Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: "ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"


Το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας, ήταν στο επίκεντρο του αναπτυξιακού φόρουμ «Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα» που διοργανώνει η επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Οικονομικών Διευθυντών (Σ.Ε.Ο.ΔΙ.) με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ο.ΔΙ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος υπενθύμισε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την έξοδο από την κρίση και την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας, εφόσον τα προβλήματα παραμένουν και στάθηκε ιδιαίτερα στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη: 

«πολιτική σταθερότητα, τήρηση των δεσμεύσεων και των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί, σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και δημιουργία κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και κατάργηση της γραφειοκρατίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας,  Λόης Λαμπριανίδης, αφού έκανε μία σύντομη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά και πολύ σύντομα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί τις χώρες χαμηλού κόστους.

Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου, επισημαίνοντας ότι έχει δύο καινοτομίες, δηλαδή δεν είναι ένας γενικός νόμος, καθώς απαντά σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ επιπλέον, συμβάλει στη στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Επίσης, προσέθεσε, το 45% των ενισχύσεων θα χορηγηθεί  με τη μορφή των φοροελαφρύνσεων.

Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, είναι ότι τίθεται πλέον πλαφόν ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ενώ υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης με βάση δύο κριτήρια, τις επιδόσεις κάθε σχεδίου και το χωρικό κριτήριο.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει τα ποσά που θα διατεθούν, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, σημειώνοντας, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση γι’ αυτό θέμα με τις ευρωπαϊκές αρχές δεν θα είναι εύκολο. 

Επίσης, θα εξεταστούν οι δυνατότητες μεταφοράς κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνίσταται στη μείωση της σημερινής υπερφορολόγησης, με ταυτόχρονο περιορισμό δαπανών. 

Μια τέτοια πολιτική σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία. «Η βρύση της ρευστότητας για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχει νερό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ζήτησε από την Πολιτεία την υποστήριξη των σοβαρών επενδύσεων, όπως π.χ. στο Ελληνικό και την αντίστοιχη της «Ελληνικής Χρυσός» στη Χαλκιδική και να μην επαναληφθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος.

 Συγχρόνως, στάθηκε στον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Τέλος, εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις δεν είναι η «εταιρική διακυβέρνηση», αλλά η «κρατική διακυβέρνηση».

Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, στη δική του παρέμβαση τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά και τις επιχειρήσεις από τις οφειλές του Δημοσίου: «Στην ΕΕ 250.000 θέσεις εργασίας χάνονται και 1/4 των εταιριών οδηγούνται σε πτώχευση, εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών. Στην Ελλάδα οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν πια τα 6,7 δισ., στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις»

Ακόμα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν μόνο 12.500 νέες επιχειρήσεις, έναντι 18.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 15.000, το ίδιο διάστημα το 2015.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογράμμισε ότι χρειάζεται η άμεση, ταχεία αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων και ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια και την υψηλή φορολογία.

Ο κ. Κόλλιας είπε ότι απαιτείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της έμμεσης φορολόγησης, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και οι γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του Μνημονίου στο τμήμα που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «η συνταγή φόροι, φόροι, φόροι είναι αδιέξοδη».

Αναδημοσίευση από press724

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με εθνικοσοσιαλιστικό κομμουνισμό ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της επενδυτικότητας μην περιμένετε στον αιώνα τον άπαντα. Έχουν ιδεολογικό μίσος οι επαναστάτες με δεξια τσέπη και τα λεφτά τους στο εξωτερικό!