Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ


Ο Χρήστος Ζαγοράκης είναι κάτοικος Στρατωνίου. Ως γεωλόγος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε και πάλι για τις καθιζήσεις που εμφανίζονται κατά καιρούς στο έδαφος της Στρατονίκης, ο κάτοικος του Στρατωνίου και επιστήμονας γεωλόγος πήρε θέση με βάση τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία του.

Την επιστημονική άποψη του την κατέθεσε στο f/b. Πρόκειται για μια πολύ καθαρή και σοβαρή άποψη. Χωρίς αιχμές, κραυγές, υπονοούμενα και διφορούμενη γλώσσα.


Τον ευχαριστούμε θερμά που μας επέτρεψε να την αναδημοσιεύσουμε. Ελπίζουμε βέβαια η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη για αύριο να μας κάνει σοφότερους, αναφορικά με το ζήτημα.

Christos Zagorakis: Να κοιτάξουν και στο Στρατώνι, στη θέση ‘’Ελιές’’. Και εκεί, είχαμε καθίζηση και άνοιγμα του εδάφους στον ίδιο χρόνο. Στον τόπο αυτόν δεν έχουμε φουρνέλα η άλλη υπόγεια δραστηριότητα.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο περιοχών είναι ότι επίκεινται στο ρήγμα του Στρατωνίου. 

Είναι ένας χώρος με πολλά έγκοιλα, προϊόντα εξαλοίωσης (καολίνη) και κυρίως την διέλευση και κυκλοφορία υδάτων σε μεγάλες ποσότητες.

Η αίτια του φαινομένου που παρουσιάστηκε και στις δυο περιοχές είναι η αύξηση του νερού που προέκυψε από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγουμένων ετών.

Η αυξομείωση των υδάτων εντός του ρήγματος και η ύπαρξη του ‘’λιπαρού’’ Καολίνη, προκάλεσαν τις καθιζήσεις..

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός αφήνει και θέλει πραγματικά από το δήμο και την πολιτεία να ακουστούν σοβαρές επιστημονικές φωνές; Τους τσαρλατάνους και αυτούς που ψήνονται να αφήσουν την καριέρα τους για την πολιτική επιλέγουν.

Άσχετα με την κατάληξη που θα έχουν. Ο δρόμος με τις κραυγές και την καλλιέργεια μίσους και φόβου έχει ψωμάκι καλό!