Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

ΣΥΝAΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΣΕ ΝΙΡΒΑΝΑ ΟΙ ANTIGOLD ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ακατέργαστα λύματα κατέληξαν από ρέμα στη θαλάσσια περιοχή στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, μετά τη προχθεσινή δυνατή βροχόπτωση.

Κάτοικοι είδαν τη θάλασσα να γίνεται «καφέ» και αντιλήφθηκαν ότι η περιοχή μυρίζει άσχημα. Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι ενημέρωσαν χθες τόσο το λιμεναρχείο όσο και τον δήμο Νέας Προποντίδας, αφήνοντας αιχμές, μάλιστα, πως για το περιστατικό ευθύνεται ο βιολογικός. 

Μάλιστα,, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Δημήτρης Τσούφης αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το συμβάν. Σημειώνεται ότι στην περιοχή όπου καταλήγει το ρέμα υπάρχουν κατοικίες αλλά και τουριστικά καταλύματα.

Όλα ξεκίνησαν, χθες, μετά τη δυνατή καταιγίδα που έπεσε στην περιοχή. Το ρέμα που ξεκινάει από τον Άγ. Αντώνιο και καταλήγει στην Καλλικράτεια φούσκωσε, κατεβάζοντας στη θαλάσσια περιοχή, ακατέργαστα λύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής. 

 Ο κ. Τσούφης καταγγέλλει ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί σωστά από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι μέσω ενός σωλήνα ρίχνονται στο ρέμα ακατέργαστα λύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μπαζωθεί σε ένα σημείο το ρέμα, όπου συγκεντρώνονταν τα λύματα. 


«Από τη βροχή το ρέμα φούσκωσε, η λιμνολεκάνη που είχε δημιουργηθεί έσπασε και όλα τα ακατέργαστα λύματα, έπεσαν στη θάλασσα», σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Τσούφης, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα αυτό που έχει γίνει για την υγεία των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον».

Ο κ. Τσούφης μάλιστα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα αλλά και να ζητήσει να γίνουν μετρήσεις στα νερά από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Ας κάνουν τον βιολογικό να δουλέψει σωστά και να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Δε γίνεται να διακινδυνεύουν με την υγεία. Είμαστε όμως και τουριστική περιοχή, φαντάζεστε να γινόταν αυτό μέσα στην τουριστική περίοδο» είπε στη Voria.gr ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή.  

Κανένα πρόβλημα με τον βιολογικό απαντά ο δήμος

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Νέας Προποντίδας διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και ότι ρίχνονται ακατέργαστα τα λύματα στο ρέμα.
«Ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά, ωστόσο σήμερα ζητήσαμε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ)  να προχωρήσει εκτάκτως σε νέες μετρήσεις για να δούμε μήπως υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αντώνης Σταματίου. 

Αναφορικά με το σωλήνα που συνδέει τον βιολογικό με το ρέμα, ξεκαθαρίζει ότι είναι νόμιμος και αδειοδοτημένος από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. «Εκεί μεταφέρονται επεξεργασμένα λύματα. Ωστόσο, σε λίγες μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα από το ΚΕΠΑΜΑΧ και θα δούμε μήπως είχαμε κάποιο πρόβλημα» τόνισε.

Ο κ. Σταματίου άφησε όμως αιχμές για πιθανή ρίψη λυμάτων στο ρέμα από κατοίκους, καθώς όπως είπε στην περιοχή δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα. Σημείωσε επίσης πως λόγω της έκτασης του το ρέμα είναι δύσκολο να αστυνομευτεί.Αναδημοσίευση από voria.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πόση περιβαλλοντική υποκρισία αποκαλύπτουν αυτά τα γεγονότα; Οι δήθεν οικολόγοι του #skouries που παραπληροφορούν και τρομοκρατούν τον ανίδεο κόσμο γιατί δήθεν κατεβάζει "κόκκινα νερά" μετά από νεροποντή ο Κοκκινόλακας, έχουν βουβαθεί μπροστά στο φαινόμενο και όχι μόνο αυτό...

Ενώ αποκαλύπτεται ότι η περιοχή στερείται αποχετευτικού δικτύου και αντί να δώσουν μάχες, να προβούν σε εθελοντισμό και εράνους χρημάτων και να διοργανώσουν συναυλίες για να υλοποιηθεί ένα έργο μέγιστης υγειονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας, το μόνο που τους νοιάζει είναι να έρθουν να κάνουν ακτιβισμό στις Σκουριές...

Φοβούνται και δεν κοιμούνται τάχα μου για τον αέρα και το νερό του μεταλλείου των Σκουριών. Για την κατάσταση αυτή που προκαλείται κάθε τρείς και λίγο σ' αυτό το τμήμα της δυτικών ακτών της Χαλκιδικής παντελής αδιαφορία και σιωπή...

Η λογική τους γνωστή: Άς βγάλουν άλλοι τα λύματα από τα ρέματα και τη θάλασσα. 

Η υπόθεση δεν έχει ακτιβιστικό - πολιτικό - οικονομικό ενδιαφέρον, όπως σε #skouries.