Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: "ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙ"


Από την Ελληνικός Χρυσός δόθηκε χθες προς τους εργαζόμενους ένα εσωτερικό σημείωμα, που τους ενημερώνει τι σημαίνουν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ και αν από μόνες τους μπορούν να σηματοδοτήσουν εξελίξεις ως προς την εξέλιξη του έργου σε Σκουριές, Μάντεμ Λάκκο και Ολυμπιάδα.

Κατά τη γνώμη μας, τα όσα αναφέρονται σ' αυτό το σημείωμα είναι εξίσου σημαντικά με το αντίστοιχο σημείωμα που διένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους που μας εμπιστεύονται ξανά την δημοσίευση του.

Ακολουθεί το σημείωμα και στο τέλος οι διευκρινίσεις που δίνονται για τις αποφάσεις του ΣτΕ με το "ΑΡΧΕΙΟ 1"

 "ΤΟ Στε ΔΕΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙ

Χρήσιμες διευκρινίσεις αναφορικά με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ
(βλ. ΑΡΧΕΙΟ 1).

Καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Αναλυτικά:

1.       Με την απόφαση 217/2016 οριστικοποιήθηκε η νομιμότητα των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει πλέον να εγκρίνει το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης για τη Μεταλλουργία χρυσού, όπως καλεί το ΣτΕ με απόφασή του ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

2.       Με τη 219/2016 ακυρώνεται η απόφαση Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για να αιτηθεί η εταιρεία  από την Πολεοδομία Αρναίας την έκδοση άδειας δόμησης. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και είναι ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.

3.       Με τη 221/2016 ουσιαστικά καλούνται από το ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην έγκριση του προσαρτήματος  για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου.

4.       Με τη 222/2016 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή πολιτών για την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος στην περιοχή Καρατζά Λάκκου (Σκουριές).

5.       Με τη 223/2016 απορρίφθηκε η προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Συνοψίζοντας:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεων της Διοίκησης και σαφώς δεν είναι αρμόδιο για την παροχή αδειοδοτήσεων ρουτίνας για το έργο. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία (βλ. ΑΡΧΕΙΟ 1), εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα 9 άδειες ρουτίνας, άλλες επί μακρόν και άλλες που θα πρέπει να εκδοθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ (όπως αναφερόταν στο δελτίο τύπου της εταιρείας την Τρίτη, 12.01.2016), η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.


Συνεπώς, δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΝ και λοιπών υπηρεσιών.