Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η ELDORADO ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ


Αναστολή των εργασιών στις Σκουριές ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold Πωλ Ράιτ στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε η εταιρεία στην Αθήνα.

Αιτία της αναστολής της επενδυτικής λειτουργίας της Eldorado σύμφωνα με τον κ. Ράιτ είναι το καθεστώς ομηρίας που βιώνει με το αναίτιο πάγωμα των αδειών που χρειάζονται για την εξέλιξη του έργου.

Όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold: 

"επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται  για τα επενδυτικά έργα.

Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει.

Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες."

Η απόφαση της Eldorado προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Σε πρώτη φάση θα μένουν χωρίς εργασία 600 άτομα από την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, ενώ αν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης με την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που επιδεικνύει στο ζήτημα των αδειών μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ανασταλεί η λειτουργία και του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη 500 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Μέχρι νεωτέρας φαίνεται να τη γλιτώνει το μεταλλείο του Μάντεμ Λάκκου και οι εργαζόμενοι εκεί, καθώς όπως τόνισε ο κ. Ράιτ θα συνεχιστεί η αξιολόγηση του έργου, ενώ θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης τα project της εταιρείας στη Θράκη, τα όποια ούτως η άλλως είναι παγωμένα από την Ελληνική πολιτεία.