Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά της Χαλκιδικής.

Ο Δήμος Αριστοτέλη σήμερα αριθμεί 16 τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό 18.246 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.

Τα Μαντεμοχώρια

Τα 12 από τα 16 διαμερίσματα εντάσσονται στη διευρυμένη μεταλλευτική ζώνη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Κάποια από αυτά γειτνιάζουν με τα έργα της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, ενώ κάποια άλλα  συνδέονται ιστορικά και κοινωνικά με τα έργα της Ελληνικός Χρυσός  και με τη μακρόχρονη μεταλλευτική ιστορία.


Αυτή η ιστορία κι η μεταλλευτική παράδοση που ξεκινούν από την αρχαιότητα αποτελούν σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, που κρατά από την Οθωμανική περίοδο την ονομασία «Μαδεμοχώρια» ή «Μαντεμοχώρια».

Στη δική μας εποχή ο όρος «Μαδεμοχώρια» συνδέεται περισσότερο με την κοινωνική και οικονομική σχέση που έχουν τα χωριά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Τι κερδίζει η εθνική οικονομία από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας
  • Συνολικές επενδύσεις πάνω από 1 δις δολάρια
  • Αύξηση των εξαγωγών της χώρας κατά 1 δις δολάρια κάθε χρόνο, από την παραγωγή μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου
  • 1,6 δις ευρώ σε άμεσους φόρους

Η Ανάπτυξη σε αριθμούς
  •  800% ενίσχυση της τοπικής οικονομίας την περίοδο 2006-2013
  •  56.000.000 ευρώ την περίοδο 2006-2013 απευθείας στην τοπική οικονομία
  •  15.000.000 ευρώ στους προμηθευτές και τους εργολάβους, μόνο το 2013

Από το 2006 έως το 2013 13 εκ. ευρώ δόθηκαν στην περιοχή για έργα υποδομής ενώ μόνο το 2013 διατέθηκαν 5 εκ. ευρώ για έργα.


Τοπική Οικονομία

Η τοπική αγορά και το εμπόριο ενισχύθηκαν κατά 800% μόνο από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας την περίοδο 2006-2013. Σε πραγματικούς αριθμούς, η ενίσχυση αυτή μεταφράζεται σε 56 εκ. ευρώ. 

Τον τελευταίο χρόνο, αυτή η αύξηση ξεπερνά το 160% σε ολόκληρη την ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής ενώ στην Ολυμπιάδα και την Μεγάλη Παναγία φτάνει το 400%.

15 εκ. ευρώ έφτασαν στους προμηθευτές και τους εργολάβους το 2013.

Ενώ σταθερή ρευστότητα προκύπτει και για τους ντόπιους πρατηριούχους, για τοις μετακινήσεις του προσωπικού και τον εφοδιασμό οχημάτων και μηχανημάτων.


Τουρισμός

Ο τουρισμός κερδίζει από τα μεταλλεία. Πιο δυνατό παράδειγμα αυτό της Ολυμπιάδας που τον τελευταίο χρόνο βιώνει την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κατά 400%, αύξηση στις προκρατήσεις και αναπτυξιακή ώθηση στην τουριστική αγορά.

Σε όλα τα χωριά της περιοχής ξενοδοχεία, ξενώνες και καταλύματα έχουν πληρότητες όλο το χρόνο, λόγω της παραμονής εργαζόμενων, συνεργατών και επισκεπτών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με αντίστοιχη ώθηση στην τοπική αγορά.

Πέραν αυτού, ευνοείται σημαντικά και η παραδοσιακή τουριστική βιομηχανία της προ Άθω περιοχής, με την ενίσχυση δράσεων και δομών, αλλά και μέσω του ρευστού που καταλήγει στην περιοχή άμεσα και έμμεσα από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.


Οι φωτογραφίες κατά σειρά μας δείχνουν όψεις από την Μ. Παναγία, το Νεοχώρι, την Ολυμπιάδα, τα Στάγειρα, τη Στρατονίκη,  τα Πυργαδίκιατο Παλαιοχώρι, την Βαρβάρα το Στρατώνι, την Ουρανούπολη και την Αρναία.

Πηγή ανάρτησης: hellas-gold