέον, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κυβέρνηση, και ιδίως ο υπουργός, θα εξακολουθήσουν να πετροβολούν τους επενδυτές, που, έως σήμερα, έχουν τοποθετήσει στις Σκουριές περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, ή θα ρίξουν γέφυρες συνεννόησης μαζί τους.


Το παρασκήνιο

Για το κυβερνών κόμμα, η ματαίωση της επένδυσης που υλοποιεί η Eldorado Gold στο πλούσιο σε πολύτιμα ορυκτά μέταλλα υπέδαφος της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ήταν μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του, όπως αυτές είχαν γίνει γνωστές πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. 

Ωστόσο, στην πράξη, ο –κατά τον ΣΥΡΙΖΑ– μονόδρομος της ακύρωσης μιας επένδυσης που η ελληνική Βουλή κύρωσε το 2003 είναι στρωμένος με τη διεκδίκηση από τους επενδυτές αποζημίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, αλλά και επειδή το έργο δεν προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Η πραγματικότητα αυτή, που έγινε ακόμα δυσκολότερη με τις υπέρ της επένδυσης αποφάσεις που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο τον τελευταίο έναν χρόνο, κατέστησε αδύνατη για την κυβέρνηση την υλοποίηση όσων είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στο anti-gold κίνημα και σε βουλευτές της, όπως είναι η Κατερίνα Ιγγλέζή, που εκλέγεται στη Χαλκιδική. 

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συντεταγμένα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο διάδοχός του, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισαν να κάνουν δύσκολη την παραμονή του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα. 

Το εγχείρημα αυτό, εξάλλου, υπήρξε εύκολο: Οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία κ.λπ.) καθυστερούσαν χαρακτηριστικά να υλοποιήσουν τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά διαβήματα, ενώ το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές θα έπρεπε τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Και αυτό, δεδομένου ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση της ΚΥΑ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και πολλούς μήνες, ήταν κοινό μυστικό σε καλά ενημερωμένες πηγές ότι οι μέτοχοι της Eldorado Gold ασκούσαν πιέσεις στη διοίκηση του καναδικού ομίλου υπό τον Paul Wright για επίσπευση των διαδικασιών, αφού η κωλυσιεργία τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και των προγενέστερων κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για την απόδοση της επένδυσης (ROI), τις εισροές του έργου και εν γένει το επιχειρησιακό πλάνο. 

Ωστόσο, η γνωστοποίηση της απόφασης της Eldorado να αναστείλει σε πρώτη φάση το έργο στις Σκουριές και έως τον Μάρτιο στην Ολυμπιάδα –εάν δεν παρασχεθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις– αιφνιδίασε το ΥΠΕΝ, το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει ο ιστότοπος Capital.gr ("Όλο το παρασκήνιο για το πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός"), σπασμωδικά έσπευσε να βεβαιώσει στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, που είχε στα συρτάρια του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Eldorado Gold, Paul Wright, οι αποφάσεις του ΣτΕ θα πρέπει να συνυπάρχουν με μια κυβέρνηση που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, καθώς δεν είναι δυνατόν το έργο να προχωρά υπό την προστατευτική ομπρέλα της Δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των επενδυτών να θεμελιώνονται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

 Άλλωστε, η εταιρεία μετράει ήδη περισσότερες από 15 αποφάσεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν οδηγήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών. Πλέον, τρεις είναι οι σηματωροί που θα καθορίσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.1. Η επανεξέταση όλων των περιβαλλοντικών όρων των έργων της Ελληνικός Χρυσός, στην οποία προχωρά το ΥΠΕΝ, διαδικασία η οποία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έχει έντονο χαρακτήρα ρεβανσισμού, μιας θα έχει ως άμεση συνέπεια τη θέση της επένδυσης εκτός χρονοδιαγράμματος και την κλιμάκωση των απολύσεων των εργαζομένων.

2. Όσα θα αναφέρει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της διατύπωσης των στόχων για το 2016 (guidance), η διοίκηση της Eldorado Gold. Αναμένεται ότι ο Paul Wright, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θα παράσχει λεπτομέρειες για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

3. Εάν, με ορίζοντα τον Μάρτιο, η κρίση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα εκτονωθεί, δηλαδή θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες άδειες για τα έργα ανάπτυξης σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Ειδάλλως, μέχρι την αρχή της άνοιξης θα απολυθούν περισσότερα από 600 άτομα από το έργο των Σκουριών, ενώ μέσα στην άνοιξη θα πρέπει να οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας και οι περίπου 500 εργαζόμενοι στην Ολυμπιάδα.

Αναδημοσίευση από το capital